„Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”, flashmob organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, de Ziua Mondială a Libertății Presei

  • 03 Mai 2023 13:17
„Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”, flashmob organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, de Ziua Mondială a Libertății Presei

„Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”. Așa a sunat sloganul unui flashmob organizat astăzi de Centrul pentru Jurnalism Independent, de Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată anual la 3 mai. Evenimentul s-a desfășurat în fața Ambasadei Ruse, iar participanții au ținut în mâini pancarte prin care au ceruit încetarea războiului dus de Rusia în Ucraina și care îl prezentau pe Vladimir Putin drept un personaj care răspândește propagandă și ține jurnaliști întemnițați, transmite Radio Chișinău.

Flashmobul reprezintă o formă de protest împotriva acțiunilor pe care le face Rusia în Ucraina, precum și modul prin care Kremlinul îngrădește libertatea presei și îi persecută pe cei care își pun punctul de vedere, spune editorialistul Nicolae Negru.

„E opinia noastră, ne-o expunem. Eu cred că fiecare cetățean, fiecare jurnalist trebuie să spună că războiul trebuie de oprit, dar trebuie de oprit de Rusia, pentru că a făcut această incursiune, a invadat Ucraina. Rusia comite crime de război, Rusia comite genocid în Ucraina”, a spus Negru.

Întrucât a venit să transmită un mesaj din fața Ambasadei Federației Ruse, un tânăr care recent a absolvit Școala de Jurnalism a ținut să vorbească în limba rusă, în speranța că așa va fi înțeles.

„Mesajul va fi următor – Voi luptați cu agenții străini de informații, iar noi luptăm cu instrumentele voastre masive de dezinformare”, a vociferat Boris Goncear.

Coordonatoarea de programe în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, Victoria Tataru este de părere că presa din Rep. Moldova nu este poate fi considerată sută la sută liberă.

Avem încă de luptat pentru aceasta și ca fiecare să ne facem onest datoriaa menționat Victoria Tătaru.

Am venit în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău ca să reiterăm mesajul „Nu războiului!” și să ne solidarizăm cu colegii care reflectă profesionist războiul din Ucraina, a subliniat directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

„La un an de la declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina constatăm cu regret că numărul jurnaliștilor care și-au pierdut viața, făcându-și meseria, este în creștere, iar în unele cazuri putem vorbi despre execuție sau crime de război. În același timp, remarcăm că în federația Rusă crește numărul jurnaliștilor care sunt privați de liberate pentru că încearcă să spună lucrurilor pe nume și asta tot pe fundalul unui val masiv de propagandă și dezinformare care vine din Federația Rusă și în alte țări, dar care afectează și mințile oamenilor de acolo”, a punctat Nadine Gogu.

În 2023, Republica Moldova a urcat pe locul 28 în clasamentul libertății presei, depășind state europene ca Austria, Belgia, Spania. Datele au fost prezentate în raportul organizației Reporteri fără Frontiere. Anul trecut, R. Moldova se afla pe locul 40, iar în 2021, pe locul 89.

În capul listei se află Norvegia, Irlanda, Danemarca, Suedia și Finlanda. România se află pe poziția a 55-a, mai sus cu trei trepte față de anul trecut.

Rusia se află pe locul 164 alături, mai jos cu nouă poziții față de anul 2022. În subsolul clasamentului ce cuprinde 180 de state se găsesc, Vietnam, China și Coreea de Nord. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău