„Problema transnistreană trebuie rezolvată pe timp de război” (Revista presei)

  • 04 Martie 10:41
„Problema transnistreană trebuie rezolvată pe timp de război”  (Revista presei)

Planul Rusiei și focul prietenesc, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Zarul Național. Publicistul observă că s-a confirmat foarte repede, mai repede decât ne-am fi așteptat, ideea că întrunirea „deputaților” separatiști la Tiraspol, pe 28 februarie, și apelul de ajutor pe care l-au adresat Dumei de Stat și Consiliului Federației din Rusia a fost doar vârful aisbergului, un element vizibil al unui plan obscur de demonizare a guvernării și destabilizare a Republicii Moldova. Peste o zi, la Moscova va sosi cu o jalbă asemănătoare în proțap o delegație găgăuză, în frunte cu bășcănița Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze, Dmitri Constantinov.

Apoi în scenă a intrat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Profitând de ocazia participării la un „forum diplomatic”, în Turcia, el a lansat la adresa Chișinăului două „rachete balistice” informaționale, surclasând-o mult pe Matvienko: „regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, a declarat Lavrov.  Odată cu reactivarea unor „conserve” kaghebiste, Nicolae Negru atrage atenția și asupra unui fenomen mai vechi, care pare să ia amploare în ultima vreme: „focul prietenesc”. După Nicolae Negru, nu e vorba de critică la adresa guvernării, critica, până și cea mai acidă, mai distrugătoare poate fi înțeleasă, invidia, resentimentele, antipatia personală, revanșa, incompatibilitățile etcetera nu au fost anulate de nimeni. E mai ciudat când niște proeuropeni „convinși” încep, nitam-nisam, să se comporte ca niște antieuropeni, făcând declarații absurde, semănând în jurul lor confuzie, scepticism, demobilizând-ne...

„Problema transnistreană trebuie rezolvată pe timp de război” afirmă Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare, într-un  Podcasta al  ZDG. Fostul vicepremier răspunde la întrebările: Ce vrea Rusia de la regiunea transnistreană? Cine controlează regiunea separatistă? De ce autoritățile de la Chișinău acționează prea „timid”? De ce războiul din Ucraina reprezintă o perioadă optimă pentru soluționarea problemei transnistrene? Totodată Alexandru Flenchea vorbește despre așa-numitul „congres al aleșilor locali”, desfășurat la Tiraspol pe 28 februarie, care au fost scopurile reale ale acestuia, cine stă în spatele lui și ce așteptări are.

De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? O analiză  de Victor Pelin publicată astăzi de IPN.  Publicistul scrie că  săptămâna trecută liderul organizației obștești “Platforma Moldova”, Irina Vlah, a recunoscut că eforturile domniei sale din ultimele patru luni nu s-au încununat cu succes. Eforturile au fost îndreptate spre unirea opoziției în vederea identificării unui candidat comun, dintr-o listă de vreo 10 persoane, pentru viitoarele alegeri prezidențiale, recunoscând că au existat bariere, în acest sens. Totuși, Irina Vlah s-a arătat optimistă, fiind încrezătoare că opoziția se va uni, totuși.

În opinia autorului un alt eșec răsunător al “Platformei Moldova” a fost că deputații Parlamentului au ignorat, pur și simplu, consultarea proiectului inițiativei legislative, transmis forului legislativ, referitor la desfășurarea unui referendum republican privind neadmiterea aderării țării Republicii Moldova la blocuri militare, alianțe și coaliții. Potrivit Irinei Vlah, chestiunea neutralității țării este cu adevărat importantă pentru societate în contextul războiului din Ucraina. Tocmai partidele blocului comuno-socialist, pe care Irina Vlah intenționa să le unească, nu au manifestat niciun fel de interes față de proiectul menționat, subliniază Victor Pelin.

Cât costă brandul de țară al Moldovei și pe ce loc ne aflăm în clasamentul celor mai influente state. Despre asta scrie astăzi Mold-Street. Potrivit publicației, Republica Moldova apare pentru prima dată în clasamentul global al celor mai influente țări pe plan internațional (Global Soft Power Index), aflându-se pe locul 118 din 193 de state incluse în acest clasament. Astfel în acest an, Republica Moldova intră, alături de un grup de 70 de state, pentru prima dată în cercul țărilor recunoscute pentru influența culturală, socială și economică în lume. Este o oportunitate care va deschide noi orizonturi pentru atragerea investițiilor", susține Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.  Potrivit instituției, la trei indicatori la care Republica Moldova are scor bun: ⁠reputație, oameni și valori, ⁠business și comerț. Pe de altă parte o simplă privire la acest clasament ne relevă că Republica Moldova este depășită de alte state din regiune. De exemplu Macedonia de Nord se află pe locul 109, Armenia - pe locul 106, Albania - pe locul 92, Belarus - pe locul 88, iar Georgia - pe locul 54, înanitea Estoniei sau României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:5,14 m/s
Mon
13
Tue
11
Wed
10
Thu
8
Fri
8
Arhivă Radio Chișinău