„Igor Dodon Leaks”. Ce a „uitat” fostul președinte să facă public pe portalul dedicat dosarului său (Revista presei)

  • 07 Decembrie 2022 09:51
„Igor Dodon Leaks”. Ce a „uitat” fostul președinte să facă public pe portalul dedicat dosarului său (Revista presei)

„Igor Dodon Leaks”. Ce a „uitat” fostul președinte să facă public pe portalul dedicat dosarului său scrie portalul Anticorupție. Fostul președinte Igor Dodon a lansat marți o pagină web în care susține că publică integral dosarul ajuns pe masa magistraților, în care este învinuit de corupere pasivă și finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor.

Pe de altă parte, procurorii susțin că fostul șef al statului a ascuns anumite părți din dosar care nu-i convin. Fostul președinte susține că probele de bază „sunt două înregistrări video, dobândite ilegal într-un context politic de criză” și că sunt montate și manipulatorii”, referindu-se la înregistrările video făcute publice de ex-deputatul Iurie Reniță, în care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc”, îi dă lui Dodon o sacoșă neagră în care ar fi bani. Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticorupție.md că Igor Dodon nu a publicat toată înregistrarea video a discuției cu Plahotniuc și Serghei Iaralov, cu durata de 50 de minute, care conține mai multe probe incriminatorii pentru Dodon. Nu arată nici discuțiile telefonice ale lui Dodon în timp ce se afla în arest la domiciliu, prin care ar fi încercat să găsească căi pentru a scăpa de învinuiri, scrie site-ul Anticorupție.

„Inculpatul Dodon, ACUZAT că ar pune PRESIUNE pe martori și prezintă informații TRUNCHIATE din dosarul său, titrează și Ziarul Național, care citează Procuratura Anticorupție: „O strategie de spălare la față în mod public”. Socialistul Igor Dodon, cercetat penal pe opt capete de acuzare, ar încerca să pună presiune pe martori. Acuzația a fost lansată de Procuratura Anticorupție, după ce inculpatul Dodon a lansat un site pe care a publicat materiale din dosarul său, nume și fotografii ale martorii acuzării cu declarațiile acestora făcute de-a lungul timpului împotriva sa. „Caracterul acestei acțiuni este unul total politic și are ca și scop discreditarea autorității justiției. De asemenea, denotă o strategie de „spălare la față” în mod public și de a pune presiune pe martori, precum și pe instanța de judecată”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii. „În dosar există și alte materiale, care susțin acuzarea. Actul justiției trebuie să aibă loc în sala de judecată, sub lupa riguroasă a legii și trebuie să poarte un caracter obiectiv, departe de intențiile populiste și politice”, subliniază Procuratura Anticorupție, citată de Ziarul Național.

G4Media reține apelul președintei Maia Sandu, la Conferința Internațională Anticorupție de la Washington, pentru aducerea marilor corupți în fața justiției: „Nu mai adăpostiți fugari, deschideți-vă propriile investigații dacă vreți să ajutați serios Moldova”, titrează publicația.

În cadrul alocuțiunii, șefa statului a făcut un nou apel la guvernele democratice să ofere asistență autorităților de la Chișinău în aducerea marilor corupți în fața justiției, transmite Agora. „Moldova este supusă unor atacuri hibride din partea Rusiei și grupărilor corupte susținătoare de Rusia, care se bucură de banii furați din Moldova. Avem nevoie de o transformare majoră pentru a ne asigura că hoții nu folosesc banii furați acolo. Nu mai adăpostiți fugari, deschideți-vă propriile investigații dacă vreți să ajutați serios Moldova”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Semnarea contractului între Energocom și MGRES nu a fost nici cedare, nici victorie. A fost un pas inevitabil, constată organizația Inițiativă pentru Pace, într-un comentariu pe canalul său de Telegram. Cu cât am fi tergiversat mai mult, cu atât prețul ar fi fost mai mare. Nu avem soluții imediate care să placă tuturor, pentru că independența energetică se construiește (la propriu) preț de ani și decenii, trebuie corelată cu politica externă și cu cea de reintegrare”. Totodată, autorul remarcă discursul politic care nu s-a auzit demult la Chișinău, că Transnistria este Moldova și că responsabilitatea față de cetățenii din stânga Nistrului este a Moldovei. Publicația mai observă că „Liderii regiunii transnistrene sunt mulțumiți. Este gaz, căldură, lumină și vin bani. Tonalitatea declarațiilor la Tiraspol s-a schimbat în una moderat pozitivă chiar în ziua semnării contractului cu MGRES – indiciu clar că banii contează mai mult decât pretențiile politice de la masa de negocieri. Pe de altă parte, scrie autorul, reluarea livrărilor de energie electrică și a plăților în lei înseamnă că după sărbători subiectul bancar, cel al pretinsului „surplus de lei moldovenești”, va reveni în discursul negociatorului de la Tiraspol. Mai devreme sau mai târziu, va reveni subiectul autorizației de mediu pentru uzina metalurgică, iar în primăvară – cel al accesului fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari. E mult mai simplu să revii la practicile obișnuite de presiune și șantaj. Dinamica pozitivă în dialog dintotdeauna s-a împiedicat de creșterea apetitului celor de la Tiraspol, care imediat cum obțin ceva, cer mai mult și inventează angajamente pe care Chișinăul niciodată nu și le-a asumat”, scrie I4P.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău