„Pelerinajul popilor în perioada războiului” (Revista presei)

  • 09 Septembrie 09:47
„Pelerinajul popilor în perioada războiului” (Revista presei)

Ziarul de Gardă atrage atenția asupra „Falsului lunii august: „Mărirea considerabilă a tarifelor la energie, robie și pierderea alternativelor de conectare la surse mai ieftine”.

În luna august, exponenții blocului „Victoria/Pobeda”, în frunte cu oligarhul fugar Ilan Șor, au lansat mai multe falsuri la tema energiei. „Mărirea considerabilă a tarifelor, robie și pierderea alternativelor de conectare la surse mai ieftine” – sunt doar câteva dintre scenariile pe care le „prorocește” Șor și echipa sa în ajunul referendumului privind viitorul european al R. Moldova. ZdG, împreună cu un expert în energetică, a  analizat aceste afirmații și prezintă cum stau, de fapt, lucrurile în realitate.

Ziarul Național critică, într-un pamflet, „Pelerinajul popilor în perioada războiului. Să mergi în pelerinaj la Moscova, în timp ce Putin a trimis armata rusă cu război împotriva poporului frățesc ucrainean, înseamnă să mergi să te închini la Mamona, la Necuratul, comentează publicația. Pelerinajul în țara care a început războiul împotriva vecinilor tăi, când armata rusă bombardează orașe și sate ucrainene cu bombe și rachete sfințite de preoți ortodocși, distrugând blocuri și case de locuit, nimerind în școli și grădinițe, în spitale, omorând zeci și sute de oameni, inclusiv mame și copii, e culmea anticreștinismului, a fățărniciei și prostiei, a nesimțirii. Ei sunt slugile Diavolului, ostașii războiului hybrid, se duc la instructaj, învață cum să facă propagandă în biserici, cum să-i afume pe enoriași, ca să boicoteze referendumul”, scrie autorul pamfletului din Ziarul Național.

De ce-ar crede Moscova în lacrimile „electorale” ale moldovenilor din Rusia? – un subiect discutat la Europa Liberă. Peste opt mii de moldoveni care se află în Federația Rusă s-au înregistrat pe site-ul CEC în 2024 pentru a participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Această cifră depășește numărul înregistrărilor moldovenilor din Rusia de la toate scrutinele de până acum. Bineînțeles că Rusia este interesată de deschiderea cât mai multor secții de votare pe teritoriul său pentru alegerile prezidențiale și referendumul pro UE din R. Moldova, ca să-și sporească posibilitățile de a influența sau folosi alegătorii moldoveni de acolo în interesele proprii, susține în podcastul „Dincolo de știri” analistul politic Nicolae Negru. Potrivit analistului, CEC va trebui să urmărească cu atenție modul în care vor decurge scrutinele respective pe teritoriul rusesc, deoarece la alegerile precedente „unele forțe politice ostile, de fapt, Republicii Moldova” au fost văzute „organizând specific” alegătorii pentru vot. „Statul Republica Moldova este responsabil de mersul acestor alegeri, de modul democratic și corect în care sunt desfășurate”, nu țările gazdă , a spus el.

Veridica.md, lansată astăzi pe piața media din R. Moldova, destructurează falsul precum că „Moldova ar fi fost cea mai bogată republică din URSS. Fosta RSSM era cea mai bogată republică din URSS, dar apropierea de Uniunea Europeană a dus-o la sărăcie, afirmă deputatul socialist Bogdan Țîrdea într-o postare pe Telegram. Statisticile, inclusiv cele prezentate de presa rusă, arată, însă, că RSSM nu era nici pe departe cea mai bogată republică unională. În 1990 PIB-ul pe cap de locuitor în Republica Moldova era de 1064 de dolari, de peste 2,5 ori mai mic decât media pe URSS. Republica Moldova ocupa locul 9 printre cele 15 foste republici unionale la acest capitol. Cea mai mare creștere a PIB printre fostele „republici surori” a fost înregistrată în Țările Baltice, care au aderat la UE acum două decenii. Veridca.md observă că, pe fundalul apropierii datei referendumului pentru integrarea europeană, în Republica Moldova se amplifică numărul narațiunilor antieuropene, promovate de Kremlin și politicieni afiliați Moscovei. Nu este însă o strategie nouă. Propaganda rusă și prorusă promovează deseori fake news-uri și dezinformări în care elogiază trecutul sovietic al Republicii Moldova și încearcă să mușamalizeze sau să minimizeze cataclismele politice, sociale și economice din perioada sovietică, cum ar fi foametea din anii 1946-1947 sau deportările din 1940-1949.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău