Rachetele rusești au lovit unul din cele mai importante spitale de copii din Europa, aflat în Kiev

  • 08 Iulie 13:57
Rachetele rusești au lovit unul din cele mai importante spitale de copii din Europa, aflat în Kiev

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise, iar peste 50 rănite în urma atacurilor în valuri ale Rusiei cu rachete, luni, în prima parte a zilei, asupra Ucrainei, a anunțat ministrul de interne ucrainean Ihor Klimenko, citat de DPA, transmite Agerpres.

Kievul a fost printre orașele cel mai grav afectate, alături de Krivoi Rog, în sudul Ucrainei.

Forțele ruse au tras "peste 40 de rachete" de diferite tipuri asupra mai multor orașe din Ucraina, între care capitala Kiev, unde cel puțin șapte persoane au fost ucise, potrivit unor informații preliminare, în timp ce administrația militară din Kiev a avertizat pe contul său de Telegram cu privire la un atac "masiv" asupra "întregii Ucraine", potrivit AFP și EFE .

Atacul Rusiei de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pentru Reuters.

Dacă inițial administrația militară din Kiev raportase cinci morți, ulterior bilanțul a crescut la cel puțin șapte morți și 15 răniți, iar bilanțul s-ar putea agrava întrucât în urma atacului a fost puternic avariat spitalul de copii Ohmatdet, autoritățile afirmând că sub dărâmături s-ar putea afla oameni, inclusiv copii.

"Unul dintre cele mai importante spitale pentru copii din Europa" a fost avariat, "există oameni sub dărâmături și numărul exact al victimelor este în prezent necunoscut", a transmis președintele Volodimir Zelenski pe rețeaua de socializare X, postând o înregistrare video cu clădirea avariată. "Rusia nu poate susține că nu știe unde cad rachetele sale și trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale", a adăugat el.

În afară de Kiev, unde s-au auzit mai multe explozii, au fost lovite "Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk și Kramatorsk", a precizat președintele ucrainean pe contul său de Telegram, denunțând acest nou val de bombardamente al Rusiei, indicând că imobile de locuințe și infrastructuri au fost lovite. "Toate serviciile sunt mobilizate pentru a salva cât mai mulți oameni posibil", a mai transmis el.

"Atac cu rachete! Apărarea antiaeriană a fost activată în regiune. Păstrați tăcerea informativă. Cerem să nu înregistrați și să nu publicați pe rețele activitatea apărătorilor noștri. Rămâneți în adăposturi până la sfârșitul alertei aeriene", a transmis pe contulul său de Telegram Administrația Militară din Kiev.

Mai multe explozii au zguduit Kievul luni în prima parte a zilei, un nor de fum ridicându-se deasupra centrului orașului. Primarul capitalei ucrainene a afirmat că fragmente de rachete doborâte de apărarea antiaeriană au căzut în diferite cartiere din centrul orașului, iar serviciile de urgență se îndreaptă la fața locului. Într-o primă postare, el indicase trimiterea unei ambulanțe în districtul Solomianski, în vestul capitalei, unde se presupunea că ar putea exista victime.

Potrivit Administrației militare a capitalei ucrainene, fragmente de rachete au căzut în șase cartiere diferite, între care Solomianski, Dniprovski, Golosiivski și Șevcenko, iar șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a denunțat un atac "vizând civili și infrastructuri".

Ultimul atac major asupra Kievului a avut loc pe 12 iunie.

"Atenție, aviația cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse a început din nou să tragă cu rachete asupra Ucrainei", a transmis armata poloneză pe rețeaua de socializare X. Polonia, la granița cu Ucraina, este unul dintre susținătorii Kievului.

Forțele aeriene ucrainene au raportat un "atac cu rachete" asupra orașului Dnipro, în centrul Ucrainei, fără a oferi detalii. De asemenea, au fost activate alerte de raid aerian în întreaga Ucraină. Acestea au indicat că forțele ruse au lansat cel puțin o rachetă Kinjal în timpul atacului.

Departe de Kiev, în regiunea Harkov (nord-est), ținta unei ofensive ruse din 10 mai, cinci civili au fost uciși în momentul în care mașina lor a trecut peste o mină amplasată pe un drum forestier, a anunțat luni șeful administrației militare din Harkov, Oleg Sinegubov.

Explozia a avut loc "în apropiere de cimitirul nr.17 pe un drum forestier neasfaltat în direcția satului Țirkunî", la nord de Harkov, a indicat el pe Telegram, precizând că victimele sunt un bărbat de 53 de ani, două femei de 64 și respectiv 25 de ani, un băiețel de cinci ani și un bebeluș de trei luni.

În centru, la Krivoi Rog, orașul natal al lui Volodimir Zelenski, atacurile rusești de luni au făcut cel puțin zece morți și 31 de răniți, a indicat șeful administrației militare din acest oraș, Oleksandr Vilkul, potrivit AFP.

"Potrivit datelor preliminare, 10 persoane au fost ucise, 31 de răniți sunt deja la spital, dintre care 10 sunt în stare gravă", a transmis Oleksandr Vilkul pe Telegram, afirmând că un "atac masiv cu rachete" a lovit o întreprindere industrială din Krivoi Rog. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Mon
14
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău