„Explorați grădina Carpaților”. Lanțuri muntoase, Delta Dunării, litoral, tradiții cultural-religioase - prezență consistentă și oferte variate ale României la „Tourism & Travel Expo” de la Chișinău

  • 09 Aprilie 2023 13:00
„Explorați grădina Carpaților”. Lanțuri muntoase, Delta Dunării, litoral, tradiții cultural-religioase - prezență consistentă și oferte variate ale României la „Tourism & Travel Expo” de la Chișinău

După o pauză de trei ani, expoziția internațională specializată pentru sectorul de turism Tourism & Travel Expo a revenit la Moldexpo. Cu sloganul „Explorați grădina Carpaților”și cu oferte reprezentative pentru toate regiunile sale, oferte care acoperă lanțurile muntoase, Delta Dunării, litoralul dar și mănăstiri și biserici edificate cu sute de ani în urmă, România a avut o prezență consistentă la ediția din acest an. Au fost prezentate oferte turistice din județe precum Suceava, Bacău, Buzău, Maramureș, Tulcea, Arad, dar și din București, transmite TVR. Moldova.

Turism religios în Bucovina

Județul Suceava a venit cu oferte din străvechea Bucovinăîn care invitația  de a explora vârfurile muntoase Rarău sau Giumalău s-a împletit cu invitația de a descoperi mănăstirile și bisericile ctitorite de domnitorul Șrfan cel Mare și Sfânt, aflate în număr mare în această regiune românească, transmite TVR. Moldova.

Simbolurile religioase sculptate în lemn reprezintă un punct de atracție, prezentat la Chișinău de meșteri în astfel de creații.

Sculpturi în lemn

Județul Maramureș îmbie turiștii cu pârtii de schi mai și medii propice pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă pe rit vechi 

Orașul Borșa, județul Maramureș, dispune de 25 de km pârtii de schi și o telegondolă care urcă turiștii la cotele la care își pot exersa abilitățile pe schiuri.

 

„Republica Moldova este o piață interesantă pentru noi. Avem un domeniu schiabil de 25 de kilometri și 4000 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni și case particulare. Republica Moldova este piața care ne interesează și pentru sărbătorile de iarnă pe rit vechi. Putem oferi condiții foarte bune pentru cei care sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou pe rit vechi”, a declarat pentru TVR MOLDOVA primarul orașului Borșa, Sorin Timiș.

Maramureș

Munții de lângă Delta Dunării. Măcin, cea mai veche grupă montană din România și vestita plăcintă dobrogeană

Județul Tulcea, localitate aflată în Dobrogea, sud-estul României, la confluența Dunării cu Marea Neagră a fost prezentă la Chișinău nu doar cu o invitație de a face drumeții ușoare pe traseele spectaculoase ale Munților Măcin, cei mai vechi din România, ci și cu vestita plăcintă dobrogeană, recunoscută recent la nivel european ca produs autentic românesc.

Plăcintă dobrogeană

„În zonă puteți să vă delectați la degustările de vinuri oferite de două crame din podgorii aflate în nordul Dobrogei. Am obsertavt că oamenii de aici cunosc mai puțin zona și am găsit dorința ca rutele și traseele din Dobrogea, plus mănăstirile și cetățile dacice și romane din regiune, să fie interoduse în ofertele turistice din Republica Moldova, a spus Dan Staicu,  directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Măcin.

Oferte pe mai multe paliere venite din Arad. Județul, nu doar  destinație turistică, ci și loc propice pentru studii și formarea unei cariere profesionale

„Promovăm cele două universități din Arad - universitatea de stat și universitatea de stat. Promovăm oportunitățile de angajare în zona liberă Curtici și în unitățile industriale din Arad. Promovăm destinațiile turistice, patrimoniul cultural și istoric al județului Arad. Am fost foarte bine primiți în Republica Moldova. Am discutat cu autorități locale din Ialoveni, Anenii Noi și Chișinău despre dezvoltarea de noi parteneriate, pentru a face transfer de cunoștințe dinspre Arad înspre Republica Moldova, să ajutăm la pregătirea pentru perioada de preaderare și cea de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Andrei Ando, director executiv al Consiliului Județean Arad.

Arad

De organizarea desantului românesc la „Tourism & Travel Expo” de la Chișinău a fost responsabil Valentin Lucian Beloiu, consilier la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România, Direcția de Marketing, Promovare și Reprezentare Externă.

„Organizez prezența standului României la Târgul de turism de la Chișinău din 2018. Cei de Republica Moldova sunt foarte atrași de România datorită condițiilor istorice în care noi am trăit în ultimii 100 de ani și mai mult, în care am avut personalități și afinități comune. Putem merge mai departe, chiar de pe vremea lui Ștefan cel Mare, în care, practic, am reprezentat o singură națiune. Cetățenii din Republica Moldova sunt foarte interesați de zona balneo din România, sunt interesați de zona de litoral, de turismul de schi, de iarnă. Din experiența care o avem, știm că turiștii din Republica Moldova sunt atrași de tradițiile cultural-religioase, iar dovada este prezența lor mare la mănăstirile din România, mai ales cele din perioada domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt”, a spus Valentin Lucian Beloiu.

Valentin Lucian Beloiu

Alături de cele ale României, la „Tourism & Travel Expo” au fost prezentate oferte turistice din Republica Moldova, Bulgaria și Georgia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău