„Vestele Galbene” au ajuns și la Londra. Protest împotriva austerității în Marea Britanie

  • 13 Ianuarie 2019 08:14
„Vestele Galbene” au ajuns și la Londra. Protest împotriva austerității în Marea Britanie

Peste 84.000 de membri ai mișcării "vestelor galbene" s-au mobilizat și ieri, în Franța. Cu unele excepții, manifestațiile au fost mai puțin violente, fiind efectuate 244 de rețineri, transmite Radio România Actualități. Manifestațiile "vestelor galbene" s-au înregistrat, ieri, în premieră, și în Marea Britanie.

Sute de persoane, multe îmbrăcate în veste galbene, au defilat sâmbătă la Londra pentru a denunța austeritatea și a cere alegeri generale anticipate, reluând simbolul utilizat în manifestațiile care au loc în Franța de două luni, potrivit AFP.

Poliția nu a comunicat vreo cifră despre numărul participanților, precizează Agerpres.

Coloana a defilat în liniște până la Trafalgar Square, în centrul orașului, în sunetul tobelor și a sloganurilor lansate prin megafoane. Pe pancarte sau jachete se putea citi "May trebuie să plece!", "Regatul Unit este sfârâmat. Alegeri generale acum!" și "Tory afară!", referindu-se la conservatorii aflați la putere din 2010.

Doi reprezentanți ai mișcării "Vestelor galbene" din Franța au fost invitați să participte la adunarea organizată de formațiunea considerată de stânga "People's Assembly Against Austerity", cu sprijinul Partidului Laburist din opoziție, a sindicatelor și a unei organizații împotriva rasismului.

Din 17 noiembrie, francezi proveniți din clase populare și medii denunță politica fiscală și socială a guvernului, pe care o consideră nedreaptă și cer creșterea puterii de cumpărare. Ei au ieșit în stradă, din nou sâmbătă, pentru a noua săptămână.

În paralel, zeci de militanți pro-Brexit, dintre care unii apropiați extremei drepte, au manifestat de asemenea la Londra, îmbrăcați și ei în veste galbene, unii dintre ei arborând drapelul britanic.

Dacă mobilizarea acestor veste galbene era până acum minimă, unele grupuri criticate vehement după ce au proferat insulte și au intimidat jurnaliști și deputați în împrejurimile parlamentului, care și-a început miercuri dezbaterea asupra acordului cu privire la Brexit.

Un bărbat de 30 de ani a fost arestat sâmbătă pentru "tulburarea ordinii publice", potrivit poliției, după ce deputata conservatoare Anna Sourbry, favorabilă unui al doilea referendum, a fost tratată drept "nazistă" luni.

Autoritățile nu au confirmat că ar fi vorba despre James Goddard, una dintre personalitățile proeminente ale mișcării, așa afirma presa britanică.

Aceste acțiuni au fost condamnate de guvern și au determinat peste 50 de deputați să scrie o scrisoare șefei Scotland Yard-ului pentru a-și exprima "via lor preocupare față de deteriorarea situației în domeniul securității în împrejurimile parlamentului".

Săptămâna trecută, reprezentanți ai "vestelor galbene", reuniți la Londra și Manchester, reluaseră sloganuri ale English Defence League EDL, un grup marginal de extremă-dreaptă care afirmă că luptă împotriva amenințării islamiste, potrivit cotidianului The Independent.

Sâmbătă, ministrul transporturilor Chris Gayling i-a avertizat pe deputați că blocarea aplicării Brexitului, prin tergiversarea acordului de separare negociat cu UE, ar putea radicaliza scena politică britanică.

"Aceasta va deschide poarta forțelor politice populiste extremiste în această țară, precum cele pe care le observăm în alte țări din Europa", a avertizat el în Daily Mail. Potrivit lui, există riscul multiplicării acestui tip de incidente. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău