„Preoți din Moldova, cumpărați de Rusia pe banii oligarhilor?” (Revista presei)

  • 25 Septembrie 09:41
„Preoți din Moldova, cumpărați de Rusia pe banii oligarhilor?” (Revista presei)

Minciuni cu crucea în mână. Preoți din Mitropolia Moldovei, în campanie contra Uniunii Europene și a guvernării. O investigație NordNews relevă cum preoții din subordinea Episcopiei de Bălți și Fălești, conduși de către Episcopul Marchel s-au angajat în campania contra referendumului de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Părintele Pavel Petrov de la Biserica „Sfântul Mina” din Bălți a fost remarcat în mod particular pentru predica sa din 21 septembrie, în care a criticat Uniunea Europeană și actuala guvernare, că ar obstrucționa activitatea bisericii și a promovat informații false, scrie NordNews. Părintele Pavel a declarat, jurându-se cu crucea-n mână, că Uniunea Europeană este „lipsită de valori” și că actuala guvernare ar importa „tot ce este mai rău” de acolo. A afirmat, în mod eronat, că în unele școli din Chișinău toaletele sunt unisex, lucruri contrazise de realitățile obiective. Biserica subordonată Mitropoliei Moldovei face parte din „coloana a cincea”, care și-a arătat fața reală, a comentat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei. „Preotul recurge la falsuri evidente, încercând să polarizeze anumiți enoriași împotriva Uniunii Europene. Minte cu nerușinare când afirmă că din Uniunea Europeană nu sunt aduse drumuri sau alte beneficii, deși realitatea demonstrează contrariul... Având în vedere că mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au participat la pelerinaje finanțate de Ilan Șor, aceste acțiuni ar putea fi influențate de indicații venite din Moscova, de la Șor în special, pe care le îndeplinește acest preot și mulți alții”, a declarat Petru Macovei pentru NordNews.

Preoți din Moldova, cumpărați de Rusia pe banii oligarhilor? – un subiect discutat și la TV8. Nu este exclus că Patriarhia Rusă a început să cumpere loialitatea preoților moldoveni pe banii oligarhilor și a corporațiilor de stat. Declarații în acest sens a făcut aseară la TV8, expertul în problemele ortodoxiei Serghei Ciapnin, unul dintre foștii apropiați ai patriarhului Kirill. În replică, reprezentanții Mitropoliei Moldovei au declarat postului nostru de televiziune că este treaba Poliției de Frontieră să verifice dacă preoții plecați la Moscova au revenit acasă cu bani. „Aceasta este o istorie tipică de corupție politică folosită, iarăși, de Kremlin. În același fel procedează și Patriarhia Moscovei. În așa fel nu cheltuie banii lor pentru susținerea clericilor și bisericilor, ci banii oligarhilor și a corporațiilor de stat”, a declarat reprezentantul Centrului de Cercetare Creștin, Universitatea Fordham SUA, Sergei Chapnin. O investigație a jurnaliștilor relata, acum o lună, că zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei călătoresc la Moscova, iar deplasările sunt plătite de Ilan Șor și susținute de Patriarhia Rusă. Programul vizitelor include pelerinaje, dar și instructaje pentru a face agitație electorală împotriva Maiei Sandu și a referendumului privind integrarea europeană. În schimb, clericii ar urma să se întoarcă acasă cu carduri MIR pe care vor primi ulterior salarii și ajutor pentru biserici.

Newsmaker scrie cum Moscova își desfășoară propaganda pe internet. Un tribunal din Statele Unite analizează în prezent confiscarea a 32 de site-uri, care, potrivit anchetatorilor, au fost folosite de guvernul rus și de structurile sale subordonate pentru a desfășura „campanii de influență”. Dosarul numit „Operațiunea Doppelganger”, relevă cum structurile rusești au creat versiuni false ale unor site-uri de știri cunoscute prin care au difuzat narațiuni false și propagandă. Anchetatorii americani au publicat documente ale Agenției de Inginerie Socială din Rusia, care dezvăluie planuri de a influența alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, opinia publică din Israel și alte state. Un Proiect de influență politică asupra opiniei publice din Ucrainei în 2024 prezintă un plan detaliat și îndrumări pentru monitorizarea mass-mediei ucrainene, analiza spațiului informațional și crearea conținutului propagandistic. După cum se precizează în manual, scopul său este de a forma o opinie publică în Ucraina, benefică Rusiei în atingerea obiectivului său militar. Scopul, în esență, este de a slăbi spiritul de rezistență al ucrainenilor, de a le submina încrederea în aliații occidentali și de a semănă un sentiment de înfrângere.

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene, relatează Europa Liberă. Un subiect important de pe agendă a fost progresul Moldovei în procesul aderării la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Potrivit BNM, „dosarul de aderare la SEPA a fost finalizat”, ceea ce ar demonstra „conformitatea Moldovei cu criteriile SEPA pentru statele non-europene”. BNM a depus în ianuarie 2024 cererea de integrare în acest sistem, iar în luna august a primit confirmarea din partea EPC. Pentru punerea în aplicare a deciziei, BNM a inițiat un proiect de armonizare legislativă și tehnică cu asistență printr-un proiect de Twinning finanțat de UE. La întâlnirile de la Bruxelles s-a vorbit și despre „oportunitatea” trecerii Republicii Moldova la valuta de referință euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer fragmentat
Umiditate:95 %
Vint:0,51 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău