​​VIDEO | Scurtmetraj despre agresiunile din școală și cum sunt umiliți profesorii / #FărăApărare

  • 12 Mai 2019 13:30
​​VIDEO | Scurtmetraj despre agresiunile din școală și cum sunt umiliți profesorii / #FărăApărare

#FărăApărare este un scurtmetraj realizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași pentru a scoate în evidență fenomenul de bullying din școlile românești, atât al elevilor de către alți elevi, dar și a cadrelor didactice de către unii elevi sau părinți.

Filmul o are în rolul principal pe actrița Medeea Marinescu și este inspirat din cazuri reale, unde profesori ajung victime ale agresiunilor din partea elevilor sau părinților. Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori. 

Scurtmetrajul a fost fost difuzat în premieră vineri, într-un eveniment la Teatrul Luceafărul din Iași, iar pe Facebook a adunat deja peste jumătate de milion de vizualizări. 

„Este un film emoționant, care reliefează problemele pe care le au uneori profesorii și care au strânsă legătură cu fenomenul de violență și de bullying la adresa cadrelor didactice. Evident că fenomenul în sine este unul mai complex, mai larg, și vizează și elevii, doar că, în ceea ce îi privește pe elevi, tot au fost făcute campanii, însă deloc în ceea ce privește cadrele didactice și suntem prima instituție care lansează un avertisment și un mesaj legat de impactul acestui fenomen“, explică Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.

Conform reprezentanților USLIP Iași, citați de către Ziarul de Iași, peste 10.000 de astfel de cazuri de bullying au loc anual în școli, cele mai multe nefiind cunoscute sau fiind rezolvate la nivelul fiecărei unități școlare în parte.

„Sperăm că filmul #FărăApărare va contribui la îmbunătățirea legislației ce vizează protecția cadrelor didactice, iar factorii decidenți vor adopta propunerea legislativă făcută de către USLIP IAȘI și FSLI.”, transmit reprezentanții sindicali.

Profesoara Diana, amenințată de un părinte și umilită de o elevă

În peliculă, profesoara Diana (Medeea Marinescu în film) își iubește profesia, numai că din cauza problemelor cu o elevă și cu mama acesteia se gândește să-și dea demisia din învățământ. Pe lângă scenele în care este certată de către o elevă și de către mama acesteia, profesoara Diana are un monolog în care spune că trebuie să aibă grijă de copii chiar dacă sistemul nu are grijă de ea. 

În plus, la finalul video-ului actrița Medeea Marinescu vorbește despre frica instaurată în școală, apelând mai degrabă la sentimentele elevului pentru școală. 

”Te-ai făcut mare, dar și tu ai fost cândva copil, și te jucai în curtea școlii. Mai ții minte? Mai ții minte prima ta uniformă? Mai ții minte cum te-ai chinuit să faci primul a mic de mână? Sau când te-ai murdărit de color la primul tău desen? Cum ai împărțit primul pachețel de mâncare cu cineva din clasă? Mai ții minte ce emoții ai avut când i-ai dus doamnei învățătoare primul buchet de flori? Sau când ți-a spus că e bine?”, se întreabă actrița care joacă rolul profesoarei.

În continuare, profesoara vorbește despre umilința la care sunt supuși profesorii și elevii:

  • Azi ce ai vrea să-și amintească fiecare copil? Ce vede el? Copii bătuți de alți copii? Live-uri pe Facebook cu profesori umiliți si agresați? Elevi stigmatizați pentru că au știut să rezolve o problemă la matematică?
  • Copii singuri, profesori obosiți. Și frică, multă frică. Pentru că, da, și profesorilor le e frică. Iar frica ucide.
  • Astăzi vă simțiți în școli fără apărare. În școală nimeni nu trebuie să învețe ce este frica.

Federația Asociațiilor de Părinți: „Sunt mai multe cazurile de violență ale profesorilor către elevi”

Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.

”Videoclipul nu acoperă cazuistica, face referire numai la elevi și părinți. Nu și la profesori. Sunt mai multe cazurile de violență ale profesorilor către elevi. Tot vorbim de dialog cu profesorii, dar profesorii se consideră victime”, a declarat pentru HotNews Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Acesta a spus că va discuta cu cei de la USLIP Iași pentru a ajunge la o poziție comună asupra fenomenului de bullying din școli.

”Participăm la tot felul de proiecte prin care încercăm să găsim soluții. Din păcate, așa înțeleg unii că putem rezolva problema. Este trist! Am vorbit cu cei de la USLIP Iași, cu domnul Lacustă Laviniu, și am stabilit să dam un comunicat împreună”, mai spune Iulian Cristache.

Elevii: ”Modul în care este realizat poate fi unul manipulativ” 

Reprezentanții elevilor nu sunt de acord cu modul de prezentare al fenomenului bullying din școli. ”Ne-am uitat și noi la videoclip. Este posibil să existe situații de acel tip în școli, însă modul în care este realizat poate fi unul manipulativ. Scopul lor pare să fie cel de a-și promova proiectul de lege prin care cer statut asemănător celui de autoritate publică și alte aberații”, a declarat pentru HotNews Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al elevilor. 

Studiu: Unu din patru copii este umilit în mod repetat la școală


Un studiu despre bullying-ul din școli, făcut de Salvați Copiii în 2016, arată că acest fenomen are loc mai ales în rândul copiilor. Cercetarea arată că 17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, iar procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, este de 23%. Același studiu arată că unu din patru copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor, iar unu din șase copii era bătut în mod repetat, în timp unu din cinci copii umilea în mod repetat un alt copil la școală.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România este pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul bullying. 

Parlamentarii au adoptat la finalul anului trecut proiectul de lege care interzice violența psihologică - bullying - în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale.

Potrivit proiectului, în cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecționare asupra problemelor legate de violența psihologică - bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite.

Proiectul a fost votat în unanimitate în Senat și a mers la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Acesta l-a trimis la reexaminare în Parlament, menționează HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău