În Kiev este zi de doliu după atacurile asupra spitalului de copii

  • 09 Iulie 13:25
În Kiev este zi de doliu după atacurile asupra spitalului de copii

În capitala Ucrainei este declarată zi de doliu după atacurile asupra infrastructurii civile, care au vizat și cel mai mare spital pentru copii. Autoritățile de la Kiev precizau ieri că cel puțin 20 de oameni au murit, iar alți aproape 100 au fost răniți, transmite IPN.

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a precizată că pe 9 iulie drapelele de pe toate clădirile municipale din oraș sunt coborâte în bernă. Se recomandă coborârea drapelelor de  pe clădirile de stat și private. Orice evenimente de divertisment sunt interzise în oraș.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat luni că Rusia a lovit orașele Ucrainei, iar în urma atacurilor peste 170 de oameni au fost răniți. Ieri se cunoștea despre 37 de morți, printre care și trei copii. În total, aproape 100 de obiecte au fost avariate: un spital de copii, case de locuit, grădinițe, maternitate, facultate, centru de afaceri. Căutările sub dărâmături continuă.

„Teroriștii ruși trebuie să răspundă pentru asta. Doar îngrijorarea nu oprește teroarea. Empatia nu este o armă. Trebuie să doborâm rachetele rusești. Este necesar să distrugem aviația de luptă rusă acolo unde își are baza. Este necesar să se ia măsuri puternice care să nu lase niciun deficit de securitate. Lumea are puterea de care are nevoie pentru a face asta. Partenerii sunt capabili să facă acest lucru să se întâmple. Și deciziile sunt necesare cât mai curând posibil”, a declarat Volodymyr Zelenski.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a negat declarațiile Kievului despre o lovitură intenționată cu rachete din partea Rusiei asupra țintelor civile. Potrivit instituției, filmările de la Kiev confirmă „distrugerea cauzată de căderea unei rachete de apărare aeriană ucraineană”.

Luni, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacul Rusiei asupra celui mai mare spital pentru copii din Ucraina. „Război împotriva copiilor – trebuie să spunem lucrurilor pe nume despre ceea ce s-a întâmplat astăzi la Kiev, despre bombardarea de către Rusia a unui spital pentru copii care suferă de boli incurabile”, a menționat șefa statului.

Și Institutul Mamei și Copilului de la Chișinău a transmis un mesaj de solidaritate pentru colegii și partenerii lor din Ucraina. „Cu inimile îndurerate, aflăm astăzi despre atacurile devastatoare asupra НДСЛ Охматдит, cel mai mare spital de copii din țara vecină. Pierderea de vieți omenești și pagubele materiale sunt greu de suportat, iar noi suntem alături de toți cei care au avut de suferit  în aceste momente de grea încercare”, se arată în mesaj.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,48
Ploaie ușoară
Umiditate:90 %
Vint:5,19 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău