„Panglica și barosul” (Revista presei)
-
14 Aprilie 2023 10:07
„Panglica și barosul” este titlul unui editorial semnat de analistul politic Nicolae Negru și publicat azi de Ziarul Național. „Când îți prinzi în piept panglica bicoloră neagră-portocalie, simbol al imperialismului și psihozei militariste a „fratelui mai mare”,purtată de soldații ruși care au invadat Ucraina, prădând, distrugând și omorând totul în calea lor, violând, torturând oameni nevinovați, apoi mai și decapitându-i, ce urmărești, ce scop îți pui?” se întreabă editorialistul.
„Socialiștii, de exemplu, au și anunțat că ei vor purta panglica „colorado” pentru „pace și memorie”, pentru a-i comemora pe ostașii sovietici căzuți în cel de-al doilea război mondial, chiar dacă aceștia nu purtau panglica respectivă și nici nu știau că li se va atribui acest accesoriu bizar. De ce ar recunoaște socialiștii că astfel susțin și justifică agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, că fac publicitate crimelor de război comise de armata lui Putin, că se bucură de genocidul ucrainenilor? Ca să fie amendați și nevoiți să scoată o sumă frumușică din buzunar?
Datorită deciziei de marți a Curții Constituționale, ei pot susține agresiunea Rusiei, atrocitățile comise în Ucraina tăcând sau atribuind o utilizare „nobilă” panglicii murdare de sânge ucrainean. Dacă îl vom întreba pe Putin, care și-a pus însemnul „Z” în frunte și panglica „gheorghievskaia” în piept, ce caută în Ucraina, va răspunde el că a venit să comită crime de război sau genocid? Nu, firește. El va spune că a venit să-i elibereze pe ucraineni de naziști și banderiști (a nu se confunda cu banduriști). Îl vom crede?” se mai întreabă retoric, Nicolae Negru.
Veridica.ro publică o analiză despre narațiunile false, parte a propagandei ruse în Rep. Moldova, despre un așa-numit plan al Chișinăului de a ataca regiunea transnistreană.
„Republica Moldova pregătește un milion de rezerviști pentru un atac asupra Transnsitriei, scrie politnavigator.net, care trimite la exerciții anuale realizate de Armata Națională a Rep. Moldova. Este reluată astfel narațiunea falsă a pregătirii unui război în Transnistria, de data aceasta cu un număr inventat: Republica Moldova n-ar avea cum să mobilizeze un milion de oameni” se menționează în articolul celor de la Veridica.
„Propaganda rusă a intensificat în ultimele luni o campanie mediatică despre presupuse pregătiri ale Republicii Moldova cu sprijinul (sau la comanda) Occidentului/Ucrainei pentru un atac asupra regiunii separatiste transnistrene.
Orice declarație de sprijin pentru Republica Moldova a unor oficiali sau lideri de state membre ale NATO, fiecare întrevedere sau exerciții militare comune (care se desfășoară periodic de ani de zile) sunt catalogate drept argumente ale pregătirilor pentru alăturarea țării la Alianța Nord-Atlantică” mai arată articolul.
Obiectivul, spun jurnaliștii de la Veridica.ro: „Să prezinte Republica Moldova ca pe un stat belicos, periculos pentru securitatea Rusiei și a cetățenilor ruși (din Transnistria) și, respectiv, să justifice eventuale sancțiuni/presiuni/atacuri ale Rusiei asupra acesteia. Să realimenteze fobiile anti-NATO, create în perioada sovietică și întreținute de propaganda rusă în rândul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.”
„Marea Adunare Europeană, întrebări tăioase și răspunsuri emotive” este titlul unui editorial semnat de Alina Radu în Ziarul de Gardă, despre apelul public al președintei Maia Sandu de participare, la 21 mai, la o mare manifestație pro-europeană în Piața Marii Adunări Naționale.
„După Plahotniuc și Dodon, cred că Șor a coborât sensul întrunirilor cetățenești la cel mai dizgrațios nivel. În 1989 oamenii veneau în PMAN în cămăși naționale, în haine de duminică. Erau învățători, medici, țărani inteligenți, cu copii în brațe, care știau că așa construiesc un viitor decent pentru copiii lor, pentru toți cei care vor face parte din Moldova viitoare. Acum, mergând printre necăjiții care au fost aduși recent cu banul și vodca în centrul capitalei, m-am întrebat dacă nu cumva au dispărut cetățenii lucizi, m-am întrebat de ce nu ne mai adunăm mai mulți să spunem că suntem împotriva războiului, a războinicilor, a corupților, că suntem pentru integrare europeană, anume pentru că vrem standarde mai bune pentru toți, nu doar pentru nomenclatură” scrie editorialista.
„Nu știu dacă nu vom trăi noi dezamăgiri și de data aceasta. Dezamăgirile ar putea veni din scenă. Dacă, de exemplu, acolo se vor cocoța politicieni cu probleme de integritate. Dacă de acolo vor lipsi oamenii care contează, care inspiră, care țin Moldova în picioare: oameni din diferite regiuni, fără bilet de partid, care muncesc și construiesc, care cred în drepturi pentru toți.
Dacă vor fi mulți oameni cu adevărat în Piața Marii Adunări Naționale, va fi mult spațiu pentru bucuria reunirii. Iar politicienii, dacă vor dezamăgi, vor pleca. Căci în 30 de ani toți cei din tribune au plecat. Iar PMAN a rămas și nu o va putea distruge nimeni, căci poartă numele marilor anonimi, a oamenilor care au participat la Marea Adunare Națională. ” concluzionează jurnalista Alina Radu. Întregul articol îl puteți citi pe Ziarul de Gardă.
În Gazeta de Chișinău, Mircea Ciobanu scrie un editorial „Despre Înviere, despre Adunarea Națională și despre supraviețuire”
„Rotirea în cerc înseamnă și inutilitatea eforturilor mici (pentru ruperea de pe orbită e nevoie de fluxuri energetice deosebite), și destin implacabil, și călcatul în aceleași gropi, dar și eterna regenerare, ca o compensare. Ne mai pândește blestemul identitar și al împăcării cu noi înșine. La asta mă gândeam citind comentariile – extrem de diferite – la propunerea Maiei Sandu de a convoca o întrunire a cetățenilor întru susținerea parcursului european și descurajarea agenților de influență ai agresorului” menționează editorialistul în debutul articolului.
„Nouă ne trebuie – azi – o întrunire națională, inclusiv pentru a riposta vizibil și fără echivocuri dușmanului care stă nu doar la porțile cetății, ci o minează din interior, prin mercenarii ei. Nouă ne trebuie o întrunire care să demonstreze lumii ce ne așteaptă în spațiul civilizației că noi dorim cu adevărat această ascensiune și că suntem gata de efort și de sacrificii pentru asta. Adunarea ar mai însemna că nu ne lăsăm pradă provocatorilor (și mercenarilor adversarului, da) și că ne putem mobiliza, dincolo de, fireștele într-o societate democratică, opinii și preferințe politice diferite. Dar această adunare mai poate să însemne că noi putem să fim împreună, că poate să existe o coeziune, o unitate națională, o idee care să ne adune” menționează scriitorul și poetul Victor Ciobanu în articolul despre Marea Adunare Europeană anunțată de președinta Maia Sandu.
Newsmaker informează despre implementarea controlului coordonat cu o singură oprire în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni-Albița, începând de mâine, 15 aprilie, ora 8 dimineața, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.
„Diferența față de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița”, au comunicat reprezentanții MAI.
Portalul amintește că Acordul privind controlul coordonat comun a fost semnat de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, împreună cu omologul său din România, Lucian Bode, pe 9 februarie.