“NATO este pregătită să apere România”. Jens Stoltenberg: Miile de soldați francezi, belgieni, olandezi și americani din România trimit acest mesaj clar

  • 26 Octombrie 2022 18:48
“NATO este pregătită să apere România”. Jens Stoltenberg: Miile de soldați francezi, belgieni, olandezi și americani din România trimit acest mesaj clar

NATO este pregătită să apere România și pe toți ceilalți aliați, a afirmat miercuri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cursul unei conferințe comune de presă cu premierul român Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită de două zile la instituțiile UE și NATO și pe agenda căreia se află aderarea României la Schengen, Planul Național de Redresare și Reziliență și consolidarea flancului estic aliat.

România este un aliat foarte apreciat. Și apreciez foarte mult contribuțiile importante pe care le aduceți la securitatea noastră comună în această perioadă crucială”, a spus Stoltenberg, referindu-se la faptul că România găzduiește unul din cele patru noi grupuri de luptă NATO din regiunea Mării Negre, scrie Calea Europeană.

“Sunteți un exemplu în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare”, a mai continuat înaltul oficial aliat, având în vedere că Bucureștiul și-a asumat că de anul viitor va aloca, anual, 2,5% din PIB pentru bugetul apărării.

El a mai amintit că România găzduiește o facilitate cheie pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, anume sistemul antirachetă de la Deveselu.

Stoltenberg a salutat și leadership-ul diplomatic al României în vederea consolidării NATO prin găzduirea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO la București luna viitoare.

Vorbind alături de Ciucă despre războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și despre cum “președintele Putin eșuează pe câmpul de luptă”, Stoltenberg a respins din nou acuzația falsă a Moscovei, potrivit căreia se pregătește să folosească o “bombă murdară” radiologică.

Astfel, înaltul oficial al Alianței a reafirmat că NATO nu se va lăsa intimidată sau descurajată să sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare atât timp cât va fi nevoie. 

În același timp, a spus el, Alianța continuă să își consolideze propria apărare.

“Întărim prezența NATO de la Marea Neagră până la Marea Baltică”, a afirmat Stoltenberg, amintind de misiunea de poliție aeriană de la Marea Neagră asigurată de Canada, de prezența miilor de soldați francezi, olandezi, belgieni și americani în România pentru a descuraja agresiunea.

“Aceste desfășurări trimit un mesaj clar: NATO este pregătită să apere România. Și pe toți ceilalți aliați”, a conchis Jens Stoltenberg.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă și durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic și în România, este “crucială”.

De asemenea, potrivit șefului guvernului român, crearea Grupului de luptă condus de Franța, la care contribuie și contingente de militari din Țările de jos și Belgia, “reprezintă o materializare a acestor decizii și o dovadă concretă a solidarității și unității care caracterizează Alianța noastră”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău