1,75 miliarde euro, atrase de România prin euroobligațiuni cu maturități de 10 ani și 20 ani

  • 06 Octombrie 2018 14:39
1,75 miliarde euro, atrase de România prin euroobligațiuni cu maturități de 10 ani și 20 ani

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) de la București a anunțat, sâmbătă, că România a atras 1,75 miliarde euro de pe piețele externe, printr-o emisiune de euroobligațiuni, în două serii, cu maturități de 10 ani și 20 ani. Suma atrasă de România din extern, în acest an, se ridică la 4,75 miliarde euro.

Ministerul Finanțelor Publice a atras, în 4 octombrie a.c., de pe piețele financiare internaționale 1,75 miliarde euro printr-o emisiune de euroobligațiuni în două serii, se scrie într-un comunicat de presă transmis sâmbătă. O tranșă a fost de 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani pe termen lung și cu o dobândă 2,875%, iar a doua a fost de 600 de milioane de euro cu maturitatea de 20 ani lung și cu o dobândă de 4,125%.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 1,6 ori, transmite MEDIAFAX.

„Emisiunea reflectă foarte clar percepția pozitivă a mediilor investiționale și a piețelor financiare referitor la perspectiva evoluției României pe termen mediu și lung. Cererea puternică, precum și calitatea investitorilor, confirmă punctele forte ale României: fundamentele macroeconomice solide, coerența disciplinei fiscale și stabilitatea economico-financiară. Vreau să subliniez faptul că emisiunea nu are ca scop finanțarea unor nevoi curente, așa cum se vehiculează în spațiul public, ci de a consolida rezerva în valută a Trezoreriei Statului și de a minimiza costurile împrumuturilor pe termen lung”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, în documentul de presă citat.

Cele două serii au fost realizate la marje competitive, peste cotațiile de referință mid-swap. Pe parcursul zilei, MFP a redus gradual marja de risc de credit și a stabilit randamentele finale.

„Astfel, pentru maturitatea de 10 ani s-a obținut un randament de 3,029%, iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obținut un randament de 4,234%, în condițiile în care cotațiile din piața secundară a obligațiunilor de referință pentru aceste maturități au înregistrat o evoluție crescătoare”, se precizează în documentul de presă al Finanțelor.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea succesivă a costurilor pentru ambele serii, pe fondul unei suprasubscrieri semnificative și a calității investitorilor care au plasat ordinele, adaugă reprezentanții MFP.

„Astfel, în cazul maturității de 10 ani, marja de risc de credit peste rata de referință mid-swap a fost redusă de la 215 la 195 puncte de bază, în timp ce pentru maturitatea de 20 ani, marja de risc de credit a fost redusă de la 280 la 270 de puncte de bază, ceea ce corespunde unei prime de emisiune de aproximativ 10 puncte de baza pentru ambele transe, un rezultat remarcabil având în vedere volatilitatea din cursul zilei și incertitudinele politice din Italia”, se subliniază în comunicatul de presă al Finanțelor.

Emisiunea a fost intermediată de BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank NV și Société Générale și Unicredit.

Tranzacția face parte din planul de finanțare externă aferent acestui an. „Prin această emisiune România continuă să asigure necesarul de finanțare de pe piețele externe și consolidează rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului”, se mai scrie în documentul de presă al Finanțelor.

Oferta totală a depășit 2,8 miliarde euro, provenind din 265 de ordine de subscriere din partea investitorilor.

„Baza investițională a tranzacției a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât și al tipurilor de investitori pentru ambele serii”, se detaliază în documentul de presă al MFP.

Pentru seria de zece ani distribuția geografică a fost următoarea: Marea Britanie (24%), Germania/Austria (20%), Centrul și Estul Europei (15%), România (11%), Sudul Europei (9%), Scandinavia (6), Franța (6%), Elveția (4%), Benelux (3%), SUA (1%) și alte zone (1%). În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (24%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (11%) și alți investitori (3%).

Pentru seria de 20 ani distribuția geografică a fost următoarea: Marea Britanie (33%), Germania/Austria (24%), Scandinavia (11%), Elveția (9%), Centrul și Estul Europei (7%), România (4%), Franța (3%), SUA (3%), Sudul Europei (3%), Benelux (2%) și alte zone (1%). În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (67%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (17%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (10%), bănci centrale (2%) și alți investitori (4%).

Anterior acestei emisiuni, România a atras de pe piețele externe aproximativ trei miliarde de euro, anul acesta, prin două emisiuni. Prima a fost făcută la începutul lunii februarie, atrăgând 2 miliarde de euro, printr-o emisiune de euroobligațiuni în euro, în două tranșe - 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% și 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. A doua emisiune a fost făcută la începutul lunii iunie, ridicându-se la 1,2 miliarde de dolari (aproximativ un miliard de euro), printr-o emisiune de obligațiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an.

Finanțele plănuiau să atragă în acest an o sumă de 4,5-5 miliarde de euro, prin euroobligațiuni, potrivit Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

Astfel, prin împrumutul realizat, MFP a ajuns să atragă de pe piețele externe o sumă de 4,75 miliarde de euro, în acest an, acoperind suma anunțată.

Necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental se ridică la aproximativ 74 de miliarde de lei (15,5 miliarde de euro), pentru acest an, cu care România și-ar acoperi deficitul bugetar și datoria publică. Acesta este volumul necesar de investiții a fi atras de MFP, atât de pe piețele externe, cât și de pe cele interne, sumele fiind estimate la începutul acestui an, pe baza cifrelor din proiectul de buget de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău