„Militarii români din Ucraina” și „armamentul românesc din Republica Moldova”, printre falsurile abordate la un eveniment de combatere a dezinformării, desfășurat la Oslo

  • 18 Aprilie 20:28
„Militarii români din Ucraina” și „armamentul românesc din Republica Moldova”, printre falsurile abordate la un eveniment de combatere a dezinformării, desfășurat la Oslo

Temele cele mai utilizate ale propagandei ruse în războiul informațional pe care îl desfășoară în România și în regiune, și combaterea acestui flagel, au fost expuse de către Ministerul Apărării Naționale în nordul Europei, în cadrul unui program ce a vizat gestionarea războiului politic în contextul conflictului din Ucraina, informează Defense Romania.

Think tank-ul românesc New Strategy Center, în parteneriat cu Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), au organizat în această perioadă o vizită de informare la Oslo, eveniment care au luat parte mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului și nu numai. La program a luat parte și DefenseRomania iar în cadrul evenimentelor organizate s-a dezbătut modul în care Federația Rusă implementează operațiunile de război hibrid în Europa de Est, precum și în Nordul bătrânului continent, transmite sursa.

În cadrul evenimentului „Hybrid Threats from the High North to the Black Sea: Challenging Times for NATO”, organizat la Cercul Militar din Oslo, cu sprijinul Ambasadei României în Norvegia, maior Dorin Chirca, Șef Informare Internă, Direcția Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), a evidențiat câteva elemente fundamentale despre cum MApN combate dezinformarea și propaganda în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

La eveniment au luat parte, la invitația Ambasadei României la Oslo, și numeroși ambasadori ai statelor aliate, aflați în misiune diplomatică în Norvegia.

În prezentarea sa, maior Dorin Chirca a punctat importanța platformei Inforadar, o platformă prin care MApN participă activ la combaterea dezinformărilor. Reprezentatul ministerului a afirmat că după invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022, printre cele mai dese narative ale operațiunilor de dezinformare în zona militară au fost cele legate de trimiterea soldaților români pe front și a echipamentelor militare românești trimise în Republica Moldova.

„Ne-am învățat lecțiile din pandemie”, a precizat Chirca, explicând părții norvegiene și partenerilor aliați prezenți la panelul de la Oslo, modalitatea de funcționare a Inforadar și politica de informare a MApN pentru combaterea propagandei ruse, inclusiv relația cu presa prin diferitele canale de comunicare.

„Suntem conectați instituțional și putem răspunde mai bine narativelor propagandistice. Avem o politică activă de informare. Demontăm dezinformările iar ulterior le publicăm pe platforma noastră Inforadar, de unde informația e preluată de media și transmisă mai departe. Folosim inclusiv grupuri de Whats App și suntem în contact permanent cu jurnaliștii”, a mai precizat reprezentantul MApN.

Acesta a subliniat că după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, Ministerul Apărării Naționale a avut capabilitatea de a reacționa prompt în ceea ce privește combaterea operațiunilor de război hibrid. 

Portalul Inforadar, disponibil pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale la adresa www.mapn.ro/inforadar, include un set de teme din domeniul apărării aflate pe agenda publică ce necesită un plus de clarificări, rubrici de educare media, sfaturi practice pentru verificarea știrilor, precum și o secțiune de studii și articole dedicată aprofundării conceptului de știri false asociate fenomenului dezinformării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău