„Probabilitate ridicată” ca spitalul pentru copii din Kiev să fi fost „lovit direct” de o rachetă rusească (ONU)

  • 09 Iulie 15:45
„Probabilitate ridicată” ca spitalul pentru copii din Kiev să fi fost „lovit direct” de o rachetă rusească (ONU)

ONU consideră că există o „probabilitate ridicată” ca spitalul pediatric din Kiev să fi fost lovit de un „tir direct” cu rachetă rusească, a declarat astăzi Danielle Bell, șefa misiunii Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, în timp ce Moscova neagă că ar ținti obiective civile în Ucraina, potrivit AFP și Reuters.

Analiza înregistrărilor video și o evaluare efectuată la locul incidentului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă, mai degrabă decât să fi fost avariat de un sistem de armament de interceptare”, a declarat Danielle Bell, șefa misiunii Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, într-o conferință de presă la Geneva, transmite Agerpres.

Echipa ei s-a deplasat la locul tragediei ieri, 8 iulie, însă nu a putut trage o concluzie definitivă, a afirmat responsabila ONU, care susține totuși că spitalul se pare că a fost lovit de o rachetă de croazieră de tip Kh-101 „lansată de Federația Rusă”.

Factorii care sugerează că aceasta a fost o lovitură directă se bazează pe imagini video, care arată specificațiile tehnice ale tipului de armă folosit”, a argumentat Bell.

În aceste înregistrări video, mai curând „se vede arma lovind direct spitalul, decât să fie interceptată în aer”, a adăugat ea, afirmând că „experții noștri militari care au vizitat ieri (luni) locul au observat pagube care corespund unui impact direct”.

Kh-101 este o rachetă de croazieră aer-sol, lansată dintr-un avion și armată cu câteva sute de kilograme de explozibili.

Lovitura în plină zi a făcut parte dintr-o serie de atacuri care au ucis cel puțin 41 de persoane în Ucraina, inclusiv copii. Kremlinul a declarat că tirul antirachetă ucrainean, nu cel rusesc, a lovit spitalul.

Centrul tratează copii cu afecțiuni grave, precum cancer și boli renale, și avea aproximativ 670 de copii pacienți și aproximativ 1.000 de angajați în momentul atacului, a spus Bell. „Personalul a mutat copiii într-un buncăr luni dimineață, când sirenele de raid aerian au sunat pentru prima dată, altfel victimele ar fi fost mult mai numeroase”, a adăugat ea.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a prezentat marți noi probe care dovedesc că principalul spital pentru copii din Kiev a fost lovit direct de o rachetă de croazieră rusească Kh-101.

Moscova, care a declanșat o campanie informațională de deturnare a responsabilității pentru acest atac ce a fost condamnat de comunitatea internațională, insistă că nu e de vină.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat marți că o rachetă sol-aer NASAMS lansată de Ucraina a fost cea care a lovit luni spitalul de copii din Kiev și că nu a fost o rachetă rusească. Înaintea sa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că armata rusă lovește infrastructura civilă în Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU, convocat într-o reuniune de urgență la inițiativa Franței și Ecuadorului, va lua astăzi în discuție atacul rusesc asupra spitalului pediatric din Kiev

Citiți și:

Rachetele rusești au lovit unul din cele mai importante spitale de copii din Europa, aflat în Kiev

În Kiev este zi de doliu după atacurile asupra spitalului de copii

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
14,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,71 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău