„O apropiere mai mare a Republicii Moldova de România strică multe din planurile Rusiei, care conștientizează că astfel și-ar diminua mult din influența pe care o are la Chișinău" (Revista presei)

  • 16 Februarie 2022 09:29
„O apropiere mai mare a Republicii Moldova de România strică multe din planurile Rusiei, care conștientizează că astfel și-ar diminua mult din influența pe care o are la Chișinău

„Fiind o țară neutră, nu putem miza pe nimeni. Noi trebuie să mizăm pe noi”, spune ministrul Apărării al R. Moldova Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. În contextul tensiunilor la granița Ucrainei cu Rusia, dar și a unor probleme la nivel național, ZdG a discutat cu ministrul Apărării despre securitate regională, capacitatea R. Moldova de a rezista unor eventuale atacuri, precum și despre capacitatea Guvernului de a înfrunta încă o criză, pe lângă cea pandemică și a gazului. El a apreciat situația în regiune ca destul de alarmantă. „Referitor la întrebarea dacă va fi sau nu război în regiune, nu e posibil de răspuns acum. Dar nimeni nu-și dorește asta. Războiul e rezultatul unor insuccese a altor modele sau soluții care ar putea fi aplicate”, a spus ministrul Apărării. Anatolie Nosatîi a dat asigurări că sistemele de apărare ale statului au suficientă capabilitate pentru a răspunde la provocări sau oarice crize de aspect militar ori de securitate, citim în Ziarul de Gardă.

Zona transnistreană reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea în regiune, în contextul unei posibile invadări a Ucrainei de către Rusia, scrie Ziarul Național. Peste două mii de militari ruși, dintre care 400 – 500 de pacificatori, oricând se pot transforma în militari activi. Plus la asta, autoritățile separatiste pot mobiliza și înarma foarte rapid circa 30 de mii de rezerviști, consideră fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. El a spus la TVR Moldova că „în 2011, Rusia a adus în Transnistria vreo cinci eșaloane cu armament, cu echipamente, utilaje militare, tranzitând Ucraina. O parte dintre acestea a fost adusă prin portul Odesa, înaintea anexării Crimeii, deci Rusia s-a pregătit serios de aceste lucruri și oricând Transnistria poate mobiliza 20-30 de mii de rezerviști, militarii care îi are trupele KGB-ului, ministerul de interne și kazaci”, a avertizat fostul ministru al Apărării. Pe de altă parte, Anatol Șalaru a comentat că Putin a reușit să „îi unească pe toți împotriva lui, să-i mobilizeze pe toți, inclusiv Germania și Franța, care erau verigile slabe ale NATO. Aceste state au luat o poziție anti-Putin un pic mai moderată decât a americanilor și a altora, dar până la urmă au decis că unitatea NATO și europeană este mai importantă decât anumite interese economice pe care le-au avut și le au francezii și nemții în Rusia”, a adăugat politicianul.

Portalul Anticorupție.md scrie despre „Războiul informațional în Moldova: agenți și modus operandi al Kremlinului”. Canalele platformei nemoderate Telegram au devenit laboratoare de știri false pentru posturile media tradiționale controlate de forțele pro-Kremlin, scrie publicația. Moldova este de departe unul dintre cele mai vulnerabile state din spațiul fost sovietic la propaganda rusă, fapt semnalat frecvent în rapoartele internaționale ale Freedom House și alte centre de analiză care urmăresc acest fenomen. Propaganda se face masiv în media tradiționale – televiziuni, ziare și site-uri web – și, mai nou, pe rețelele de socializare, cu precădere pe Telegram, o platformă de micro-blogging nemoderată proprietate a cetățeanului rus Pavel Durov. Anticorupție mai constată că în contextul crizei energetice internaționale declanșată în  toamna lui 2021, mijloacele de propagare a știrilor false și-au completat gama de narațiuni cu deconectarea în masă a consumatorilor casnici de la rețelele electrice și de gaze naturale; sistarea furnizării electricității de către Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria etc.

„O apropiere mai mare a Republicii Moldova de România strică multe din planurile Rusiei, care conștientizează că astfel și-ar diminua mult din influența pe care o are la Chișinău, scrie Veridica.ro, analizând ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București. Cei mai mulți dintre cetățeni au optat de mai multă vreme pentru dezvoltarea după un tipar european, iar iluziile bunăstării alături de Rusia sunt conștientizate deja ca o propagandă lipsită de conținut. Per total, acesta este un moment de oportunitate maximă pentru UE și România. Ar fi, așadar, un moment bun și pentru a sprijini Republica Moldova pe cel mai vulnerabil sector al său – cel energetic”, comentează autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău