„Nu e gata”. Firma „ungurească” MET încă mai discută cu Ucraina despre livrarea gazelor în regiunea transnistreană (Revista Presei)

  • 11 Februarie 09:12
„Nu e gata”. Firma „ungurească” MET încă mai discută cu Ucraina despre livrarea gazelor în regiunea transnistreană (Revista Presei)

„Nu e gata: Firma „ungurească” MET încă mai discută cu Ucraina aducerea de gaze în Transnistria”, titrează Europa Liberă Moldova într-un articol.

Liderii de la Chișinău și Tiraspol au anunțat pe 10 februarie o „soluție de alternativă” prin care regiunea transnistreană ar primi gaze aduse de o firmă originară din Ungaria. Dar firma în cauză, MET Group, a spus Europei Libere că are nevoie și de un acord cu operatorul de transport din Ucraina. Reprezentanții companiei spun că „în general, este pregătită pentru livrări către orice punct de tranzacționare lichid din Europa, inclusiv pentru a oferi asistență în Moldova”. Dar aceste livrări către Moldovagaz, care ar aducă gazul către regiunea transnistreană, „pot avea loc doar dacă este pregătit Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina”.

Europa Liberă nu a obținut imediat o reacție a operatorului ucrainean. Dar răspunsul primit de la MET Group sugerează că acesta planifică livrările spre regiunea transnistreană fie prin conducta transbalcanică, care trece prin sudul R. Moldova, fie printr-o conductă care traversează R. Moldova pe la nord, fie prin ambele. Nu neapărat însă prin gazoductul Iași – Chișinău. Acesta care este deja folosit la capacitatea aproape deplină pentru importuri destinate malului drept al Nistrului, se mai arată în articolul publicat de Europa Liberă.

„Blocul Alternativa, între proeuropenism și cal troian rusesc” - este titlul editorialului semnat de analistul Ion Tăbârță pentru portalul Veridica.md. Expertul face o prezentare a fiecărui din cei patru lideri care au anunțat recent formarea Blocului Alternativa: Alexandr Stoianoglo, principalul contracandidat al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024; primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care și-a început cariera și s-a afirmat ca politician în partide de stânga (PCRM și PSRM); Ion Chicu, cunoscut ca ministru al Finanțelor în timpul regimului oligarhic al lui Plahotniuc și prim-ministru (anii 2019-2020) când puterea politică în stat era deținută de președintele socialist Igor Dodon și Mark Tkaciuk, un personaj cu un bogat backround, cunoscut, mai ales, în calitatea sa de fost consilier al președintelui comunist Vladimir Voronin. 

Când vorbim de blocul „Alternativa”, prima întrebare logică la care căutăm răspuns este: „Cine stă în spatele acestui bloc?” scrie Ion Tăbârță în articolul său. Apariția blocului „Alternativa” a fost gândită din timp. E limpede că acest bloc se va plasa între PSRM și PAS. Asta înseamnă mișcarea mai spre stânga a socialiștilor moldoveni și sacrificarea electorală a „grupului Șor” Este de așteptat că ideologia declarată a blocului să fie, la nivel de retorică, un  mixt de proeuropenism timid și neutralitate militară, bazată pe paradigma politică suveranistă. Deși sinceritatea proeuropenismului liderilor blocului urmează încă a fi demonstrată. Dacă e să mergem pe ipoteză cea mai logică, adică cea că în spatele blocului „Alternativa” ar sta Moscova, atunci crearea lui urmărește atât rezultate imediate, cât și cu bătaie lungă, concluzionează expertul Ion Tăbârță.

„Dosarul bașcanei Evghenia Guțul: Avocat plătit de stat și o nouă ședință de judecată amânată” - este titlul articolului din Ziarul de Gardă.

Publicația scrie că o nouă ședință de judecată în dosarul în care bașcana regiunii găgăuze este învinuită că ar fi acceptat finanțarea partidului politic „Șor”, declarat neconstituțional, cu 42 de milioane de lei din partea unui grup criminal organizat, a fost amânată.

Ieri, 10 februarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a continuat examinarea dosarului finanțării ilegale a fostului partid „Șor”, episodul în care sunt vizate bașcana Evghenia Guțul și Svetlana Popan, ambele fiind în trecut secretare în cadrul formațiunii, început în primăvara anului trecut. Ședința însă a durat mai puțin de 5 minute, întrucât niciunul dintre cei trei apărători ai Evgheniei Guțul nu s-au prezentat în ședința de judecată.  În acest sens, acuzatoarea de stat Cristina Gladcov a solicitata numirea unui avocat din oficiu, plătit de stat. 

Ziarul de Gardă amintește că Evghenia Guțul este acuzată că ar fi participat la introducerea sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în R. Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre, bani folosiți pentru finanțatoarea fostului partid Șor. Totodată, Evghenia Guțul, în calitate de complice, ar fi acceptat finanțarea fostului Partid „Șor” din partea unui grup criminal organizat cu o sumă totală de 42,4 milioane de lei, în contextul protestelor organizate de formațiune în perioada septembrie – noiembrie 2022. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-6,76
Câțiva nori
Umiditate:86 %
Vint:4,12 m/s
Wed
-0
Thu
1
Fri
3
Sat
-0
Sun
-2
Arhivă Radio Chișinău