„Este un monopol la ulei, fapt ce a condus la creșterea prețurilor” (Revista presei)

  • 12 Mai 2022 09:49
„Este un monopol la ulei, fapt ce a condus la creșterea prețurilor” (Revista presei)

La Jurnal TV deputatul PAS Vladimir Bolea a declarat că este un monopol la ulei, fapt ce a condus la creșterea prețurilor la acest produs. Autoritățile vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20 %, pentru a reduce majorarea speculativă a prețurilor. Acesta a mai spus că este vorba de „un producător autohton, care reușește cu prețurile sale întotdeauna să aibă un preț mai bun ca cel de import. Este vorba de un monopol absolut la producerea și vânzarea uleiului îmbuteliat. Evident spre lucrul acesta s-a mers vreo 10 ani de zile., atunci când au fost vândute toate elevatoarele, morile, unui grup de vreo 12 SRL-uri afiliate. Modul în care s-a administrat și s-a vândut averea statului a fost o crimă. Uleiul azi evident că este concentrat în mâna unui singur producător și, evident, că în mod destul de speculativ, pentru că dacă facem o analiză a prețurilor, mai ales că s-a deschis și piața din Ucraina, care face export de floarea soarelui, când prețurile scad, noi avem o majorare”.

Adevărul Moldova îl citează pe fostul deputat Alexandru Slusari care spune că nu există voință politică pentru a-i trage la răspundere pe cei care au emis garanțiile de stat în perioada anilor 2014-2015, vot care a precedat așa-numitul furt al miliardului.

Alexandru Slusari a făcut aceste acuzații în contextul inițiativei fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cu privire la crearea unei Comisii parlamentare de anchetă cu scopul elucidării circumstanțelor emiterii garanțiilor de stat.   „Faptul că ei au încălcat legislația și au eliberat aceste garanții contrar normelor legale este fixat în rapoarte și în anchetă. Alta este întrebare, care pentru mine este o enigmă, este de ce acești indivizi nu sunt trași la răspundere. Ce, noi nu știm cine a eliberat garanțiile? Leancă, Candu, Arapu, Drăguțanu, la indicația lui Plahotniuc. Ce face Procuratura? Iată aici e marea întrebarea. Comisia poate acolo trebuie făcută? Dar ceea ce fac socialiștii…Pe ei îi interesează a doua garanție în scopuri politice, că acolo Maia Sandu a votat. Prima garanție nu a votat, iar pe a doua a votat. Toată comisia va fi dedicată cum a ridicat mâna Maia Sandu. Totul este clar, țara își cunoaște eroii și anti-eroii, totul este cunoscut. Nu există voință politică să fie trași la răspundere, a declarat Alexandr Slusari, citat de Adevărul.

Cum apărăm Republica Moldova de propaganda rusă, se întreabă Vitalie Ciobanu la Europa Liberă. Acesta opinează: Guvernarea ar dori să sporească sprijinul popular pentru ideea de integrare europeană, însă fără blocarea propagandei TV rusești, toate eforturile vor fi zadarnice, pentru că ceea ce vom construi ziua, vorbind despre democrație și drepturile omului, despre sprijinul României, al UE, al Statelor Unite pentru dezvoltarea și modernizarea Moldovei, Soloviov, Peskov, Kiseliov, Simonian și ceilalți propagandiști ruși vor demola peste noapte. E ușor, desigur, să fii categoric și tranșant, comentând de pe margine. Când ai responsabilitatea treburilor publice și plătești un preț politic pentru felul cum le administrezi, când răspunzi pentru liniștea și siguranța națională, lucrurile se schimbă. Dar... aceasta-i fișa postului. Până la urmă, va trebui să ne decidem, dacă nu vrem să decidă alții în locul nostru, atunci când va fi prea târziu”.

NewsMaker publică o declarație ambasadorul UE în Republica Moldova Jānis Mažeiks care spune că Republica Moldova nu este pregătită momentan să devină membră a Uniunii Europene cu drepturi depline. Opinia a fost enunțată în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii din Bălți. „Oficialul a precizat că țara trebuie să treacă inițial printr-o serie de transformări, iar corupția este principala problemă care trebuie soluționată”.

Întrebarea este cât de mult arată acum Moldova a țară UE. Pentru că procesul de evaluare anume despre aceasta este: cât de mult corespunde criteriilor pretinse de la toți noii candidați. Eu sunt din Letonia și am trecut și noi prin procese dificile de transformare, aceleași chestionare. Nu vor fi făcute reduceri”, a răspuns oficialul la întrebarea jurnaliștilor. Între timp, președinta R. Moldova Maia Sandu a declarat că Chișinăul nu se așteaptă la menajamente din partea UE în procesul de aderare.

Ca-n fiecare zi de joi, ediția Ziarului de Gardă din 12 mai aduce în casele cititorilor anchete, reportaje, interviuri, dar și cele mai actuale și discutate subiecte pe plan național și internațional. Săptămâna a început cu evenimente dedicate zilei de 9 mai. La Chișinău comuniștii și socialiștii au organizat un așa numit „Marș al Victoriei”. Deși panglica negru-oranj a fost interzisă prin lege în R. Moldova, mai mulți deputați și politicieni au purtat acest simbol în timpul marșului, încălcând deliberat legea. Cine sunt persoanele publice care au sfidat legea purtând panglica bicoloră în piept, aflați din paginile ziarului de joi.

În paginile „Trăind de Gardă” cititorii au ocazia să afle povestea unei voluntare care a ajuns să conducă un centru pentru refugiații din Ucraina. Inițial se ocupa de cazarea celor care au fugit din calea atacurilor armatei ruse, dând telefoane, căutând și oferindu-le fiecăruia un loc unde să poată trăi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău