„La Strada” | Șapte mituri despre siguranța copiilor pe Internet

  • 15 Martie 2017 12:11
„La Strada” | Șapte mituri despre siguranța copiilor pe Internet

Când este vorba despre siguranța copiilor în spațiul virtual, părinții ajung să își pună multe întrebări: Când se cuvine să fie permisivi și când ar trebui să fie restrictivi? Înțeleg suficient de bine Internetul pentru a-și ghida copiii? Ar trebui să trateze Internetul în aceeași manieră ca televizorul sau e vorba de ceva diferit? În contextul unei atenții tot mai sporite asupra subiectului, experții „La Strada” spulberă șapte mituri despre siguranța copiilor pe Internet.

Potrivit coordonatoarei www.siguronline.md, Angela Palancean, de obicei miturile despre siguranța copiilor pe Internet tind să exagereze sau să simplifice riscurile la care copiii se expun online.

Mitul 1  „Copiii născuți în era informațională - le știu pe toate”

Studiile în domeniu arată că nu există „nativi digitali”, care să știe cum se folosește un calculator fără riscuri numai pentru că s-au născut în era informațională. Această afirmație este cel puțin exagerată. Copiii au nevoie de ajutor pentru a-și dezvolta competențele digitale. Altfel spus, un copil poate să intuiască ce butoane trebuie să apese pentru a folosi un dispozitiv, dar asta nu înseamnă că are și maturitatea de a înțelege ce urmări pot avea acțiunile sale.

Mitul 2 „Copiii trebuie protejați de Internet”

Orice părinte vrea sa își ferească copiii de orice tip de neplăceri, inclusiv emoționale. De aceea, părinții adesea se lasă influențați de istorioarele cu final negativ relatate la știri și emisiunile care înfățișează Internetul ca un rău absolut.

Copiii nu trebuie protejați de Internet, ca și cum acesta ar fi un dușman. Copiii trebuie să știe că Internetul, folosit în mod rațional, poate fi util în învățare sau pentru petrecerea timpului liber în mod constructiv. Contrar opiniei comune, copiii nu-și doresc să rămână foarte mult timp în spațiul virtual, dar adesea le lipsesc alternativele pentru joacă, călătorii, interacțiune sau explorare. Ei au resurse care trebuie cumva activate, folosite.Părinții care cred că daca le vor lua copiilor telefonul/tableta vor rezolva imediat toate îngrijorările, riscă mai degrabă să îndeparteze copilul, pentru că acesta oricum va căuta și va găsi modalități de a accesa Internetul. Aceasta se va întâmpla de lașcoală, la vecini, prieteni sau de la un Internet cafe, în timp ce părintele va pierde posibilitatea să îi vorbească copilului despre riscuri și modalități de evitare a acestora.

Mitul 3 „Copiii sub 13 ani nu pot folosi rețelele sociale”

Întradevăr, majoritatea rețelelor sociale recomandă o limită minimă de vârstă, dar aceasta poate fi ignorată. Mulți dintre copiii cu vârste sum 13 ani reușesc să își facă au cont pe o rețea socială, după ce bifează la înscriere o altă vârstă decât cea reală.

Mitul 4 „Internetul este plin de hărțuitori”

Adevărul este că Internetul nu a „creat” mai multe persoane care abuzează copiii, ci doar este un nou mediu, similar celui real, care le-a oferit acelorași persoane rău intenționate posibilitatea să contacteze copilul pentru a-și atinge scopurile. Deși femeile sunt mai puțin susceptibile de a ataca decât bărbații, există numeroase cazuri de abuzuri asupra copiilor din partea femeilor, inclusiv online. La fel, un copil poate fi abuzat sexual de alți copii.

În acest context, sunt foarte importante discuțiile cu copilul despre cum se simte și dacă este agresat în vreun fel de cineva. În loc sa le interzică copiilor să folosească rețelele sociale, părinții ar trebui să se concentreze asupra educației acestora și să fie atenți la orice fel de semne care ar putea vorbi despre un comportament riscant online.

Mitul 5 „Tot ce citești pe Internet este adevărat”

Nu poți fi niciodată sigur de credibilitatea informațiilor pe care le găsești pe Internet. De aceea, mereu se recomandă să fie evaluată credibilitatea informației dintr-o sursă de alternativă. Acest lucru trebuie să îl știe în aceeași măsură părintele, cât și copilul. Atunci când alegi să crezi sau nu o informație, primul lucru pe care ar trebui să îl examinezi este URL-ul. Poți afla foarte multe doar din URL. Contine .gov sau .edu sau numele unei persoane?

De asemenea, dacă articolul conține numele autorului, caută-l și interesează-te dacă informația publicată de acesta este credibilă.

Mitul 6 „Activitățile pe Internet nu stimulează creativitatea

Este adevărat că puțini dintre copii au creat ceva sau au scris pe un blog. Însă, ei pot fi creativi experimentând pe Internet posibilități inedite, care îi antrenează modul de gândire și la ce adulții uneori nu ar avea răbdare.

Mitul 7 „Instalarea programului Control Parental este unica metodă de protecție”

Un program de control parental instalat este util, dar nu garantează 100% siguranța copilului online. Întradevăr, dacă copilul are o vârstă mai mică, puteți opta pentru un Program de Control Parental. Totuși, această măsură funcționează numai până la o anumită vârstă, după care copilul învață să evite restricțiile, iar părintele conștientizează că este depășit din punct de vedere tehnologic. În aceste condiții, sunt esențiale discuțiile despre regulile de securitate, comportamentul pe Internet al copilului și al altora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău