„Republica Moldova – destinație pentru investițiile românești” | Ministrul Economiei de la București: România a fost și va fi mereu portavocea Chișinăului în cancelariile occidentale și sperăm ca R.Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice

  • 27 Mai 2021 11:34
„Republica Moldova – destinație pentru investițiile românești” | Ministrul Economiei de la București: România a fost și va fi mereu portavocea Chișinăului în cancelariile occidentale și sperăm ca R.Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice

România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar investițiile românești se regăsesc în aproape toate domeniile din stânga Prutului. Schimburile comerciale dintre Chișinău și București sunt din nou în creștere în acest an, cu opt la sută comparativ cu anul trecut, după complicațiile pandemice. Despre aceasta au vorbit oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului la conferința „Republica Moldova – destinație pentru investițiile românești”, transmite RADIO CHIȘINĂU.

În ultimii ani, comerțul exterior al Republicii Moldova s-a reorientat, într-o proporție majoritară de 65 la sută, către piața comunitară europeană. Astfel că România a devenit, de departe, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, consolidându-și această poziție an de an, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Pe lângă faptul că este o destinație de export finală pentru producătorii din Republica Moldova, România reprezintă și un cap de pod perfect pentru expansiunea afacerilor moldovenești pe piețele europene. Comerțul bilateral dintre România și Republica Moldova a crescut spectaculos în ultimii zece ani, între altele și grație investițiilor românești, care au crescut în toată această perioadă”, a subliniat Daniel Ioniță. 

Peste 6000 de companii cu capital moldovenesc există acum în România, în timp ce în stânga Prutului sunt 1300 de companii cu capital românesc. Doar în anul 2019, România a investit 300 de milioane de euro în Republica Moldova. Relațiile dintre Chișinău și București pot fi consolidate și mai mult în acest domeniu, spune ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Claudiu Năsui.

„Relațiile sunt solide și le putem consolida mai mult. Comerțul bilateral a început să se recupereze după pierderea de 12 la sută (….). România a fost și va fi mereu portavocea Chișinăului în cancelariile occidentale și sperăm ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice”, a declarat Claudiu Năsui. 

Pentru ca oamenii de afaceri din România să fie mai interesați de Republica Moldova și pentru a se simți în siguranță aici este nevoie de crearea unui climat de afaceri atractiv și protejarea investițiilor, după cum afirmă secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Iuliana Drăgălin.

„Investițiile străine directe ale Uniunii Europene în Republica Moldova au fost în continuă creștere și chiar s-a dublat această cifră. Pentru ca Moldova să beneficieze de mai multe investiții străine este importantă predictibilitatea legislativă, stabilitatea, precum și statul de drept”, a menționat Iuliana Drăgălin. 

Datele statistice de la sfârșitul lunii martie a acestui an, arată că volumul total al schimburilor comerciale dintre Chișinău și București a fost de  573 de milioane de dolari americani. Republica Moldova importă din România, în special, produse petroliere, medicamente, automobile, fire și cabluri electrice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău