„După ce s-a făcut de rușine în Ucraina, Putin caută o nouă victimă, cu care să se răfuiască ușor” (Revista presei)

  • 01 Martie 2023 09:18
„După ce s-a făcut de rușine în Ucraina, Putin caută o nouă victimă, cu care să se răfuiască ușor” (Revista presei)

Moscova, panicată de perspectiva pierderii Transnistriei, constată analistul Anatol Țăranu într-o opinie pentru IPN. Răspunzând la întrebarea, de ce are nevoie Rusia azi să escaladeze situația din jurul Transnistriei, autorul scrie că pe fondul eșecurilor militare ale armatei ruse pe frontul din Ucraina, Moscova are nevoie de un caz de victorie militară, iar Republica Moldova, vulnerabilă economic și politic, lipsită de apărare consistentă este obiectul cel mai potrivit pentru a câștiga o victorie cu iz propagandistic atât de importantă pentru regimul Putin...

În opinia analistului, amenințările Kremlinului mai degrabă nu sunt adresate părții ucrainene, care nu mai poate fi speriată cu asemenea metode, ci Chișinăului, fără acordul căruia Kievul nu poate începe o operațiune militară în Transnistria. O altă sarcină subsidiară atribuită celei mai recente declarații ruse despre Transnistria este necesitatea de a provoca un efect de înviorare pentru forțele pro-ruse în cadrul societății moldovenești, în vederea destabilizării guvernului pro-european de la Chișinău. De aici, parcă la semnal, izbucnesc manifestații de stradă ale forțelor politice, care cer guvernului să nu implice Moldova în război, fără să spună o vorbă despre agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Astfel, aceste forțe politice din cadrul societății moldovenești, prin comportamentul lor public, capătă toate semnele necesare ale fenomenului numit coloana a cincea și care este asociat în întreaga lume cu un act de trădare națională, subliniază autorul. Un alt efect neprogramat al declarației Rusiei asupra Transnistriei a dus la atenționarea suplimentară a țărilor occidentale asupra problemelor de securitate ale Republicii Moldova. Această reacție a partenerilor occidentali indică faptul că, după agresiunea militară rusă din Ucraina, Occidentul nu va mai permite ca aventurile militare ale Kremlinului împotriva statelor europene suverane să se desfășoare cu lejeritatea de altădată. Pe de altă parte, zângănitul iresponsabil cu sabia al Moscovei nu face decât să întărească necesitatea abandonării statutului de țară neutră, care nu garantează deloc protecția Moldovei de agresiunile externe și, de asemenea, înmulțește rândurile susținătorilor unionismului, ca cea mai eficientă garanție împotriva revanșei imperialiste a Rusiei lui Putin, conchide Anatol Țăranu.

Și Nicoale Negru scrie în Ziarul Național despre amenințările aproape zilnice la adresa Republicii Moldova venite dinspre Rusia, sub diferite pretexte, legate de politica internă și externă a actualei guvernări. „Impresia e că, după ce s-a făcut de rușine în Ucraina, Putin caută o nouă victimă, cu care să se răfuiască ușor, pentru a excita moralul „patrioților” dezolați de eșecurile pe frontul ucrainean; el a pus ochiul pe noi, comentează autorul. Pe de altă parte, editorialistul remarcă în acest context  susținerea Occidentului pentru Chișinău. Klaus Iohannis a dat asigurări că Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor și a „tentativelor ruse de destabilizare”, care îngrijorează și trebuie tratate cu toată seriozitatea. Dacă semnalele transmise de Occident va calma sau nu Rusia, vom vedea urmărind și comportamentul Partidului Șor, al cărui lider, pentru a-și salva propria libertate, o vinde pe a noastră, devenind „forța motrice”, vârful de lance a coloanei a cincea din Republica Moldova, scrie Nicolae Negru. El menționează că primarul Orheiului și unul dintre locotenenții penalului fugar Ilan Șor, a vizitat zilele trecute Rusia pentru a pune la cale „o primăvară fierbinte” pe plaiurile mioritice.

În contextul tensionărilor de săptămâna trecută din regiunea transnistreană, când Ministerul rus al Apărării a comunicat că autoritățile ucrainene ar pregăti, chipurile, „provocări armate în regiune”, Europa Liberă a încercat să afle cum au reacționat la acest „avertisment” locuitorii acestei regiuni și a constat că oamenii nu au încredere față de ceea în Transnistria se numește mass-media”. Această neîncredere este alimentată de o desincronizare dintre ceea ce transmit aceste instituții și realitatea, așa cum este văzută de oamenii locului. „Visul de aur al transnistreanului e să-și ia lumea în cap, să plece, spune Nicolai Kuzmin din Tiraspol, membru al asociației pentru drepturile omului „Apriori”. Economic, nu e cea mai favorabilă regiune. Respectiv, căutarea unei vieți mai bune este una dintre motivațiile-cheie pe care le au transnistrenii apți de muncă și activi. Dacă mulți cred că va veni Rusia și vor trăi toți ca în rai, apoi iată ce se va întâmpla: în societate va începe o migrațiune activă, deoarece este îndoielnic ca oamenii care nu împărtășesc politica Federației Ruse să mai dorească să locuiască sub ea aici. Va avea loc un pronunțat declin economic, deoarece instabilitatea din regiune va fi și mai accentuată, iar Moldova, pur și simplu, se va „închide” pentru Transnistria”, consideră interlocutorul Europei Libere.

Ședințele în dosarele Platon, amânate pe bandă rulantă. Un presupus complice al afaceristului nu-și poate găsi avocat, titrează portalul Anticorupție. Judecătoria Chișinău a amânat, marți, o nouă ședință de judecată într-un dosar în care este învinuit controversatul afacerist Veaceslav Platon. De această dată, ședința de judecată nu a avut loc din cauza că unul din presupușii complici ai lui Platon în dosarul de delapidare a 250.000.000 de lei de pe conturile a două companii nu a putut să-și găsească un avocat. Inculpatul Andrei Bahcivanji a declarat în cadrul ședinței de judecată că a încercat să contracteze mai mulți avocați, însă toți au refuzat să-i ofere asistență juridică. Lui Veaceslav Platon i-a fost dat în dosarul respectiv un avocat garantat de stat, după ce avocații săi nu au făcut act de prezență la mai multe ședințe de judecată. Acesta este al doilea dosar intentat pe numele lui Platon, în care acesta a fost învinuit de tentativă de escrocherie în proporții deosebit de mari și corupere a mascaților de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera”. În cel de-al doilea dosar penal, acuzatorii i-au incriminat lui Platon că în 2016, în timp ce se afla în detenție, ar fi coordonat prin telefon scoaterea a peste 205 milioane de lei din conturile companiilor Moldasig și Alliance Insurance Group. Potrivit unui alt capăt de acuzare ce i s-a adus, pe 22 decembrie 2016, aflându-se în biroul de așteptare din incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a avut discuții cu doi gardieni care asigurau paza și escortarea acestuia în instanțele de judecată. În cadrul discuțiilor, Veaceslav Platon le-ar fi promis gardienilor apartamente, automobile și câte 5.000 de euro pe lună pentru a-i permite acțiuni interzise în cadrul întâlnirilor cu avocații, inclusiv prin facilitarea accesului la un telefon mobil. Anterior, apărătorii săi au declarat că dialogul cu mascații nu a fost decât o glumă, amintește portalul Anticorupție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău