„Plouă” cu pretendenți la funcția de președinte al Republicii Moldova (Revista Presei)
-
26 Iulie 2024 10:40
Despre noua Strategie Națională de Apărare a Republicii Moldova: amenințarea rusă și rolul României, scrie, într-un articol în deschide.md, Mihai Isac.
Acesta remarcă faptul că noua strategie califică explicit Rusia drept principala amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova, având în vedere acțiunile agresive ale acesteia în Ucraina și prezența militară rusă în estul țării. Totodată, România este menționată ca un partener esențial pentru Republica Moldova, confirmând practic o evoluție normală în relațiile dintre cele două state.
Editorialistul subliniază că, având în vedere folosirea de către Federația Rusă a războiului cibernetic ca parte integrantă a ofensivei sale hibride, experiența românească poate fi adaptată și implementată de către Republica Moldova. Reimperializarea politicii externe a Federației Ruse reprezintă o amenințare atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România. Doar un efort comun ne poate garanta securitatea pe flancul de est al Occidentului liber, opinează Mihai Isac.
România și Republica Moldova între suveranitate și Unire – un editorial semnat de analistul politic Anatol Țăranu pentru Agenția IPN.
În opinia lui Anatol Țăranu, a venit deja timpul ca subiectul Unirii să devină prezent în dezbaterile electorale din ambele state românești, aducând și pe această cale în atenția factorilor interni, dar și internaționali dezideratul restabilirii unității naționale a poporului român de pe ambele maluri ale Prutului.
Adăugarea acestui subiect în dezbaterile electorale ar putea mobiliza votanții unioniști și ar oferi o platformă pentru discuții profunde despre căile de alternativă a procesului de europenizare a Republicii Moldova, susține autorul.
Plouă cu pretendenți la funcția de președinte al Republicii Moldova, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.
Ziaristul constată că și candidații de stânga, și cei de dreapta încearcă din răsputeri să demonstreze că Maia Sandu nu este un președinte bun, nu i se recunoaște vreo realizare, vreo calitate, de formă măcar. Însă, conform sondajelor, niciunul dintre ei nu a convins până acum electoratul că posedă calități prezidențiale mai bune decât ea.
În frontul, în corul comun anti-Sandu, pretendenții se aseamănă, e dificil să-i deosebești pe unii de alții, să le distingi vocea. Resentimentele, frustrările nestăpânite îi uniformizează. Așa că, după Nicolae Negru, Maia Sandu își păstrează șansa victoriei din primul tur.
România va semna la toamnă contracte pentru extinderea centralei ei nucleare, la care vrea să participe și Republica Moldova, anunță Europa Liberă.
Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a declarat că, în septembrie sau octombrie, s-ar putea încheia negocierile cu consorțiul internațional care va construi două noi reactoare la centrala Cernavodă, într-un proiect urmărit cu atenție și de Moldova.
Europa Liberă amintește că, în urmă cu un an, Compania Energocom, deținută 100% de Republica Moldova, a semnat, la Cernavodă, un Memorandum de Înțelegere cu Societatea Națională din România Nuclearelectrica.
Pentru prima dată în ultimii patru ani, exportul de făină de grâu a depășit importul, aflăm din MOLD-STREET.
În primele șase luni ale acestui an, exporturile de făină de grâu din Republica Moldova au constituit 14.341 de tone, în creștere cu circa 13% față de aceeași perioadă a anului trecut și aproape opt peste nivelul de acum doi ani, arată date vamale publicate de expertul Iurie Rija.
Datele pentru primele șase luni confirmă tendința din ultimii doi ani de creștere a exporturilor de făină de grâu.