„Spionarea” campaniei electorale: Donald Trump a dat ordin serviciilor de informații să coopereze

  • 24 Mai 2019 09:44
„Spionarea” campaniei electorale: Donald Trump a dat ordin serviciilor de informații să coopereze Urban Education Journal

Președintele american Donald Trump a dat ordin joi comunității de informații din SUA ''să coopereze pe deplin'' cu ancheta ministrului justiției William Barr privind ''spionarea'' campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidențial din 2016, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit Reuters, Trump a ordonat comunității de informații să colaboreze cu ministrul Barr în examinarea evenimentelor care au determinat FBI să deschidă o anchetă privind legăturile dintre echipa sa de campanie și Rusia.

Președintele a cerut o ''cooperare rapidă și deplină'' în ancheta condusă de Bill Barr asupra ''activității de supraveghere a alegerilor prezidențiale din 2016'', a declarat purtătoarea de cuvânt a președinției, Sarah Sanders, într-un comunicat. Bill Barr ''are puterea absolută'' de a declasifica orice informație pertinentă, a subliniat ea.

Această inițiativă intervine în timp ce administrația Trump a refuzat să coopereze cu anchetele parlamentare lansate de democrați în Congres.

Ministrul justiției Bill Barr încearcă să stabilească dacă supravegherea de către poliția federală americană (FBI) a campaniei lui Donald Trump a fost justificată.

FBI a deschis în iulie 2016 o anchetă asupra ingerințelor Moscovei în campania prezidențială, care apoi a cercetat presupusele contacte între anturajul candidatului republican și Moscova.

În mai 2017, procurorul special Robert Mueller a fost desemnat pentru a investiga cu privire la suspiciunile de complicitate vizându-l pe președinte, care nu a încetat să denunțe o ''vânătoare de vrăjitoare'' ilegală.

Pentru Donald Trump, supravegherea campaniei sale se aseamănă cu ''spionajul'', el calificând ancheta rusă drept ''trădare''.

Campania prezidențială a lui Donald Trump a fost ''spionată'', a declarat Bill Barr în cursul audierii în Senat în aprilie. ''Cred că a fost spionaj. Întrebarea este de a ști dacă a fost justificat. Nu spun că nu a fost, dar trebuie să verific'', a adăugat el.

În raportul său publicat la sfârșitul lunii aprilie, după aproape doi ani de investigații, procurorul special Robert Mueller a indicat că a avut loc o ingerință a Rusiei la prezidențialele din SUA din 2016, dar a ajuns la concluzia că echipa de campanie a lui Donald Trump nu a cooperat cu Moscova.

Totuși, fostul șef al FBI s-a ferit să-l exonereze în totalitate pe președintele american, suspectat de obstrucționarea justiției, subliniind că intră în competența Congresului să ancheteze acest aspect.

Miliardarul republican nutrește suspiciuni că administrația democratică a lui Barack Obama a ordonat FBI să investigheze campania din 2016 pentru a încerca să-i submineze candidatura la prezidențiale și dorește să-i facă să plătească pe cei pe care îi crede responsabili de aceasta.

Donald Trump este îndeosebi interesat de mandatele emise de o instanță secretă care autorizează supravegherea puterilor străine și a agenților acestora. Susținătorii președintelui consideră că urmărind traseul mandatelor vor fi identificați cei responsabili de ancheta asupra Rusiei, care preocupă în continuare Washingtonul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău