„Războiul din Ucraina și Republica Moldova: Cu ochii pe Transnistria” (Revista presei)

  • 01 Martie 2022 09:31
„Războiul din Ucraina și Republica Moldova: Cu ochii pe Transnistria” (Revista presei)

Războiul din Ucraina și repercusiunile acestuia asupra Republicii Moldova sunt temele care preocupă și presa de la Chișinău în aceste zile.

„Moldova se află între bine și rău, între război și o alianță militară care scrâșnește din dinți” opinează într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza.  Acesta mai spune că problemele de securitate pe care le are Republica Moldova și nu le-a rezolvat în 30 de ani, nu le va rezolva în 30 de zile. De asemenea, fostul premier atrage atenția și asupra consecințelor economice ale războiului pe care Rusia l-a pornit în Ucraina. „Republica Moldova trebuie să aibă certitudinea că nu va avea o penurie de alimente. Astăzi, 40% din produsele de pe rafturile magazinelor moldovenești sunt din Ucraina, ele pot dispărea rapid. Trebuie substituite de urgență cu livrări din UE și România. Republica Moldova trebuie alimentată constant cu energie - gaz, curent electric, păcură, carburanți pentru a rezista pe prima linie și pentru a crea condiții zecilor de mii de refugiați”.

În editorialul „Războiul din Ucraina și Republica Moldova: cu ochii pe Transnistria” de la veridica.ro, jurnalistul Mădălin Necșuțu reamintește că fiind vecină cu Ucraina, Republica Moldova este interesată direct de modul în care decurge războiul din Ucraina, atât din motive militare, cât din perspectivă umanitară. Acesta scrie că evident cea mai mare amenințare pentru Republica Moldova vine dinspre regiunea separatistă transnistreană și, într-o măsură mai mică, din UTA Găgăuzia, o unitate teritorial-administrativă de la sudul Moldovei, cu o populație de aproximativ 150.000 de oameni, majoritatea rusofoni.  „Ambele entități sunt sub o puternică influență rusă la nivelul elitelor și, într-o mai mică măsură, în rândul cetățenilor. Aceștia sunt conectați aproape în întregime la spațiul informațional rusesc, acolo unde sunt bombardați zilnic de mesajele propagandei oficiale. Cele două regiuni sunt unele dintre punctele nevralgice pe care Rusia le poate apăsa la nevoie pentru a încerca să destabilizeze Republica Moldova”. De asemenea, jurnalistul scrie că în această criză provocată de război se poate juca și soarta regiunii separatiste transnistrene. „Este greu de crezut că Ucraina, în scenariul în care vor respinge atacurile Rusiei, va mai permite existența unei republici separatiste pro-ruse în coasta sa. Liderii de la Tiraspol sunt conștienți de acest lucru, iar posibilitatea unor manevre militare în regiune rămâne foarte ridicată”.

Despre impactul războiului asupra Republicii Moldova scrie și TVR Moldova. Deputatul PAS Oazu Nantoi a spus la emisiunea „Punctul pe azi”, că este nevoie de disciplină pentru a face față provocărilor: criza umanitară cu peste 70 de mii de refugiați care au venit din Ucraina, precum și comportamentul statului nostru în situația când războiul este în vecinătatea imediată și în situația când pe teritoriul R. Moldova avem atât trupe paramilitare ale regimului din stânga Nistrului, precum și unitățile militare ale Federației Ruse. R. Moldova nu este ținta politicii promovate de Vladimir Putin în raport cu Ucraina. El atrage atenția că trebuie să fim vigilenți, disciplinați, mobilizați, dar fără panică pe loc gol. „Totodată, este clar că prezența ilegală a trupelor Federației Ruse pe teritoriul R. Moldova este un risc și mizez pe aceea că poporul ucrainean va rezista, sancțiunile își vor avea efectul, războiul nu va ajunge până la noi și va veni timpul să rezolvăm această problemă pe cale pașnică și să întoarcem această pace”, a afirmat deputatul PAS, Oazu Nantoi. Tot la TVR Moldova, jurnalistul Constantin Uzdriș spune că ucrainenii i-au făcut o surpriză neplăcută lui Vladimir Putin. În prima zi rușii au pierdut, ca și efectiv uman, cam cât americanii în primul an de război din Iraq, pierderile omenești sunt mari, un jurnalist rus spunea că în aceste cinci zile și-a amintit de primul război pe care Rusia l-a pierdut în Cecenia, în anii 90.

Într-un editorial semnat pentru Ziarul Național, Nicolae Negru, scrie că în patru zile de la începutul războiului, starea lui Putin pare să se schimbe de la extaz la agonie. El anticipa un blitzkrieg, un marș victorios al trupelor ruse pe teritoriul ucrainean, de la Donbas până la Lvov, de la Cernigov, via Kiev, până la Odesa sau viceversa, de la Herson la Kiev, crezând că armata ucraineană vafi pusă pe fugă sau se va preda imediat ce va vedea tancurile rusești, iar mulțimea de admiratori ucraineni le va ieși în întâmpinare cu pâine și sare (și cu flori, firește), însă visul nu i s-a realizat. Parafrazându-l pe Petru Cărare, se poate spune că „în loc de pită”, soldaților ruși li s-a oferit „calupuri de dinamită”, iar în loc de șampanie - coctailuri Molotov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău