„Fereastra de oportunitate spre UE s-ar putea să se închidă repede odată cu încheierea războiului, de aceea autoritățile noastre ar trebui să se grăbească” (Revista Presei)

  • 06 Mai 2022 09:51
„Fereastra de oportunitate spre UE s-ar putea să se închidă repede odată cu încheierea războiului, de aceea autoritățile noastre ar trebui să se grăbească” (Revista Presei)

Republica Moldova se așteaptă la provocări de sorginte rusească până sau chiar pe 9 mai. Rusia are suficiente pârghii pentru a destabiliza Moldova și fără ca tancurile să ajungă acolo, avertizează Vitalie Călugăreanu într-un articol în DW. Pretextul unor provocări ar putea fi recenta interzicere de către Parlamentul de la Chișinău a simbolurilor ocupației ruse în Ucraina – literele „Z”, „V” și panglica bicoloră „Sf.Gheorghe”. În opinia lui Vitalie Călugăreanu, scopul de bază al Rusiei în raport cu Moldova este deturnarea cursului ei pro-european. Instrumentele pe care Rusia le-a pus deja în funcțiune în acest sens sunt: Transnistria, „coloana a cincea” din Moldova, Autonomia Găgăuză și partidele pro-ruse, care reușesc să exploateze electoral ura față de România, față de NATO și UE și care au chemat populația la nesupunere în raport cu restricționarea simbolicii ocupației ruse. Publicistul observă că Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a întârziat cu securizarea spațiului informațional, iar din această cauză mulți moldoveni au preluat de la TV narativele propagandei ruse și cred că „ucrainenii se omoară între ei și își distrug singuri orașele”. Pe acest fundal, riscul de destabilizare este major, avertizează jurnalistul de la DW.

Războiul real, sângeros și dezastruos din Ucraina a demonstrat două evidențe: miza pe dezinformare, dar și eșecul generalilor războiului hibrid, susține Mircea V Ciobanu în Gazeta de Chișinău. Ucrainenii, după decenii de infiltrare a rușilor în sferele lor vitale, proliferarea agenților de influență și compromiterea elitelor, au rezistat. Autorul se întreabă dacă se va întâmpla același lucru și cu moldovenii, tratați și ei cu дуст dez-informațional din abundență, trezind cuiva nostalgiile după fostul imperiu comunist-sovietic sau forțând nota disensiunilor istorice dintre români și ucraineni? Toate dirijate, bineînțeles, din același centru de comandă. Având în vedere imprevizibilitatea agresorului din Kremlin, ne putem aștepta la orice, după Gazeta de Chișinu. Unele scenarii ne scot din ecuație, ca factori cu putere de influență. Dar depinde și de noi, subliniază Mircea V. Ciobanu. Se va tensiona situația cu folosirea surselor interne: dezbinarea comunității înainte de a o ataca; compromiterea elitelor și a guvernării; activizarea până la isterie a coloanei a cincea; miza pe oamenii nemulțumiți de probleme sociale; forțarea disensiunilor dintre malurile Nistrului, pentru a veni cu „împăcarea”; isteria simbolurilor războinice și invocarea „gloriosului trecut sovietic comun”. Dacă vom rezista, ca ucrainenii, bombardamentului dez-informațional, atunci mai avem o șansă, conchide editorialistul de la Gazeta de Chișinău.

În interviul său săptămânal pentru radio Europa Liberă, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru spune că acest context regional justifică graba de care dă dovadă Chișinăul în completarea chestionarelor primite de la Uniunea Europeană pe baza cărora se va evalua dacă R. Moldova îndeplinește criteriile de aderare.  În opinia lui Gheorghe Cojocaru suflul războiului din Ucraina, starea de urgență din R. Moldova și calendarul UE dictează un alt ritm decât cel de până la invazia rusă. Scopul în acest caz este mult mai important decât procesul în sine, care este abia la început, iar toate acțiunile autorităților, derulate sub impactul unor circumstanțe extraordinare, trebuie să servească obiectivul european.”

„Moment ISTORIC”: Temeri legate de evoluțiile din Transnistria și presiuni ale Rusiei în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. Ziarul Național scrie ce prevede exact Rezoluția Parlamentului European care cere statut de țară candidat la aderare pentru R. Moldova.

Se vede tot mai clar că războiul din Ucraina a schimbat optica liderilor occidentali, ei au realizat în sfârșit că, ținând statele Parteneriatului Estic în afara zidului comunitar, din rațiuni geopolitice, le sacrifica de fapt pe altarul revanșismului imperial rus, le condamna la „eliberare”, scrie Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național.  Însă fereastra de oportunitate spre UE s-ar putea să se închidă repede odată cu încheierea războiului, de aceea autoritățile noastre ar trebui să se grăbească, să bată fierul cât e cald, ca să nu rateze această șansă nesperată, ce părea imposibilă până nu demult, menționează ziaristul.
Aderarea la UE ar putea deveni un prim proiect național de reformare și modernizare a Republicii Molodva, oferindu-i în sfârșit o necesară stabilitate strategică, dacă ar întruni consensul principalelor forțe politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
6
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Arhivă Radio Chișinău