„Moscova reia șantajul din 2021? Gazprom ar putea să reducă volumul de gaze pentru Moldova pentru a pune presiune pe Guvern (Revista presei)

  • 30 Septembrie 2022 09:21
„Moscova reia șantajul din 2021? Gazprom ar putea să reducă volumul de gaze pentru Moldova pentru a pune presiune pe Guvern (Revista presei)

Portalul Zona de securitate scrie despre locuitorul orașului Tiraspol care a arborat drapelul ucrainean în luna martie, că a fost condamnat pe 26 septembrie la 3 ani și două luni de privațiune de libertate. Sentința ilegală a fost pronunțată de așa-numita ”judecătorie a orașului Tiraspol” pentru „incitare la extremism”. Victor Pleșcanov este un activist civic din regiunea transnistreană, iar odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.

Mobilitatea rușilor care fug de înrolare generează riscuri de securitate, scrie DW. Autoritățile de la Chișinău avertizează moldovenii din Rusia să evite înrolarea în armata rusă, pentru că riscă pușcărie în Moldova. Chișinăul dă asigurări că autoritățile de frontieră analizează și verifică atent cine intră în Moldova iar „cei care reprezintă vreun minim pericol nu sunt admiși în țară”. Totuși, autoritățile se așteaptă la o creștere a numărului de cetățeni ruși care intră în Moldova și nu exclud că mulți dintre ei vor cere azil. Maia Sandu a spus că fiecare cerere de azil va fi examinată minuțios. Deși militarii ucraineni reușesc să îndepărteze pericolul rusesc de Republica Moldova, Chișinăul vorbește, în aceste zile, despre creșterea riscurilor de securitate și își fortifică apărarea. Asta irită Moscova și autoritățile separatiste pro-ruse de la Tiraspol. Unii analiști politici spun că, după eșuarea intenționatei joncțiuni (prin Ucraina) a invadatorilor ruși cu trupele ruse care staționează ilegal în regiunea transnistreană, pericolul pentru Moldova poate apărea din interior. În acest sens, sunt trei focare sensibile, care au același punct de comandă - Moscova: Transnistria, Găgăuzia și opoziția pro-rusă de la Chișinău, care s-a contopit cu penalii fugiți din Moldova după victoria în alegeri a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Ceva se coace; Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazului, titrează Jurnal.md. De la 1 octombrie, concernul rus Gazprom fie ne va sista complet livrările de gaze naturale, fie va reduce volumele, spune expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, potrivit căruia trecerea la formula de iarnă, care este una avantajoasă pentru Republica Moldova, ar putea determina Rusia să ne închidă robinetul. Potrivit expertului, partea bună a lucrurilor este că autoritățile anticipează acest scenariu, iar planul de economisire și procurare a gazelor naturale din surse alternative este unul realist. Gazprom ține în suspans Republica Moldova, refuzând să spună tranșant dacă va livra sau nu gaz după 1 octombrie. „Semnele indirecte vorbesc despre faptul că pe 1 octombrie ceva se va întâmpla, fie va fi reziliat contractul și nu va fi deloc gaz, fie vor fi limitate volumele livrate. Ceva se coace. Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazelor naturale necesare pentru octombrie în Ucraina. Respectiv, pentru luna octombrie rămâne doar volumul rezervat anterior de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, probabil, nu va acoperi integral necesitățile Republicii Moldova”, a spus Victor Parlicov la Jurnal TV.

În același context, Gazeta de Chișinău se întreabă dacă „Moscova reia șantajul din 2021? Gazprom ar putea să reducă volumul de gaze pentru Moldova pentru a pune presiune pe Guvern. Moldova riscă de la 1 octombrie să nu mai primească gaze de la Gazprom. Pentru acest fapt, există pretextul necesar. Republica Moldova nu a efectuat auditul datoriilor pentru malul drept până la 1 octombrie. În situația în care Rusia nu poate să lase fără gaze Transnistria, pentru malul drept, potrivit expertului Sergiu Tofilat, ar putea să aplice scenariul de anul trecut, când a oferit doar 70% din gazele necesare.

În aceste zile la Moscova are loc reuniunea șefilor serviciilor de securitate și informații CSI. Pare greu de crezut că asemenea evenimente pot avea loc în timp ce gazda evenimentului desfășoară o agresiune militară împotriva unui stat co-fondator CSI, comentează experții organizației Inițiativă pentru Pace. În general acest eveniment, mai bine zis componența participanților, arată starea CSI și explică de ce Putin are nevoie de reuniuni și summit-uri. Din 12 țări-membre CSI câte au fost la început, săptămâna asta la Moscova au ajuns 8 securiști-șefi. În 2005 – Turkmenistan a ales calea izolaționismului și a ieșit din CSI, în 2008 – Georgia a ieșit din CSI urmare a agresiunii rusești, în 2014 – Ucraina a ieșit din CSI urmare a anexării Crimeii de către Federația Rusă. În 2022 – Moldova nu participă la reuniunea securiștilor, ceea ce nu e o premieră. Am mai lipsit de la alte reuniuni CSI de diferit nivel, de mulți ani. Proiectele integraționiste ale Moscovei pe ruinele imperiului sovietic falimentează, sau cel puțin sunt în comă. CSI a pierdut 25% din membri. Dacă punem și Moldova, care formal nu a ieșit din organizație, dar de mulți ani nu mai participă în lucrări – 33%. Acordul de liber schimb nu lucrează de mulți ani, embargourile impuse de Rusia Moldovei cu regularitate din 2006 servesc un bun exemplu. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), încălcând propriul statut nu vine în ajutor Armeniei atacate de Azerbaidjan în 2020 și repetat în 2022. Tajikistan și Kîrgîzstan – două țări-membre OTSC au conflict de frontieră și se împușcă preț de săptămâni, inclusiv cu artilerie grea. În cuvântul de salut adresat participanților la reuniune Putin a zis direct că războiul cu Ucraina și „ceea ce se întâmplă la hotarele unor țări CSI” sunt urmări ale destrămării URSS. Din nou de vină sunt americanii, care potrivit comunicatelor distribuite astăzi de Moscova și Nord Streamul l-au deteriorat și conflictele în CSI le-au instigat, și războiul din Ucraina îl alimentează”, comentează sursa citată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău