„Ruptura este inevitabilă”. Cum poate fi citită scrisoarea Mitropolitului Moldovei trimisă la Moscova (Revista presei)

  • 25 Octombrie 2023 09:24
„Ruptura este inevitabilă”. Cum poate fi citită scrisoarea Mitropolitului Moldovei trimisă la Moscova (Revista presei)

„Cred că ar fi posibil ca Republica Moldova să adere la UE în câțiva ani dacă menține ritmul reformelor” – spune europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte Partidul Popular European, într-un interviu pentru G4Media.

El a spus că UE s-a mișcat extrem de rapid, totul depinde de ritmul de implementare a reformelor la Chișinău, dacă se menține, europarlamentarul crede că e posibilă o aderare în câțiva ani. Totodată, el a mai spus că depinde și de situația din Ucraina. întrebat cum poate Moldova să fie primită în UE când are o parte din teritoriu ocupat, Siegfried Mureșan a explicat: „Faptul că împotriva voinței autorităților de la Chișinău Federația Rusă staționează trupe în regiunea transnistreană constituie o problemă, e un conflict înghețat, nu există încă o soluție la această problemă dar nu trebuie să constituie un impediment pentru a progresa pe alte capitole unde se poate progresa. Dacă reformele continuă în ritmul pe care îl vedem, în câțiva ani poate adera la UE.”

Ziarul Național îl citează pe președintele Parlamentului Igor Grosu, care a vorbit la Praga despre intențiile SUBVERSIVE ale Kremlinului: „Federația Rusia își dorește ca R. Moldova să rămână o COLONIE subdezvoltată și ostilă Occidentului”, titrează publicația. R. Moldova este ținta unui atac hibrid constant, deoarece Rusia nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa R. Moldova. Potrivit președintelui Parlamentului, cetățenii R. Moldova nu vor permite ca republica să revină sub influența agresorilor ruși, care au atacat neprovocat Ucraina. În cadrul summit-ului, Igor Grosu s-a declarat convins că locul R. Moldova este în familia europeană.

„Ruptura este inevitabilă”. Cum poate fi citită scrisoarea Mitropolitului Moldovei trimisă la Moscova, scrie Europa Liberă. Mitropolitul Vladimir evaluează drept critice perspectivele existenței Mitropoliei Moldovei în Biserica Ortodoxă Rusă, iar mesajul său către Patriarhul Kiril sună extrem de dur, spune jurnalistul rus Serghei Ceapnin, cercetător la Centrul de Studii Ortodoxe al Universității Fordham din New York. Ceapnin a fost primul care a vorbit în public despre scrisoarea trimisă de Mitropolitul Moldovei Vladimir, în septembrie, Patriarhului rus Kiril.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, cercetătorul a explicat că această scrisoare este „un document foarte important” care prezintă o viziune „onestă și trează” asupra evenimentelor din R. Moldova. „Mitropolitul Vladimir încearcă să oficializeze acest divorț într-un mod mai cult, fără conflicte și scandaluri, dar cred că acest lucru nu-i va reuși. Patriarhul Kiril nu este conciliabil”, spune Ceapnin în interviu. „Mitropolitul Vladimir vorbește despre unirea cu România - atât politică, cât și ecleziastică - ca despre o nouă realitate, pe care este gata să o accepte”. „Dacă ar fi să traducem din limbajul diplomației bisericești în limbajul obișnuit, mesajul Mitropolitului sună extrem de dur: «Părăsim Patriarhia Moscovei și nu aveți nicio posibilitate să ne influențați decizia»”. „Ruptura este inevitabilă. Singura întrebare va fi cât de ușoară sau, dimpotrivă, cât de scandaloasă și dură va fi această ruptură”, spune jurnalistul și cercetătorul religios, în interviul pentru Europa Liberă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău