„Războiul din Ucraina ar putea să accelereze apropierea economică a Moldovei de UE” (Revista presei)

  • 17 Mai 2022 09:40
„Războiul din Ucraina ar putea să accelereze apropierea economică a Moldovei de UE” (Revista presei)

„Războiul din Ucraina ar putea să accelereze apropierea economică a Moldovei de UE, scrie Veridica. Războiul din Ucraina afectează economia Republicii Moldova, care deja este cea mai săracă țară din Europa. Zeci de mii de refugiați se află pe teritoriul Moldovei, piețele din Rusia și Ucraina sunt mult mai greu de accesat, importurile din țările respective au de suferit, iar la toate acestea se adaugă creșterea prețurilor la nivel global și dependența energetică de Rusia. Chișinăul ar putea folosi însă și în avantajul său criza, accelerând integrarea economică cu Uniunea Europeană. Republica Moldova ar putea să se miște rapid și să-și reorienteze și mai mult exporturile spre UE. Acestea merg deja în cuantum de peste 60% pe piețele europene de mai mulți ani, dar cifrele ar putea crește. În schimb, volumul exporturilor în Rusia a scăzut constant în ultimii ani până la valoare de 8% din total. Fiecare dintre crizele precedente – embargouri impuse de Rusia în 2005 și 2013 pentru produsele moldovenești – au împins Republica Moldova tot mai aproape de UE din punct de vedere economic. „Cel care a apropiat Republica Moldova de Europa a fost Putin prin toate acțiunile sale de penalitatea îndreptate împotriva Chișinăului”, a comentat analistul economic Veaceslav Ioniță pentru Veridica. Republica Moldova lucrează intens acum pentru a cere cote mai mari de la UE pentru produsele sale. România ar putea absorbi și mai mult din produsele din Republica Moldova, care trimite, oricum, un sfert din exporturile sale peste Prut. Practic, dacă Moldova își joacă cum trebuie cărțile, are acum șansa de a accelera integrarea europeană în spațiul european spre care tinde și politic”, conchide Veridica.

„În linii generale, Republica Moldova e menținută pe linia de plutire, nu fără ajutorul UE, al României și al altor state, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național, dar aceasta nu trebuie să rămână principalul merit al guvernării de azi, comentează autorul cu referire la congresul PAS de duminică.  Guvernarea PAS va intra în istorie pentru că a depus cererea de aderare la UE și a răspuns într-un termen-record la chestionarul Uniunii Europene. Europa de după războiul ruso-ucrainean, declanșat de Putin, va fi alta decât cea de până acum și PAS-ul trebuie să anticipeze schimbările care se întrevăd în viitoarea configurație geopolitică. Ca să învingă în bătăliile electorale care vin, noul președinte al PAS, dl Igor Grosu, va trebui să adapteze strategia partidului în așa fel, ca să câștige nu numai aprecierea liderilor europeni, ci, în primul rând, a cetățenilor Republicii Moldova. Nu va fi ușor, se cer acțiuni nu numai la nivel european și național, ci și la nivel local, în sate și orașe, ținând cont că, în afară de generalul Scumpiri, împotriva PAS lucrează, mai activ ca niciodată, frustrat de eșecul ucrainean, și generalul FSB”, atenționează comentatorul Nicolae Negru.

Deputații care au purtat panglica „Sf. Gheorghe” pe 9 mai pot să fie sancționați și fără să li se ridice imunitatea, titrează portalul Anticorupție.md. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, consideră că pentru tragerea la răspundere contravențională a deputaților socialiști și comuniști care au încălcat legea despre interzicerea simbolurilor războiului în timpul manifestărilor dedicate „Zilei Victoriei” sărbătorită pe 9 mai nu este necesară ridicarea imunității. „Din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului - reținere, arestare, cazurile de infracțiune flagrantă, percheziție și trimitere în judecată –, celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului”, a scris oficialul pe pagina sa de Facebook. Pe 11 mai, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a comunicat portalului Anticorupție că au fost prezentate Procuraturii Generale 17 procese-verbale deschise în cazurile deputaților care au purtat panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege, în timpul manifestărilor dedicate „Zilei Victoriei”.

Publicația on-line Zona de Securitate relatează „Cum activează școlile românești din regiunea transnistreană, sub cod roșu de alertă teroristă. Mii de profesori și elevi din Transnistria învață sub amenințarea războiului. Autoritățile separatiste au instituit cod roșu de alertă teroristă până pe 25 mai, asta înseamnă că școlile au intrat în online. Directori de unități de învățământ românești au povestit pentru Zona de Securitate cum și-au ținut orele cu zgomot de bombe pe fundal, ce-i întreabă elevii și care le sunt speranțele astăzi, la 30 de ani după războiul de separare de Republica Moldova... Raisa Pădureanu, vicedirectoarea liceului Lucian Blaga din Tiraspol, spune cu tristețe că profesorii s-au obișnuit deja să trăiască cu teamă: că vor fi arestați sau că vor fi controlați de autorități chiar în timpul orelor. „Când s-au produs exploziile la pretinsul sediu al securității din regiune, casa mea a fost zguduită, pentru că eu locuiesc în apropiere. Acum, când suntem obligați să desfășurăm orele online, nici nu știm la ce să ne așteptăm, pentru că putem avea surprize oricând”, a povestit profesoara. Și elevii de la Liceul Teoretic „Evrika” cu predare în limba română din orașul Rîbnița și-au început orele în regim online. Dacă în primele zile de război, când se auzeau primele bombardamente la Odesa, copiii au continuat să frecventeze școala, acum situația a devenit și mai tensionată. În fiecare zi, oamenii citesc știri despre un posibil atac asupra regiunii transnistrene”, scrie Zona de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău