„Primul monument din Spania dedicat lui Eminescu”, inaugurat chiar de ziua poetului, într-un oraș cu mii de români

  • 15 Ianuarie 16:13
„Primul monument din Spania dedicat lui Eminescu”, inaugurat chiar de ziua poetului, într-un oraș cu mii de români

În Rivas Vaciamadrid, localitate aflată la 20 de kilometri de Madrid, trăiesc 5.000 de români, adică 6% din populația orașului, scire Libertatea.ro

Asociația Hispano-română „Nuestras Costumbres” inaugurează, duminică, 15 ianuarie, în Rivas Vaciamadrid, un oraș aflat în suburbia capitalei Madrid, „primul monument din Spania în onoarea lui Mihai Eminescu”, susțin reprezentanții organizației.  

Banca memorială este amplasată în fața Bibliotecii Federico Garcia Lorca din Piața Constituției a orașului și implică un portret al poetului și un citat bilingv, în română și spaniolă: „Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul”.

„E primul monument din Spania care îl omagiază pe poetul Mihai Eminescu”, spune președintele Sorin Ciobanu. 

Acesta spune că la eveniment vor fi prezenți atât primărița orașului, Aida Castillejo, cât și Ministrul Plenipotențiar Valeriu Radulian, din partea Ambasadei României în Regatul Spaniei. 

Rivas Vaciamadrid este un oraș aflat în suburbia capitalei Spaniei, Madrid, la aproximativ 20 km distanță de centrul capitalei, cu o comunitate de aproximativ 5.000 de români, 6% din totalul populației. 

 

Urmează secție în bibliotecă 

Conform reprezentanților, Asociația „Nuestras Costumbres” este activă în Comunitatea Madrid din anul 2000 și a implementat mai multe proiecte care au promovat cultura română în rândul madrilenilor.   

„De la cultura gastronomică la dansurile și portul popular până la activitățile specifice de artizanat românesc, în cadrul sărbătorilor locale din cadrul Comunității Madrid și nu numai”, adaugă Ciobanu.

El spune că monumentul, realizat sub forma unei bănci a memoriei, e parte a unui proiect mai complex. 

„Acest proiect presupune realizarea unei secții în limba română și cu autori români traduși în spaniolă în Biblioteca Municipală din Rivas, care să poarte numele poetului național.”

Astfel, se vor colecta cărți românești atât în Comunitatea Madrid, cât și în țară, iar cei care doresc să doneze cărți sunt așteptați până pe 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor. 

„Începând cu acest an ne stabilim ca obiectiv principal promovarea artiștilor români contemporani în Comunitatea Madrid, în special a artiștilor plastici și a scriitorilor”, a conchis Ciobanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
20
Fri
21
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău