„Orășelul European” la Chișinău | Michalko, despre furtul miliardului, iar Filip, despre raportarea la Europa (FOTO)

  • 11 Mai 2019 15:33
„Orășelul European” la Chișinău | Michalko, despre furtul miliardului, iar Filip, despre raportarea la Europa (FOTO)

Ziua Europei este marcată astăzi la Chișinău prin tradiționalul „orășel european” în centrul Capitalei, în care sunt prezente standuri ale statelor membre ale UE și ale diferitor organizații și instituții. Ceremonia a fost deschisă de șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko și de premierul Pavel Filip, în lipsa unor oficiali de la Bruxelles, așa cum se întâmpla în alți ani.

În acest an, relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană marchează mai multe aniversări în relația sa cu Uniunea Europeană – 10 ani de la fondarea Parteneriatului Estic, 5 ani de la liberalizarea regimului de vize, 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere, a remarcat Peter Michalko.

În acești ani au fost înregistrate rezultate importante, iar Republica Moldova a obținut beneficii, a spus el.

„S-a făcut foarte mult și sunt rezultate importante în ce privește reformele economice, creșterea exporturilor spre UE și profiturile care vin, creșterea numărului de locuri de muncă datorită Acordului de liber schimb”. 

În același timp, Peter Michalko a menționat necesitatea continuării reformelor și în alte domenii, în special în domeniul justiției și lupta împotriva corupției.

„Perspectivele sunt foarte bune și vrem să continuăm să vedem progres. Vrem să vedem și progrese în alte domenii importante precum justiția, fortificarea standardelor democratice, lupta împotriva corupției. Sunt importante pentru oameni, ca să poată să trăiască într-o societate în care să-și vadă viitorul. Noi vom susține această perspectivă”, a declarat Peter Michalko.

În acest context, el a menționat și necesitatea asigurării libertății presei, a votului liber „și ca rezultatele votului liber să fie recunoscute la nivel central sau local. Cetățenii vor să vadă că statul de drept funcționează, că sunt investigate fraude precum cele bancare care au destabilizat atât de mult Republica Moldova, că cei vinovați sunt pedepsiți, că banii sunt recuperați”, a adăugat șeful Delegației UE, Peter Michalko.

În același timp, premierul Pavel Filip a declarat că este timpul de a redefini felul „în care ne raportăm la Europa.

„Prea mulți ani valorile europene sau redus la stegulețe pe care unii politicieni le fluturau. (…) Politicieni în timp ce fluturau drapele și valori europene, în birouri pe sub mese, acestea erau călcate în picioare”, a declarat Pavel Filip, după care a fluturat un drapel al Germaniei pe care l-a primit la standul Ambasadei acestei țări.

El a criticat divizarea societății între adepții UE și ai Rusiei, menționând că cetățenii din ambele tabere își doresc salarii și pensii mari, drumuri bune, medicină și educație de calitate.

De asemenea, Pavel Filip s-a declarat onvins că Republica Moldova va deveni membră a UE.  

„Ne dorim aderarea la UE. Aceasta este destinația finală și acest lucru se va întâmpla. Dar nu ne vom opri din construit drumuri, din reparat grădinițe sau reparat ambulanțe. Apropierea de UE nu se face prin declarații, pancarte sau vuvuzele, dar prin fapte concrete și în fiecare zi”, a declarat Pavelk Filip.

Ulterior, cei doi oficiali au vizitat standurile statelor membre ale UE, ale diferitor organizații și instituții care reprezintă cultura țărilor europene, tradițiile și bucătăria acestora. În programul evenimentul de astăzi și mâine mai sunt incluse organizarea de concerte și proiecții ale unor pelicule cinematografice regizate de cineaști europeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău