„Dosarul „Frauda bancară”, în care este vizat fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, va ajunge în judecată (Revista presei)

  • 30 Mai 2023 09:21
„Dosarul „Frauda bancară”, în care este vizat fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, va ajunge în judecată (Revista presei)

Curtea de Apel Chișinău a respins luni, 29 mai, recursul avocaților și a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei Ciocana, din noiembrie 2022, prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție (PA) privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul „Frauda bancară”, anunță PA.

Ziarul de Gardă informează că „Dosarul „Frauda bancară”, în care este vizat fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, va ajunge în judecată. Curtea de Apel menține hotărârea Judecătoriei Chișinău. Astfel, cauza penală urmează a fi expediată în judecată pentru examinare în fond. În dosarul „frauda bancară”, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei „organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”.

Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când Plahotniuc ar fi primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei, scrie Ziarul de Gardă.

Portalul Anticorupție.md titrează: „Finul de cununie al lui Igor Dodon, luat la ochi de inspectorii de integritate. Autoritatea Naționată de Integritate anunță că a inițiat controlul averii ex-ofițerului de protecție din cadrul SPPS, Lilian Filipov, tot el și finul de cununie al fostului președinte, Igor Dodon.

Deși a raportat venituri modeste, inspectorul de integritate a identificat în controlul prealabil că familia Filipov a înregistrat cheltuieli consistente.

Numele ex-ofițerului de protecție SPPS, Lilian Filipov a apărut în spațiul public odată cu perchezițiile efectuate în mai 2022 la domicilile fostului președinte, Igor Dodon.

Două dintre aparatalementele care i-ar aparține lui Dodon, ar fi înregistrate pe  numele finului său, Lilian Filipov, scrie Anticorupție.md.

Iar portalul Mold-street informează că foștii directori ai uneia dintre cele mai mari companii aeriene din Moldova sunt trimiși în judecată.

Procuratura Anticorupție anunță finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a directorului general și vicedirectorului Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

Aceștia, în perioada 2018-2019, la încheierea contractului de wet-lease nr. 0285 din 17.05.2018, au cauzat prejudiciu în proporții deosebit de mari statului, în mărime de 36 690 567,90 lei MDL și „Air Moldova”, în sumă de 83 340 455 lei MDL.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău