Summit Sibiu/ Antonio Tajani: Europa are nevoie de reforme importante

  • 09 Mai 2019 17:35
 Summit Sibiu/ Antonio Tajani: Europa are nevoie de reforme importante

Europa are nevoie de reforme importante și prima dintre aceste reforme este revenirea la politică, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, joi, în intervenția sa la summitul european informal de la Sibiu,scrie Agerpres.

''Am spus conducătorilor europeni să se transforme din lideri la nivel național în lideri cu o viziune europeană și am citat din cartea domnului președinte Klaus Iohannis, pe care ne-a făcut-o cadou și în care vorbește despre o Europă politică'', a relevat șeful legislativului european de la Bruxelles într-o conferință de presă în care a prezentat aspectele pe care le-a abordat în discursul său în fața liderilor din UE.

''Am reinsistat pe rolul central al Parlamentului într-o Europă politică și asta pentru că parlamentul este unica instituție democratică aleasă direct de către cetățeni și am subliniat cât de importante, ca să nu spun, indispensabile sunt în acest moment anumite reforme. În primul rând, dreptul de inițiativă, care să fie atribuit Parlamentului European. Suntem singurul parlament din lume care nu are drept de inițiativă și am cerut și subliniat de altfel cât de important este să se consolideze politica de control a parlamentului și mai ales dreptul de anchetă al Parlamentului European. Am reiterat că, pentru noi, Consiliul trebuie să se transforme într-o adevărată cameră legislativă, sigur, pe picior de egalitate cu parlamentul și am reiterat și faptul că nu se mai pot lua decizii cu vot prin unanimitate pe anumite subiecte. Este indispensabil să se ajungă la o alegere care să fie făcută cu majoritate'', a spus oficialul european.

Potrivit lui Tajani, prima reformă constă în schimbarea mentalității, în faptul că statul național trebuie să facă lucruri care să fie și în slujba Europei, în domenii precum schimbările climatice sau politica comercială. Oficialul european a spus că a subliniat cât de importantă este apropierea între Europa și Statele Unite. Pentru că, în opinia sa, problema noastră nu e America și problema Americii nu este Europa. ''Pentru noi toți problema o reprezintă ofensiva comercială chineză. Și acest lucru este valabil și pentru Africa'', a spus Tajani, care a pledat pentru a se pune capăt polemicilor și diferențelor de politici între statele membre pentru a putea combate problemele cu care se confruntă UE.

Președintele PE a reiterat totodată importanța desăvârișirii uniunii economice și monetare și a uniunii bancare. ''Am spus că sunt în favoarea unui buget pentru zona euro, însă bineînțeles că acesta trebuie să fie dezvoltat în cadrul Uniunii și funcționării Uniunii Europene. De asemenea, m-am exprimat în favoarea Ministerului Economiei și Finanțelor la nivel european, însă acest lucru întemeindu-se pe o autentică armonizare fiscală''. Un alt aspect dezbătut, potrivit președintelui Tajani a fost politica de apărare, considerată a fi prioritară pentru consolidarea politicii externe a Europei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău