„După Ucraina, Putin a pus ochiul pe Moldova” (Revista presei)
-
10 Octombrie 2022 09:46
„Poliția și Primăria Chișinău se ACUZĂ reciproc în privința responsabilității deblocării bulevardului Ștefan cel Mare” – comentează Ziarul Național. Poliția R. Moldova și Primăria Chișinău nu vor să-și asume responsabilitatea pentru blocarea bulevardului Ștefan cel Mare de către simpatizanții lui Ilan Șor și se acuză reciproc. ,,În contextul în care locuitorii capitalei sunt indignați de faptul că circulă cu dificultate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Poliția a solicitat Primăriei Chișinău în repetate rânduri să dispună organizatorilor protestului să schimbe formatul și să nu admită blocarea traficului în cadrul protestului permanent. O scrisoare adresată primarului general a fost transmisă și astăzi. Suplimentar, Poliția a inițiat un proces pe faptul blocării traficului, toate acțiunile protestatarilor fiind documentate”, informează un comunicat al poliției citat de Ziarul Național.
„Ceban, claxonat pentru că a blocat Ștefan cel Mare cu mașinile Primăriei; A povestit despre proteste și parade gay” – titrează Jurnal.md. Primarul Ion Ceban a blocat în această dimineață bulevardul Ștefan cel Mare cu mașinile Primăriei. Poziționat în mijlocul carosabilului, el a spus că-și asumă gestul, va plăti a amenda și a insistat că anume astfel a decis să le transmită un mesaj celor de la guvernare, care îl acuză de inacțiune în cazul protestelor Partidului Șor și blocarea bulevardului Ștefan cel Mare. Ceban spune că poliția trebuie să intervină, conform Codului Contravențional și să nu paseze vina pe nimeni. „Flash-mobul” lui Ceban vine după ce deputați PAS l-au acuzat ieri pentru blocarea bulevardului Ștefan cel Mare de către protestatarii lui Șor, care au instalat pe arteră corturi, în fața Președinției. În același timp, deputatul PAS Dumitru Alaiba a scris în această dimineață pe pagina sa de Facebook că este împotrivă ca Poliția să aplice forța în cazul deblocării bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, iar autoritățile locale sunt cele care ar trebui să se implice la deblocarea străzii centrale a capitalei, notează Jurnal.md.
Portalul Mold-street informează că „Ilan Șor și-a luat avocați americani. Avocatul regal al lui Șor apără acum interesele nănașului”. Dat în căutare de poliția moldovenească, politicianul fugar Ilan Șor a anunțat că va fi reprezentat în instanțele moldovenești de avocații americani Arif Hyder Ali și Roger Anson Burlingame, de la cunoscuta firmă Dechert LLP. Șor a publicat pe pagina sa de facebook și adresările acestora în instanțele din Moldova, fără alte detalii, precum costul acestor servicii și durata contractului. Publicația amintește că anterior Ilan Șor a beneficiat de serviciile avocatului regal britanic James Ramsden, care împreună cu firma Quintel Intelligence a realizat în 2018 un raportul de alternativă de investigare a fraudei bancare, făcut public în 2018 pe un portal cu un nume special moldovascandal.com. În acest raport aceștia au pus la îndoială constatările făcute în investigația fraudei bancare, efectuată de consorțiul internațional Kroll și Steptoe & Johnson. Totodată, avocatul regal britanic James Ramsden susținea că principalii vinovați de frauda bancară sunt expremierul Vladimir Filat și afaceristul Veaceslav Platon, ambii condamnați și apoi eliberați de instanțele din Moldova. În prezent, portalul moldovascandal.com nu mai este activ, iar avocatul regal britanic James Ramsden, împreună cu firma Astraea Group apără deja interesele milionarilor Anatolie și Gabriel Stati în litigiul cu Kazahstan, pentru recuperarea prejudiciului de jumătate de miliard de dolari. Mold-street scrie că Gabriel Stati a avut afaceri comune cu Ilan Șor, inclusiv o perioadă și celebra Dufremol, care a deținut rețeaua de magazine duty free. În plus, Gabriel Stati a fost și nănaș la nunta din septembrie 2011 a lui Ilan Șor cu Jasmin.
„După Ucraina, Putin a pus ochiul pe Moldova”, atenționează premierul estonian, Kaja Kallas, citată de portalul Anticorupție. „După Ucraina, el (Putin) a pus ochiul pe Moldova. El a mai pus ochiul pe Georgia, a mai pus ochiul și pe țările baltice. Nu prea a ascuns-o. Singura modalitate de a fi oprit este ca să este să ajutăm Ucraina să câștige acest război”, a spus premierul estonian Kaja Kallas într-un interviu pentru The Telegraph. Ea a mai spus că „este necesar să se continue presiunile asupra Rusiei pentru ca aceasta să nu extindă cu războiul și asupra altor țări”.
Anticorupție mai scrie despre cetățeanul rus care recunoaște că este autorul actului de vandalism de la ambasada Rusiei: ”Eu sunt nebunul care a scris - Putin ucigașul!” – titrează publicația. Persoana care a vandalizat poarta Ambasadei Federației Ruse la Chișinău ar fi Alexandr Kudashev, un rus originar din regiunea Samara. Alexandr a scris pe pagina sa de socializare că a fost eliberat de polițiștii moldoveni, însă este cercetat penal pentru huliganism. Deși în imaginile pe care le-a postat, nu este surprins și momentul în care scrie pe poartă, bărbatul declară că anume el stă în spatele acțiunii de protest de la sediul ambasadei Rusiei. Bărbatul a postat mai multe imagini de la protestul organizat.