„Mecanism special pentru banii Centralei de la Cuciurgan” (Revista presei)

  • 01 Iulie 2022 10:47
„Mecanism special pentru banii Centralei de la Cuciurgan” (Revista presei)

Revista presei - 1 iulie.

Războiul se apropie de granițele R. Moldova. Rușii au lansat mai multe RACHETE în direcția Odesei, inclusiv orașului Belgorod-Dnestrovsk. Zeci de persoane au fost UCISE, anunță Ziarul Național. O salvă de rachete rusești a ucis vineri dimineață cel puțin 17 oameni și a rănit alți câteva zeci în regiunea Odesei, a declarat un oficial regional. Loviturile au avut loc la o zi după ce Ucraina a alungat forțele rusești din avanpostul lor strategic din Marea Neagră, Insula Șerpilor.

Ucrainenii sunt cei care suportă efectele militare ale războiului Rusiei împotriva țării lor, iar cetățenii nevinovați din întreaga lume, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, sunt cei care suportă efectele economice, se spune într-un articol semnat de ambasador Marii Britanii în Republica Moldova Steven Fisher publicat de ZDG.  Potrivit acestuia prețurile record la energie și alimente se datorează nemijlocit invaziei Rusiei în Ucraina. Decizia imorală și dezastruoasă a Kremlinului de a invada Ucraina a dus inevitabil la creșterea inflației în Europa și în întreaga lume. Dacă te străduiești să supraviețuiești, deoarece inflația în Moldova ajunge la 30% sau chiar mai mult, vina este a lui Vladimir Putin, susține Steven Mark Fisher, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii în Republica Moldova.  Foamea lui Putin de a restabili Imperiul Rus amenință să răspândească foamea reală în întreaga lume, și crește costul vieții inclusiv aici, în Moldova.

Jural.md publică astăzi un interviu cu moldoveanul încadrat în Legiunea Internațională a Ucrainei. Acesta a suportat o traumă gravă la Severodonețk pe 3 iunie, iar duminică a revenit acasă. El a acceptat să-și dezvăluie numele și a vorbit  despre ceea ce se întâmplă în țara vecină și despre modul în care R. Moldova ar putea să se apere în cazul unei invazii rusești. Este vorba despre Arslan Safarmatov, fost polițist în Brigada cu destinație specială „Fulger”, care a fost persecutat de regimul Plahotniuc pentru rolul său activ în cadrul protestelor de la GBC , scrie Jural.md.

Mecanism special pentru banii Centralei de la Cuciurgan. Zona de Securitate scrie că potrivit unu mecanism provizoriu aprobat ieri  de Comisia pentru Situații Excepționale, mijloacele financiare acumulate de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din plățile pentru energia electrică, consumată de malul drept al Nistrului, să poată fi utilizate de către agenții economici pentru procurarea bunurilor de consum în regiunea transnistreană.

Produsele permise sunt cele alimentare, produsele de uz casnic și de îngrijire a sănătății. Fostul ambasador moldovean în Statele Unite, Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul” consideră că utilizarea Stării Excepționale pentru a rezolva problemele operative ale regimului separatist este o soluție foarte riscantă ce conține mai multe lacune și ambiguități, ce vor servi ca motive de contestare pentru legitimitatea acestui Guvern. De cealaltă parte, Misiunea OSCE în Moldova aplaudă decizia luată de Chișinău și încurajează un astfel de dialog în viitor.

Directorul editurii Cartier Gheorghe Erizeanu, abordează subiectul optimizării universităților de stat care a  făcut mari valuri printre politicieni & academicieni. Potrivit editoruui problema e alta. Și e mai gravă. Reforma sistemului de învățământ superior a întârziat nepermis de mult. Dacă continuăm tot așa riscăm să avem clădiri mari și goale. Cu mulți profesori și lectori universitari, dar fără studenți. Sorbona a apărut în jurul unei biblioteci. Kaunasul a apărut în jurul unei biblioteci. Iar noianul de universități din Republica Moldova a apărut în jurul banilor. Erau banii tinerilor și părinților care trebuiau absorbiți de cineva. Așa au apărut universitățile noastre în anii 90. Multe. Avide de bani. Avide de sedii. Avide de titluri. Și cu biblioteci embrionare. În aproape 30 de ani ai Editurii Cartier doar biblioteca Universității din Bălți în anii 90-2000 a cumpărat religios carte. Era unica universitatea din RM care avea biblioteca ca nucleu academic. Nicio altă universitatea din Republica Moldova n-a cumpărat cărți în mod sistematic. Niciuna. În 30 de ani, atrage atenția publicistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău