„Trăgând cu rachete pe deasupra Republicii Moldova, ca să lovească orașul ucrainean Lvov, Putin a demonstrat o dată în plus că nu dă niciun ban pe „neutralitatea” noastră” (Revista presei)

  • 15 Octombrie 2022 12:33
„Trăgând cu rachete pe deasupra Republicii Moldova, ca să lovească orașul ucrainean Lvov, Putin a demonstrat o dată în plus că nu dă niciun ban pe „neutralitatea” noastră” (Revista presei)

„Republica Moldova are nevoie de o nouă strategie de apărare, titrează DW, în contextul în care trei rachete rusești din cele peste 80, care au lovit luni dimineață ținte în Ucraina, au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Fiind o țară neutră, cu statut stipulat în Constituție, autoritățile de la Chișinău au răspuns diplomatic, doar condamnând agresiunea rusă. Această situație, însă, a lansat discuții aprinse în spațiul public despre vulnerabilitatea sistemului de apărare al țării, inclusiv în cazul unui scenariu de atac nuclear. Generalul și ex-ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuța, consideră că prin atacul de luni cu rachete a civililor ucraineni, Federația Rusă, a devenit un stat terorist, iar Republica Moldova trebuie să-și schimbe viziunea privind statul de neutralitate.

 „La momentul actual noi ar trebui să gândim în complexitate, deoarece protecția aeriană este o chestiune foarte și foarte costisitoare. Nu e atât de simplu să dotezi armata națională cu sisteme antirachetă, iar economia Republicii Moldova, în acest moment, nu are capacitatea de a susține o astfel de înarmare”, a declarat pentru DW ex-ministrul. Eugen Sturza, fost Ministrul al Apărării, este de părere că atât bugetul, cât și Strategia Națională de Apărare, aprobată încă în 2018, trebuie revizuite, ținând cont de schimbările rapide ale factorilor care amenință Republica Moldova. „Ar trebui nu doar revizuite, ci și aprobate niște strategii noi, prin introducerea acestor amenințări nu doar hibride, dar și a celor clasice. Tot în aceste strategii ar trebui revăzut bugetul, fiindcă bugetul din precedenta strategie nu a fost respectat. Guvernarea ar trebui să se uite la armată în fiecare zi, nu doar atunci când pericolul este aproape”.

„Trăgând cu rachete pe deasupra Republicii Moldova, ca să lovească orașul ucrainean Lvov, Putin a demonstrat o dată în plus că nu dă niciun ban pe „neutralitatea” noastră”, atenționează publicistul Nicolae Negru în Ziarul Național. El observă „o nouă etapă și războiul hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova: „Gazprom” a redus cu 30 la sută furnizarea de gaze către „Moldovagaz”, iar „Rosselhodnadzor” a deschis piața Rusiei pentru merele culese în... raionul Orhei, menținând interdicția mai veche pentru merele din celelalte raioane, cu excepția raioanelor transnistrene. Este o încercare deschisă de a pune umărul la protestele coțcarului Ilan Șor, de a-l ajuta să destabilizeze Republica Moldova. O confirmare în acest sens este și interesul pentru Ilan Șor din partea agenției informaționale a Rusiei - RIA Novosti, ale cărui tunuri propagandistice trag zi și noapte asupra statelor independente de Moscova. În același timp, subliniază autorul, începe furnizarea de curent electric de peste Prut, după ce, în urma atacurilor rusești, ucrainenii au sistat livrările de energie către UE și Republica Moldova. Guvernul României a adoptat o decizie care permite exportul de energie la prețuri suportabile pentru consumatorii noștri. Ceea ce înseamnă că promisiunea de ajutor din partea României nu a fost o frază goală”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

„Cum dezbină Rusia sectorul agricol din Republica Moldova cu ajutorul fugarului Ilan Șor: Moscova permite exportul pe piața rusă doar pentru fermierii înregistrați în Orhei, fieful interlopului” – titrează G4media. Rusia îl folosește pe interlopul-politician Ilan Șor, fugit din Republica Moldova după o condamnare în primă instanță într-un dosar de corupție, pentru a dezbina piața agricolă din țară, potrivit presei moldovene. Astfel, deși guvernul de la Moscova a interzis exportul pe piața rusă pentru fermierii moldoveni, în ultimele două luni a dat derogări speciale pentru producătorii înregistrați în Orhei, fieful lui Ilan Șor. Serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară din Federația Rusă, Rosselkhoznadzor, a anunțat joi că a permis importul de fructe și legume pentru încă patru agenți economici din Orhei, după ce în urmă cu o săptămână deschise ușa pentru alte trei firme din Orhei. Deciziile Rusiei au venit după ce doi deputați din partea Partidului Șor au efectuat o vizită la Moscova, unde au avut o întrevedere cu reprezentanți ai Dumei de Stat a Federației Ruse. Șefa statului, Maia Sandu, a declarat că reprezentanții Partidului Șor au mers în Rusia nu pentru a încerca să rezolve problemele cetățenilor, ci pentru a „vinde ideea de destabilizare” în Republica Moldova și a-i convinge pe cei de la Moscova că sunt un partid pro-rus. Mai mult: fugarul Ilan Șor și-a programat o ședință online cu fermieri din toată țara, pe care reprezentanții partidului acestuia îi invită la Primăria Orhei și le promite că li se vor rezolva problemele cu exportul. Mai exact, agricultorilor li s-ar propune să se înregistreze la Orhei ca să poată și ei exporta în Federația Rusă, potrivit publicației Jurnal.

 „În timp ce ostașii ruși omoară oameni pașnici în Ucraina, distrug sate și orașe, lăsând fără case până și bătrâni sau copii, în timp ce mercenarii ruși au devastat 40 de muzee, furând de acolo cele mai prețioase exponate, în timp ce Putin spune tot mai răspicat că până la folosirea armei atomice nu e decât un pas, mai mulți cetățeni, tot ruși, încearcă să explice ferm că războiul declanșat de Rusia în Ucraina e o crimă, iar orice crimă trebuie pedepsită, observă jurnalista Aneta Grosu în Ziarul de Gardă. Autoarea se referă a cazul lui Alexandr Kudashev , un rus din Samara, care a ajuns în R. Moldova imediat după începerea războiului în Ucraina, pentru a-i ajuta pe refugiații care fugeau de moarte. El și-a abandonat locul de muncă, prietenii și rudele pe care le are în Rusia și a decis să lupte pe frontul ucrainean cu mijloacele și cu posibilitățile sale. Alexandr consideră că vocile anti-război ale rușilor pot deveni o forță puternică nu atât pentru determinarea lui Putin ca să renunțe la agresiune, cât pentru consolidarea opoziției care respinge invazia rusă în Ucraina. Pe 7 octombrie, în chiar ziua de naștere a lui Vladimir Putin, pe când acesta primea felicitări și buchete însoțite de daruri scumpe, Alexandr a decis să îi transmită un mesaj special. Astfel, în culorile drapelului Ucrainei, el a scris pe gardul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău că „Putin e UCIGAȘ”. De fapt, a desfășurat o întreagă acțiune de protest împotriva războiului din Ucraina. Vocea rusului Alexandr Kudashev, care răsună acum de la Chișinău, este în unison cu vocile miilor de oameni de știință ruși, care s-au pronunțat public împotriva războiului. Alexandr este sigur că, aceste voci, răsunând în unison, ar putea determina cei circa 70% dintre cetățenii ruși care îl mai susțin pe Vladimir Putin să renunțe la idolul lor”, scrie Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău