„Niciodată mesajele de ziua Marii Uniri nu au părut atât de sincer colorate cu emoții și sentimente” (Revista presei)
-
02 Decembrie 2022 11:20
Nicolae Negru remarcă în editorialul său din Ziarul Național că niciodată mesajele de ziua Marii Uniri nu au părut atât de sincer colorate cu emoții și sentimente. Motivele acestei efuziuni sunt la suprafață, subliniază publicistul: niciodată, nici chiar în perioada războiului de pe Nistru, a crahului financiar din 1998, cel de-al doilea stat românesc nu s-a aflat într-o stare atât de precară, nu și-a dezvăluit tarele ca acum. Războiul din Ucraina, criza energetică și explozia subsecventă a prețurilor a scos la iveală eșecul pe toate liniile de funcționare a unui stat: economică, socială, militară, informațională, demografică și chiar culturală, ca să nu mai vorbim de securitate. Bombardamentele ruse din Ucraina distrug simbolic și Republica Moldova.
Tot mai mulți moldoveni încep să înțeleagă că fără ajutorul României, al UE în general, al SUA, statul nostru nu s-ar ține pe picioare, s-ar prăbuși în câteva luni. Nu numai pentru că ne dă lumină, explică editorialistul, pentru că ajută Republica Moldova să se mențină pe linia de plutire noi iubim România. O iubim și „pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, și pentru istoria comună - o istorie a curajului și a luptei pentru libertate”, după cum a spus Maia Sandu, adică și pentru că suntem români și simțim că România este patria noastră adevărată, naturală, care ne poate proteja fizic și identitar, în timp ce Republica Moldova se arată tot mai mult ca ceea ce este: un construct întâmplător, conjunctural, un produs al hazardului geopolitic, un teritoriu ce-i stă în gât Imperiului Rus.
Petru Grozavu se întreabă în Ziarul de Gardă de ce această parcelă de Românie – Basarabia, care nu are în totalitatea ei nici 34 000 de kilometri pătrați (față de Rusia care depășește 17 milioane…) și care nu a fost niciodată ostilă Rusiei, ar trebui să fie și peste 200 de ani (din 1812) sau de 82 de ani (din 1940), sau de 78 de ani (din 1944), sau de 31 de ani (din 1991) motiv de gâlceavă cu Bucureștiul, în loc să fie unul de împăcare: Moscova să dea undă verde bucății de Moldovă de la est de Prut să revină la România (că mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla, oricum, fie în varianta 1918, 1941 sau în alta), iar Moscova să câștige, în consecință, o bună prietenie cu Bucureștiul. I-ar strica Moscovei o prietenie cu România? Pare întrebarea în ZDG.
DW publica un interviu cu Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, în care acesta afirmă că România va continua să fie cel mai sincer și dezinteresat susținător al Republicii Moldova. În egală măsură, vom continua să oferim asistență Guvernului de la Chișinău pentru consolidarea capacității instituționale de a livra în materie de reforme în domeniul justiției și în alte sectoare cheie. Și, bineînțeles, acțiunile noastre, cooperarea bilaterală, relațiile noastre speciale vor fi pe mai departe ghidate de fundamentul reprezentat de comunitatea de limbă, cultură, istorie și spiritualitate pe care o împărtășim, a declarat Cristian-Leon Țurcanu.
O numire care va face valuri: noul șef al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, titrează Anticorupție. Este vorba despre cetățeanului român Daniel-Marius Staicu. Zece zile în urmă, Daniel-Marius Staicu a primit cetățenia Republicii Moldova, împreună cu judecătorul Cristian Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România. În ultimii 20 de ani, Staicu a activat în mai multe instituții de stat din România, între care Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Direcția de Investigare a Criminalității Economice a Inspectoratului General al Poliției Române. Daniel-Marius Staicu a fost președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România în perioada octombrie 2017 – septembrie 2020. Ulterior, a revenit în Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România.