„Saloanele Moldovei”, la ediția cu numărul 33. Expoziția-concurs își propune să valorifice arta românească contemporană

  • 01 Septembrie 2023 13:22
 „Saloanele Moldovei”, la ediția cu numărul 33. Expoziția-concurs își propune să valorifice arta românească contemporană

Cea mai longevivă manifestare în artele vizuale, „Saloanele Moldovei” este la cea de-a 33 ediție. Expoziția-concurs, vernisată tradițional pe 31 august, la centrul Brâncuși, prezintă 226 de lucrări semnate de artiști de pe ambele maluri ale Prutului, transmite Radio Chișinău.

Evenimentul își propune să valorifice arta românească contemporană în varii genuri, precum sculptura, artele decorative, pictura, grafica, fotografia și noile tehnologii.

Artiștii premiați în cadrul concursului sunt Vasile Rață, Vasile Sitari, Eugen Sterpu, Tudor Zbârnea, Liviu Nedelcu, Florentina-Carmen-Ilinca Chițan, Ilie Boca, Oleg Cojocari și Diana Rozalia Tăicuțu, a spus pentru Radio Chișinău vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Rep. Moldova, Dumitru Bolboceanu.

Publicul poate să vadă în cadrul expoziției lucrări ale artiștilor din diferite regiuni ale României și felul cum evoluează aceștia în spațiul cultural când nu există o ideologie impusă, sau un angajament politic. 

„Ei ar putea să vadă cum evoluează arta plastică când artistul este liber, când artistul nu este obligat de nicio ideologie sau de careva dogme politice. Sunt școli diferite, sunt artiști care au călătorit în lume și au expus în diferite țări, în diferite galerii occidentale. Sunt artiști și diferiți ca vârstă, sunt foarte mulți artiști tineri. Și tinerii vin cu alte viziuni, ei s-au născut într-o țară liberă și gândesc complet altfel și ne bucură acest lucru”, a precizat Dumitru Bolboceanu.

Unul dintre membrii fondatori ai „Saloanelor Moldovei”, Gheorghe Popa, directorul Centrului de Cultură „George Apostu”, a spus pentru Radio România Chișinău că evenimentul este un pod trainic cultural între cele două maluri de Prut.

„Saloanele Moldovei – 33 de ani de existență! Este cel mai longeviv program cultural, un program care nu și-a întrerupt niciodată activitatea în acești 33 de ani. Pe podul acesta cultura, care nu este un pod de flori, este un pod de piatră solid între România și Basarabia și care vorbește de fapt despre circulația valorilor culturale românești, și despre circularea artiștilor în această lume”, a precizat Gheorghe Popa.

Graficianul Alexandru Macovei, de asemenea, a apreciat această tradiție artistică în arta vizuală românească, care apropie școlile de pe ambele maluri ale Prutului:

„E frumos acest moment, noi îl numim notoriu în dezvoltarea intelectuală a omului, vorbim de cultură, de tradiție, de obiceiuri, tot ce reprezintă arta în sine. Eu aici mă refer ca și grafician. La un domeniu care este caligrafia, că nu e nițel, dar totalmente uitată și lăsată deoparte, o artă veche”m, a spus Alexandru Macovei.

Expoziția-concurs „Saloanele Moldovei” se va desfășura la Chișinău până pe 17 septembrie și va continua la Băcău, România, pe 18 octombrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău