„Planul de facere a Novorosii încă nu a dispărut din mintea lui Putin” (Revista presei)

  • 18 Aprilie 2023 09:54
„Planul de facere a Novorosii încă nu a dispărut din mintea lui Putin” (Revista presei)

Ziarul National scrie despre cazul liderului din Tatarstan interzis în R. Moldova. Politicianul din anturajul lui Putin era însoțit de un MITROPOLIT. Au trecut vremurile când politicienii ruși din anturajul lui Vladimir Putin veneau și făceau tot ce doreau pe teritoriul R. Moldova.

Declarația a fost făcută luni-seară de către parlamentarul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Andrian Cheptonar, după ce Poliția de Frontieră nu l-a lăsat pe liderul Republicii Tatarstan din Federația Rusă, Rustam Minnihanov, să intre în R. Moldova. Potrivit membrului Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, oficialul rus era însoțit de câțiva oameni și intenționa să ajungă în Găgăuzia. ,,Un politician rus, președintele Tatarstanului, însoțit de un mitropolit, funcție care are de obicei grad echivalat de general la FSB, au încercat să intre în R. Moldova, pentru a face campanie electorală pentru unul dintre candidații la alegerile din Găgăuzia. Au venit cu un luxos avion privat. Obișnuiți anterior că pot face orice doresc pe teritoriul țării noastre, astăzi nacealnicilor (șefilor n.r.) ruși li s-a interzis accesul în R. Moldova. Pentru că așa trebuie! Pentru că este ilegal ca politicieni, artiști și preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală. Drept rezultat, avionul nacealnicesc rusesc s-a dus azi în aceeași direcție cu acea corabie militară rusească", a subliniat Cheptonar, fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate. Rustam Minnihanov a fost întors de la frontieră și nu i s-a permis accesul în R. Moldova. Acesta intenționa să ajungă la Comrat, unde urma să participe la un eveniment electoral al prorusului Victor Petrov, candidat pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, numit ,,Prietenia popoarelor - 2023".

Și Europa Liberă scrie despre „Alegerile bașcanului Gagauz Yeri și factorul rusesc. Chiar dacă cetățenii din autonomia găgăuză văd schimbările făcute în regiune cu susținerea financiară a Uniunii Europene, majoritatea dintre ei continuă să mizeze pe „gazul ieftin” rusesc, a spus jurnalistul de la Comrat, Mihail Sirkeli, în podcastul Europei Libere „În esență...” Mentalitatea majorității populației din autonomia găgăuză – raioanele Comrat, Ceadîr Lunga și Vulcănești, care numără o populație totală de aproximativ 135.000 de locuitori – este influențată de propaganda rusească, constată expertul. „Nu căutați argumente rezonabile sau de logică. Nu există ele în atitudinea comunității găgăuze față de Rusia. [...] Este vorba despre psihologie și această propagandă rusească a afectat psihologia oamenilor. [...] Aici trebuie să căutăm”, a spus Mihail Sirkeli. Întrebat cum explică faptul că majoritatea celor opt aspiranți la fotoliul de bașcan și-au construit campaniile în limba rusă iar în găgăuză aproape deloc, Mihail Sirkeli a spus că „asta arată atitudinea comunității găgăuze față de limba găgăuză.”

Liniște în regiunea transnistreană: Scenariul lui Tauber, privind presupusele provocări la Nistru, un fals, transmite TV8. În a doua zi de Paște, a fost liniște pe Nistru, iar asta înseamnă că avertizările Marinei Tauber cu privire la organizarea provocărilor pe data de 17 aprilie la hotarul administrativ cu Transnistria, sunt false. Acum trei săptămâni, Marina Tauber anunța de la tribuna Parlamentului, că a doua zi de Paște guvernarea de la Chișinău, ajutată de parteneri de la București, va organiza provocări pe Nistru. Surprinzător, dar, potrivit procurorilor, Marina Tauber a refuzat să confirme în scris declarațiile făcute în fața presei. Totodată, PCCOCS a anunțat că a făcut o serie de verificări și a constatat că declarațiile deputatei nu și-au găsit confirmarea.

Într-un interviu pentru Zona de Securitate, generalul Ion Costaș susține că atât timp cât pe teritoriul tău inamicul activează cu artilerie grea, cu helicoptere, cu tancuri, o armată specializată, o armată bine pregătită împotriva populației civile asta nu e un conflict, asta e un război. De asemenea, fostul ministru al Apărării consideră că teritoriul regiunii transnistrene, republica fantomă transnistreană, după cum o califică generalul Costaș, este finanțată și susținută de Kremlin. Ion Costaș, ministrul al Apărării 1992, deplânge faptul că „timp de 31 de ani, de când s-a creat armata națională, nu s-a atras o atenție deosebită și cuvenită pentru a crea această structură, care este foarte importantă pentru fiecare stat... Nu am avut la conducere oameni, nici la nivelul Președinției, Parlamentului și Executivului, care să fie devotați trup și suflet și acei care să înțeleagă importanța acestui moment istoric, ca să ne pregătim să alocăm din PIB o sumă considerabilă armatei, spune generalul. Ion Costaș spune că astăzi, regimul de la Tiraspol este o sperietoare atât pentru noi, cât și pentru Ucraina și atenționează că „Planul de facere a Novorosii încă nu a dispărut din mintea lui Putin, de refacere a imperiului. Dacă reușesc prin Odesa și va fi partea a Rusiei și ei se unesc cu Transnistria și nu vor fi probleme să se ducă pe al treilea, al patrulea front pentru Ucraina. Ei eu deja structuri formate, organizate.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
12
Mon
12
Tue
11
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău