„Ne îndreptăm spre o înfrângere militară”: Ghirkin, fostul lider al militanților ruși din Donețk, a creat un „club al patrioților furioși”

  • 02 Aprilie 2023 18:10
„Ne îndreptăm spre o înfrângere militară”: Ghirkin, fostul lider al militanților ruși din Donețk, a creat un „club al patrioților furioși”

Igor Ghirkin (alias Strelkov), sabotor FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, ex-KGB) și fost lider al militanților ruși din Donețk, Pavlo Hubarev, un lider separatist din Donețk, propagandistul Maxim Kalașnikov și alții au anunțat crearea așa-numitului „club al patrioților furioși”, transmite publicația ucraineană Pravda.

„Creăm un club al patrioților furioși”, afirmă Ghirkin, în „manifestul” mișcării postat pe YouTube.

„Din nefericire, situația de pe linia de contact (a frontului), pe care mass-media (din Rusia) o trece sub tăcere în toate modurile posibile, are un impact extrem de negativ asupra situației din întreaga țară.

Nu mi-e teamă să spun că ne îndreptăm spre o înfrângere militară”, a mai spus acesta.

Acesta a acuzat faptul că Rusia a intrat „într-un război lung și îndelungat pentru care economia noastră a fost complet nepregătită”. „Nici armata noastră și nici sistemul nostru politic nu erau pregătite pentru el”, a adăugat fostul colonel FSB.

La începutul agresiunii militare Rusiei în Ucraina, la 21 februarie 2014, Ghirkin (care folosește pseudonimul Strelkov) a sosit în Crimeea cu un grup de militanți înarmați și, după propria sa mărturisire, a forțat deputații locali sub amenințarea armelor să intre în sală pentru a vota pentru un „referendum” privind secesiunea de Ucraina.

După simulacrul de „referendum”, a părăsit Crimeea, dar în noaptea de 12 aprilie, în fruntea unui grup de peste 50 de militanți înarmați, a participat la confiscarea clădirilor administrative din orașul Sloviansk, regiunea Donețk, și, în numele „miliției din Donbas”, a declarat crearea „Republicii Populare Donețk”.

În primăvara anului 2014, așa-numita „miliție populară din Donbas” a luat cu asalt administrația din regiunea Donețk, a pus un steag rusesc pe acoperiș și a cerut organizarea unui referendum privind independența.

Separatistul din Donețk Hubarev a fost numit „guvernator al poporului”.

Kalașnikov este un propagandist și corespondent militar rus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău