„Moldova Business Week” | Țările din UE și România investesc cel mai mult în economia R.Moldova. Investitorii străini își doresc mai multă stabilitate politică
-
13 Noiembrie 2019 13:49
Peste 84 la sută din investițiile străine directe în economia Republicii Moldova revin țărilor din Uniunea Europeană. Datele au fost prezentate în cadrul celei de-a VI-a ediții a forumului „Moldova Business Week”, care se desfășoară la Chișinău. Investitorii străini consideră Republica Moldova atractivă din punct de vedere investițional, dar își doresc mai multă stabilitate politică și economică.
În anul 2018 volumul investițiilor străine directe a constituit peste 180 de milioane de dolari. Directorul Agenției de Investiții din Republica Moldova, Rodica Verbeniuc, a declarat că majoritatea investițiilor sunt din țările membre ale Uniunii Europene.
„S-a reușit ca nouă companii din Ungaria, China, SUA și Germania să își lanseze, deja, afacerile în țara noastră în sectoare precum industria ușoară, energetică, tehnologii și comunicații. Pe parcursul anului 2018, spre exemplu, fluxul net al investițiilor străine directe în Republica Moldova a crescut cu 31,3%. Majoritatea acestor investiții vin din țările Uniunii Europene.”
Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, spune că investitorii străini au nevoie, în primul rând, de stabilitate și de reforme eficiente care să sprijine mediul de afaceri.
„Membrii EBA sunt companii internaționale și locale care își doresc o stabilitate politică, continuarea reformelor lansate, ca acest climat de afaceri, care este în ascendență, să fie îmbunătățit. Reforma justiției și tot ce înseamnă legea procuraturii, precum și reducerea corupției este prerogativa numărul unu pentru orice investitor local sau internațional.”
România este în topul țărilor care investesc cel mai mult în economia R.Moldova. Președintele Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu, spune că schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut considerabil în ultimii ani. În același timp, el menționează că pentru investitori este importat ca în R.Moldova să existe stabilitate și predictibilitate.
„Ne dorim să investim în Republica Moldova. Totodată, ne exprimăm și îngrijorarea în momentul în care nu există predictibilitate, în momentul în care nu știi ce îți rezervă ziua de mâine. La sfârșitul anului 2018 schimburile comerciale Republica Moldova – România au depășit 2,2 miliarde dolari, în condițiile în care, atunci când am venit în Republica Moldova în 2008 era o cifră în jur de 700 de milioane, iar anul acesta va fi o creștere. Se estimează o cifră de 2,5 miliarde.”
Republica Moldova ocupă locul 48 din 190 de țări, incluse în clasamentul „Doing Business 2020”, realizat de Banca Mondială, devansând țări ca România, Ucraina sau Belarus. Cea mai bună poziție, locul 13, țara noastră o ocupă la capitolul inițierea afacerii.