„Ocupanții și țăranii. În regiunile ocupate ale Ucrainei invadatorii ruși introduc iobăgia” (Revista presei)

  • 28 Aprilie 2022 09:26
„Ocupanții și țăranii. În regiunile ocupate ale Ucrainei invadatorii ruși introduc iobăgia” (Revista presei)

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, vede în incidentele din regiunea transnistreană din 25-26 aprilie încercări de a atrage Republica Moldova în conflictul din Ucraina și crede că Chișinăul trebuie să facă totul pentru a se opune. „Cel mai important acum este să vedem ce facem ca să prevenim acest scenariu”, a declarat Flenchea într-un interviu la Europa Liberă. El a mai comentat că în momentul în care se trage din lansatoare de grenadă într-o instituție în care se știe că în zi de odihnă nu este nimeni, este clar că e o înscenare. Fostul vicepremier Flenchea a spus că, în regiunea transnistreană, există sunt suficienți oameni înarmați și cu pregătirea necesară „care nu-și doresc ca R. Moldova să fie o țară pașnică și reintegrată”.

Dacă „urmele” vin din Ucraina, de ce se baricadează regimul de Chișinău?, se întreabă jurnaliștii de la Zona de securitate. Ei scriu că este „straniu să auzi de la Krasnoselski, care în acte este ucrainean, că „urmele” acestor „atacuri” vin de la țara al cărui pașaport îl deține și pe care a vizitat-o de nenumărate ori în vacanțe și nu doar. Este bine cunoscut că atât conducerea oficială, cât și cea și cea neoficială a republicii fantomă este foarte strâns legată de Ucraina, iar asemenea ieșiri le taie creanga de sub picioare automat, rămânând cu o singură sursă de import, export și ieșire – Chișinăul. Dar deși arde podurile și așa șubrede cu Ucraina, Tiraspolul se baricadează și față de malul drept”. Jurnaliștii reamintesc că neschimbat rămâne faptul că în stânga Nistrului continuă să fie prezenți circa 1700 de militari ce fac parte din contingentul forțelor ruse ce staționează ilegal în regiune, iar pe ambele maluri ale Nistrului există o Misiune de Pacificare condusă de ruși. O ecuație mai complicată de atât poate fi doar în Ucraina. În Moldova, însă, acum totul pare atât de imprevizibil încât îți pare că se poate întâmpla orice., concluzionează jurnaliștii de la zonade securitate.md.

Ziarul Național îl citează fostul ambasador al Republicii Moldova în statele unite, Igor Munteanu, care spune că demilitarizarea Transnistriei este o prioritate pentru R. Moldova. El spune că în cazul unei explozii la depozitele de la Cobasna, răspunderea ar fi a R. Moldova, nu a separatiștilor.

„Starea acestor depozite este precară. Mai mult, starea depozitelor este o bombă cu ceas, în condițiile evoluțiilor recente din regiune spre escaladare și conflicte vizibile. În condiții de război, depozitele reprezintă un pericol major și iminent pentru viața cetățenilor noștri de pe malul stâng și de pe malul drept al Nistrului. Dacă nu vom putea asigura protecția corespunzătoare a uriașului arsenal de muniții de la Cobasna, acesta ar putea genera un dezastru de proporții, care ar afecta sute de mii de oameni. Pentru a preveni acest risc, Guvernul R. Moldova ar trebui să inspecteze, să controleze și să instaleze protecția sa asupra depozitului de la Cobasna, prevenind în acest fel riscul ca aceste muniții și materiale de război să nimerească în mâinile unor grupuri beligerante sau ale unor „grupuri pro-război”, despre care a menționat recent președintele R. Moldova”, susține Igor Munteanu. El recomandă autorităților R. Moldova să solicite și să preia controlul asupra arsenalului de muniții și echipament militar păstrat la Cobasna, să ceară ajutor de urgență din partea comunității internaționale pentru a asigura acestor muniții un regim sever de pază și protejare

Ocupanții și țăranii. În regiunile ocupate ale Ucrainei invadatorii ruși introduc iobăgia, scrie Gazeta de Chișinău. În zonele ocupate ale regiunii Herson, ocupanții ruși „impun fermierilor locali o nouă formă de iobăgie”, consideră politologul Serghei Danilov, expert la Centrul de studii privind Orientul Apropiat, într-o postare pe facebook, preluată de agenția UNIAN. Expertul afirmă că în raionul Chaplin din această regiune militarii ruși îi silesc pe fermieri să sape tranșee și fortificații folosind tehnica lor agricolă. Publicația de la Chișinău citează mărturii ale ucrainenilor care spun că „după ce au cucerit satul, rușii i-au adunat pe toți sătenii, i-au înregistrat și i-au prevenit că toți trebuie să rămână pe loc. «Dacă la apel lipsește unul, îl vom împușca pe unul dintre voi, dacă lipsesc doi – vom împușca doi ș.a.m.d.», i-au avertizat rușii. Apoi i-au adunat pe fermieri, care au început campania de primăvară, și le-au spus: „De azi înainte, voi nu mai sunteți fermieri, ci forța noastră de muncă. De-acum încolo, uitați că lucrați pământurile, cotele cuiva. Nu mai există niciun fel de cote, este doar pământul nostru. Arați-l, semănați-l, strângeți roada. 20 de procente din roadă sunt ale voastre, 80 – ale noastre. La treabă, tovarăși!”, scrie publicistul ucrainean Anatoli Streleannîy, citat de „Gazeta de Chișinău”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău