„Ucraina e pierdută pentru Rusia” (Revista presei)
-
19 Martie 2022 12:28
„După trei săptămâni de la invadarea Ucrainei și alte două de la lansarea negocierilor de pace, războiul continuă să omoare Ucraina, scrie Ziarul de Gardă. La propriu și la figurat. Crimele de război sunt aici în creștere, de la o oră la alta, cu noi atacuri în aer și la sol, fără să mai aleagă între țintele militare și civile. Orașele Ucrainei se transformă tot mai mult în cimitire. Morții de mult nu mai sunt îngropați sub cruci. Cronicele de război cu greu mai duc contul celor pierduți: militari sau civili. Kievul declară peste 12 mii de militari ruși uciși de la începutul operațiunilor militare. Și chiar dacă nu face trimitere la pierderile pe partea ucraineană, acestea oricum nu ar trebui subestimate. Mariupolul, care a devenit săptămâna trecută, la zece zile de la lansarea negocierilor de pace, principala țintă a confruntărilor militare, a fost declarat de Papa Francisc „oraș-martir”, cu peste 2500 de morți. Kievul, care mai bine de o săptămână e prins în cerc de trupele ruse, este tot mai des bombardat și somat să se predea. La toate ieșirile din Ucraina, vămile rămân în continuare aglomerate. De la începutul războiului, peste două milioane de oameni au părăsit Ucraina, un milion dintre care, potrivit UNICEF, sunt copii. Lumea pleacă, războiul rămâne. Și omoară în continuare”, scrie Ziarul de Gardă.
„Ucraina e pierdută pentru Rusia” spune Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia, într-un interviu pentru Dilema Veche. „Cu siguranță, războiul se va finaliza cu o pace. Azi nu știm cum va fi acel tratat de pace și care vor fi elementele de compromis. Dar, e clar, Ucraina e pierdută pentru Rusia. Însă ceea ce este foarte probabil e că acest război se va finaliza cu o nouă perioadă a unui nou război rece în Europa. Atunci, blocul comunitar, probabil, după o analogie istorică cu primul război rece, va fi nevoit să facă un fel de nou Plan Marshall de dezvoltare a Europei de Est, plus aderarea acestor state la o organizație care să apere securitate în această zonă”.
Cotidianul reține opinia lui Igor Dodon, care spune că Republica Moldova trebuie să prietenească cu Rusia și cu Vladimir Putin. Declarațiile au fost făcute vineri seara în cadrul unei emisiuni de la postul NTV Moldova. „Cu Rusia, cu Putin trebuie să fim prieteni. Noi trebuie să menținem relații bune cu toți. Această perioadă dificilă va trece, nu trebuie să ardem podurile cu nimeni”, a declarat fostul lider al PSRM.
În Ziarul Național, Nicolae Negru comentează reacția Chișinăului la rezoluția APCE care recunoaște că regiunea transnistreană este un teritoriu ocupat de Federația Rusă. „În loc să le mulțumească deputaților europeni pentru solidaritate, șeful diplomației moldave, Nicu Popescu, a încercat să diminueze importanța rezoluției, spunând că e vorba despre o „opinie politică”, adică ceva subiectiv… Prudența, teama, motivată, în contextul războiului din Ucraina, de a nu provoca Moscova sărită de pe fix poate fi înțeleasă până la un punct, până la o limită dincolo de care aceasta se transformă în lipsă de demnitate, de principii, în docilitate vasală, în terfelire a „statalității”... Putem înțelege, iarăși până la un punct, calculul electoral, obsesia pentru voturi, dar mai devreme sau mai târziu va trebui să se spună lucrurilor pe nume. Rusia nu ne va respecta, dacă nu ne vom respecta noi înșine, făcându-i jocul, îndeplinindu-ne rolul de „idioți utili”. După acest război, al cărui sens e că Putin dorește să „transnistrizeze” cu forța armelor nu doar Donbasul, ci întreaga Ucraină, căile noastre și ale Rusiei se despart, ar trebui să se despartă. Căci, spun propagandiștii ruși, Ucraina e o „etapă intermediară”, după care ar putea urma Republica Moldova. Oricât de „cuminte” s-ar manifesta guvernarea noastră, Moscova va găsi motive de supărare. Da, Rusia este ocupant și trebuie să i se spună lucrul acesta direct, măcar din respect pentru adevăr, pentru ucrainenii care se sacrifică pentru libertatea lor și pentru libertatea noastră”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.