„Preocuparea misiunii de pacificare – asigurarea „generalitetului” de la Moscova cu vagoane de coniac și vacanțe pe malul Nistrului” (Revista presei)

  • 09 Noiembrie 2022 09:40
„Preocuparea misiunii de pacificare – asigurarea „generalitetului” de la Moscova cu vagoane de coniac și vacanțe pe malul Nistrului” (Revista presei)

Ministrul Justiției declanșează mecanismul de interzicere a partidului „Șor”, titrează DW. Guvernul va cere Curții Constituționale scoaterea partidului „Șor” în afara legii. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

În ultimele două luni, partidul „Șor” aduce organizat oameni la un pseudo-protest în centrul Chișinăului cu forțarea cordoanelor de poliție. Manifestația este percepută ca fiind una coordonată de Rusia, cu scopul destabilizării situației din Moldova. Potrivit lui Litvinenco, „prin toată activitatea sa de până acum, partidul „Șor” a acționat împotriva principiilor statului de drept” iar, în conformitate cu prevederile Art. 41 (4) din Constituție, „partidele care, prin scopurile ori activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității și independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale”. Sesizarea întocmită de Litvinenco, în care cere declararea neconstituționalității partidului „Șor”, ar urma să fie aprobată miercuri de Guvern, care va sesiza ulterior instanța de contencios constituțional. Cei din partidul „Șor” au anunțat că vor contesta în instanță orice demers de interzicere a formațiunii și exploatează propagandistic demersul ministrului Justiției. Canalele de Telegram și presa aservită partidelor pro-ruse răspândesc masiv falsul precum că guvernarea PAS vrea să lipsească partidul „Șor” de cele șase mandate pe care le are în Parlament, pentru a-și crea majoritate constituțională (67 de mandate din 101). Doctorul în drept Alexandru Arseni a menționat pentru DW că eventuala scoatere a partidului „Șor” în afara legii nu anulează votul alegătorilor, ceea ce înseamnă că deputații partidului „Șor” vor putea activa în continuare.

Ziarul Național reține declarația președintei Maia Sandu, despre scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”: „Dacă un partid se finanțează din bani MURDARI, în mod ilegal, atunci asta înseamnă corupție”. Președinta Maia Sandu susține că nu știe detalii despre sesizarea Ministerului Justiției privind scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii, însă afirmă că nu poate fi numit partid politic o entitate finanțată din bani murdari. Șefa statului a subliniat că toate partidele finanțate ilegal ar trebui scoase în afara legii. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR”.

Așa-numitele autorități din regiunea transnistreană susțin că au întreprins mai multe acțiuni de economisire a energiei, în urma micșorării volumului de gaze naturale de care dispun, scrie Ziarul de Gardă. Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, a vorbit la un post de televiziune din Federația Rusă despre starea de urgență economică și despre apelurile adresate Kremlinului cu privire la această situație. El a acuzat partea moldovenească că ia gazul care ar destinat Transnistriei și că acest lucru creează probleme umanitare puternice. A spus că este introdusă o stare de urgență economică, care a fost prelungită până la 1 decembrie. A fost limitată alimentarea cu apă caldă , ziua de lucru în instituțiile publice a fost scurtată, iar vacanța a fost prelungită cu o săptămână”, a declarat Ignatiev, citat de Ziarul de Gardă. Acesta a mai spus că, din cauza lipsei de gaze naturale, activitatea aproape tuturor întreprinderilor importante din regiunea transnistreană a fost suspendată. „Este vorba de Combinatul de oțel de la Rîbnița, Fabrica de ciment de la Rîbnița, Fabrica de cărămidă, fabrica Tirotex. Centrala termoelectrică de la Cuciurgan are doar o singură unitate de generare a energiei electrice care alimentează Transnistria, dar această întreprindere nu exportă energie electrică în Moldova, respectiv, nu câștigă bani și nu există venituri la buget”, a menționat Ignatiev. El a mai spus că a trimis o scrisoare conducerii Rusiei și Gazprom, în care partea transnistreană a propus mai multe modele de soluționare a problemei. Pe de altă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat anterior că cele 2,3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi repartizate regiunii transnistrene în luna noiembrie sunt „suficiente pentru a evita o criză umanitară” pe malul stâng, dar nu fac posibil ca Centrala termoelectrică de la Cuciurgan să producă energie electrică și pentru malul drept, amintește Ziarul de Gardă.

Și portalul G4Media reține faptul că Transnistria a anunțat suspendarea activității marilor întreprinderi pentru economisirea gazelor. Așa-zisul ministrul al economiei din regiunea separatistă Transnistria, Serghei Obolonik, citat de presa rusă, a anunțat că autoritățile republicii nerecunoscute au decis să suspende activitatea marilor întreprinderi pentru a face economie la gaze. Decizia a venit după ce Rusia a înjumătățit, fără explicații, cantitatea de gaze furnizată Republicii Moldova.

„Preocuparea misiunii de pacificare – asigurarea „generalitetului” de la Moscova cu vagoane de coniac și vacanțe pe malul Nistrului”, titrează Zona de Securitate. De la evenimentele din 24 februarie, odată cu invazia Rusiei în Ucraiana, Misiunea de Pacificare a suferit mici schimbări. Partea transnistreană, în pofida acordului din 1992, a introdus în zona de securitate pretinsul regim antitero, unde s-au amplasat și amenajat efectivul structurilor paramilitare transnistrene, care nicidecum nu ar trebui să fie acolo. De asemenea, funcționalitatea acestei misiuni se limitează doar la avantaje pentru contingentul rus, prin remunerare considerabilă, asigurarea vacanțelor familiilor militarilor ruși și alte facilități, susține Eduard Bumbac, fost membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, în cadrul unui podcast realizat de Zona de Securitate. Misiunea nu mai este actuală, ci doar pune în dificultate populația care „zilnic trebuie să treacă aceste posturi”, susține fostul reprezentant al CUC, Eduard Bumbac. „Dacă la început această misiune avea responsabilitatea de a dispersa părțile, de a retrage tehnica militară, armamentul, numărul de efectiv, iată toate aceste chestiuni sunt depășite de timp. Ar fi mult mai oportun de revizuit statutul acestei misiuni și structura de funcționare a sa. Ar fi bine ca la nivel politic să se purceadă la o nouă concepție a acestei misiuni. Componenta militară trebuie să fie substituită cu observatori civili”, consideră expertul, într-un interviu pe care-l puteți privi pe site-ul Zona de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău