„Nu am primit niciun răspuns oficial de la niciun stat care să ne confirme că Plahotniuc s-ar afla pe teritorul său” (Revista presei)

  • 21 Iulie 2023 09:41
„Nu am primit niciun răspuns oficial de la niciun stat care să ne confirme că Plahotniuc s-ar afla pe teritorul său” (Revista presei)

Parcă l-a înghițit pământul; Locul aflării lui Plahotniuc, în continuare un mister, titrează Jurnal.md. Adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a spus la „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV că „Nu am primit niciun răspuns oficial de la niciun stat care să ne confirme că Plahotniuc s-ar afla pe teritorul său”.

„Există solicitări efectuate prin intermediul Interpol. Așteptăm dacă vreunul din statele membre ar putea să confirme aflarea lui Plahotniuc pe teritoriul său. R. Moldova nu poate face nimic, ține de disponibilitatea statului în care el se află”, a mai adăugat Iachimovschi. Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, imediat după ce Partidul Democrat a pierdut puterea. În prezent, fostul șef al PD este anunțat în căutare internațională.

Octavian Iachimovschi, a mai declarat la Jurnal TV, că Procuratura a tergiversat investigarea fraudei bancare, „într-o oarecare măsură, din cauza imperfecțiunii codului de procedură penală, care permite amânarea, aparent nemotivată, a diferitor ședințe”. În dosarul „Frauda bancară” figurează 66 de învinuiți.

Europa Liberă a realizat un interviu cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru: vrem să facem o reformă a justiției calitativă, dar ea nu poate fi făcută peste noapte, a spus ministra. Deși criticată de mai mulți experți, reforma justiției, inițiată de guvernarea PAS, a înregistrat „anumite progrese semnificative”. Mai este foarte mult de lucru, deoarece temelia reformei „încă nu este suficient de solidă”, a spus la Europa Liberă ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. În opinia ei, reforma anunțată acum doi ani e una „destul de clară și destul de incisivă”, fapt ce a generat mai multe semnale de rezistență în sistem, autoritățile fiind nevoite să le facă față.

„Nimic nu se pierde, totul se transformă” sau cum Partidul Politic „Șor” a devenit Blocul Politic „Ș.O.R”, scrie Ziarul de Gardă. Două partide obscure – unul care promovează agresiunea Rusiei față de Ucraina și altul care nu-și promovează nici propria activitate – s-au unit pentru a crea Blocul Politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R” la doar o săptămână de la declararea neconstituționalității Partidului Politic „Șor”. Coordonatorul politic al blocului este chiar Ilan Șor, cel care a fost președinte al partidului „Șor” până la dizolvarea formațiunii politice, ex-deputat condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor în dosarul „Frauda bancară”. Citiți în Ziarul de Gardă despre cele două partide care au aderat la Blocul Politic „Ș.O.R” - „Ai noștri” și „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.

În Ziarul Național, comentatorul politic Nicolae Negru comentează lipsa autorităților centrale ceremonia de învestire a noii guvernatoare găgăuze, Evghenia Guțul. Autorul scrie că există mai multe motive care justifică  această poziție a premierului. E vorba, în primul rând, de suspiciunile de fraudare a alegerilor: 11 persoane figurează în dosarul privind finanțarea ilegală și mituirea alegătorilor.
Comportamentul de până acum al Evgheniei Guțul e de om al lui Șor, iar prezența la învestirea unei marionete finanțate de un criminal ar fi compromis conducerea Republicii Moldova. În acest context, publicistul se întreabă dacă Vor manifesta deputații găgăuzi ceva demnitate sau se vor lăsa manipulați în continuare de Șor? Va accepta Adunarea Populară ca Autonomia să fie condusă de un criminal care a fraudat, împreună cu Plahotniuc, sistemul bancar din Republica Moldova? Sau dacă a furat și le dă și lor, dacă e susținut de Moscova, dacă sprijină tacit omorârea ucrainenilor și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, e bun? Se va transforma Autonomia Găgăuză în Autonomia Penală Găgăuză? Învestirea a avut loc, Chișinăul a respectat voința alegătorilor găgăuzi din punct de vedere legal, dar nu este obligat să respecte și să legitimeze alegerea găgăuzilor din punct de vedere moral. Principiul „a furat, dar ne dă, ne va da și nouă” nu poate fi acceptat și încurajat la nivel național. Nu întotdeauna „poporul” are dreptate, uneori el se lasă amăgit și lucrul acesta trebuie spus direct, fără ocolișuri. Banii furați nu vor aduce fericire găgăuzilor”, conchide Nicolae  Negru în Ziarul Național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău