„Va fi foarte important ca actualul guvern să găsească o modalitate de a ajunge și la moldovenii care trăiesc în bula informațională rusă, pentru a le explica cum ar fi viața lor într-o Moldovă ocupată de ruși” (Revista presei)

  • 24 Iulie 2022 10:29
„Va fi foarte important ca actualul guvern să găsească o modalitate de a ajunge și la moldovenii care trăiesc în bula informațională rusă, pentru a le explica cum ar fi viața lor într-o Moldovă ocupată de ruși” (Revista presei)

Într-un interviu acordat „Ziarului de gardă”, cunoscuta scriitoare americană de origine belarusă, Anne Applebaum, se referă, între altele, la influența rusă încă mare în Rep. Moldova. „(...)Va fi foarte important ca actualul guvern să găsească o modalitate de a ajunge și la moldovenii care trăiesc în bula informațională rusă, pentru a le explica cum ar fi viața lor într-o Moldovă ocupată de ruși.” Ar semăna foarte mult, zice Anne Applebaum, cu viețile oamenilor din Belarus care nu au libertăți și care sunt foarte săraci. Autoare a cărților de istorie „Gulag: o istorie a închisorilor sovietice”; „Cortina de fier: Zdrobirea Europei de Est 1944-56”; „Foametea roșie: Războiul lui Stalin în Ucraina” și articole despre pericolul putinismului, jurnalista Anne Applebaum spune în interviu că „autocrația aduce pierderea libertății, blocarea și sărăcia.”

Laurențiu Pleșca de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile de la București analizează pe Contributors.ro punctele slabe și punctele tari ale Rep. Moldova în parcursul european după ce a obținut statut de țară candidat la integrarea în UE. Dincolo de o serie de puncte forte, printre care poziția geografică avantajoasă, Pleșca notează că Rep. Moldova se confruntă cu o serie de provocări cum ar fi cele legate de prezența rămășițelor unei armate ruse; instituții slabe care pot împiedica drastic reformele în justiție; situația economică precară; influența rusă „de necontestat.”, dar și încercarea de a captura acest stat de către grupări oligarhice. Autorul analizei spune că Rep. Moldova are foarte mult de muncă pentru a deveni membru al UE și e nevoie de un deznodământ al războiului favorabil pentru Ucraina.

„Eliberarea din poliție, «afacere» bănoasă. Aproape un milion de lei a ajuns în buzunarul unui fost angajat”, titrează portalul Anticorupție. Jurnaliștii citează rezultatele auditul rapoartelor financiare ale MAI pentru anul 2021, care au scos la iveală, între altele, că, în perioada de referință, cheltuielile de personal au crescut cu aproape 300 de milioane de lei. Auditul a identificat circa 5400 de angajați ai poliției cu restanțe la concediul anual, care în ultimii 29 de ani, au acumulat neregulamentar aproape 400 de mii de zile de concediu nefolosite, ceea ce impune obligații financiare de peste 135 milioane de lei. Curtea de Conturi a mai constatat un grad înalt de fluctuație a personalului din cadrul MAI – în 2021 au fost angajate 1835 de persoane, fiind eliberate, totodată, 2030.

NordNews publică topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Rep. Moldova în luna iulie. Potrivit ANOFM, pe primul loc se află poziția de inginer la una dintre companii cu o retribuție lunară de 40.000 de lei. Pe locul secund se plasează postul de agronom la un agent economic din raionul Florești, care propune un salariu lunar de 25.000 de lei. Tot o retribuție de 25.000 de lei se oferă pentru postul de programator la o companie din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău