„Dinți de dragon” și sârmă ghimpată: Ucraina a început să își construiască propria „Linie Surovikin” după eșecul ofensivei de anul trecut

  • 11 Ianuarie 15:28
„Dinți de dragon” și sârmă ghimpată: Ucraina a început să își construiască propria „Linie Surovikin” după eșecul ofensivei de anul trecut

Șiruri de baricade de beton și linii de sârmă ghimpată au început să apară pe întreaga lungime a frontului apărat de Ucraina în condițiile în care forțele armate ale Kievului au trecut la defensivă după ce îndelung așteptata ofensivă de anul trecut a eșuat, relatează Reuters, citat de hotnews.ro.

Tranșee și adăposturi rudimentare sunt construite sub acoperirea nopții în timp ce loviturile de artilerie pot fi auzite în apropiere. Noi linii defensive ridicate în zona orașului Kupiansk din nord-estul Ucrainei înspre finalul anului trecut arată cum geniștii ucraineni și-au intensificat eforturile de fortificare a frontului în condițiile în care comandamentul militar de la Kiev a adoptat o postură mai defensivă.

Liniile de apărare amintesc într-o anumită măsură de cele construite de armata rusă în sudul și estul Ucrainei ca parte a așa-zisei „Linii Surovikin”, poreclită astfel după arhitectul ei, generalul Serghei Surovikin, fostul comandant al forțelor de invazie care a căzut între timp în dizgrație din cauza apropierii sale de mercenarii Wagner.

Analiștii militari afirmă că liniile defensive construite în ultimele luni de armata ucraineană sunt necesare în condițiile în care forțele Moscovei au preluat inițiativa pe front.

„De îndată ce trupele se deplasează, traversând câmpuri, te poți descurca fără fortificații. Dar când trupele se opresc, trebuie să sapi imediat în pământ”, a declarat pentru Reuters un genist ucrainean ce folosește apelativul „Lynx”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut pe 1 decembrie construirea rapidă de fortificații după ce ofensiva lansată de Kiev în luna iunie nu a reușit să străpungă decisiv liniile rusești.

Conducerea Ucrainei spune că nu și-a schimbat obiectivul de a elibera toate teritoriile ocupate de Rusia, dar că pentru moment se concentrează pe refacerea stocurilor de muniții și reformarea sistemului de încorporare, un subiect sensibil din punct de vedere politic după aproape doi ani de război.

Ucraina construiește fortificații de-a lungul întregului sector de est al frontului

Între timp, Rusia și-a intensificat atacurile în jurul unor orașe precum Kupiansk, Lîman și Avdiivka, beneficiind de faptul că nu mai este nevoită să își țină în rezervă o parte semnificativă din trupe de teama unei posibile breșe create de o ofensivă ucraineană.

Zelenski a declarat că liniile de apărare ucrainene trebuie întărite și accelerate în jurul celor 3 orașe, în zonele de est ale regiunii Donețk și în regiunile Harkov, Sumî, Cernihiv, Kiev, Rivne și Volîn.

Zonele enumerate de Zelenski se întind practic pe toată zona de est a Ucrainei, de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus, până la frontiera cu Polonia.

Președintele ucrainean a precizat însă că și apărarea din regiunea Herson aflată în sudul țării va fi întărită.

Deși nu există date publice privind nivelul sau intensitatea lucrărilor de construcție, Ucraina a ridicat linii defensive în unele zone ale Donbasului încă din 2014, când separatiștii pro-ruși au declanșat aici un conflict sângeros după ce Moscova a ocupat și anexat Crimeea.

De la începerea invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022 trupele ucrainene au apărat linii puternice în sectoare ale frontului precum cel de la Avdiivka.

Armata ucraineană încearcă să își reclădească forțele

Analistul militar Jack Watling de la Royal United Services Institute afirmă că fortificații mai puternice vor ajuta la încetinirea forțelor rusești și degrevarea unor trupe ucrainene de sarcini defensive pentru a putea primi instruire suplimentară, de exemplu.

„Ucrainenii trec acum la o postură mai defensivă deoarece ofensiva lor a trecut de punctul culminant”, a declarat el într-un interviu telefonic acordat Reuters, adăugând că Rusia a reluat inițiativa pe câmpul de luptă și poate alege unde să atace.

Watling punctează de asemenea că, în condițiile în care stocurile de muniție ale ucrainene sunt în scădere, la fel ca rata pierderilor suferite de armata rusă, comandamentului militar de la Moscova îi este mai ușor să creeze noi unități care să deschidă noi axe de atac.

„De partea ucraineană, ei încearcă să își minimizeze propriile pierderi, dar și să regenereze putere de luptă ofensivă”, afirmă analistul militar. El spune de asemenea că fortificațiile construite de geniștii ucraineni ar putea fi folosite pentru a proteja flancurile unei noi ofensive atunci când Ucraina va avea capacitatea de a lansa una.

Apărătorii ucraineni au apelat inclusiv la „dinții de dragon”

„[Lucrările sunt în desfășurare] de-a lungul întregii Zone Operaționale Nord. Aceste lucrări au loc în regiunea Sumî, regiunea Cernihiv, aici pe direcția Kiev”, a mai precizat Nayev. „Structuri din beton, sârmă ghimpată (...) 'dinți de dragon', vor fi minate. Acestea vor fi un obstacol de beton continuu pentru vehiculele blindate”, a explicat el.

„Dinții de dragon” sunt fortificații de mici dimensiuni din beton armat construite pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a contracara tancurile și infanteria mecanizată. Scopul acestora era de a încetini vehiculele de luptă și a le „îndruma” spre zone special pregătite unde să fie atacate cu usurință cu arme antitanc. Armata rusă a început să construiască astfel de obstacole în toamna lui 2022.

Un genist care folosește apelativul „Șopârlă” a declarat pentru Reuters că de regulă primii sunt amplasați „dinții de dragon”, după care urmează sârma ghimpată și apoi minele, dacă sunt folosite.

„Cred că majoritatea acestor obstacole ar fi trebuit construite mult mai devreme, probabil în primăvară (n.r. a anului trecut). Durează prea mult”, a mai spus el.

La câteva sute de metri în spatele „dinților de dragon” au început și lucrările de extindere a unei rețele de tranșee de comunicații dotate cu adăposturi și paturi de lemn.

„Lynx” și alți militari care au vorbit cu reporterii de la Reuters afirmă că trupele ucrainene încearcă să folosească minele doar acolo unde este nevoie de ele pentru a nu lăsa muniții periculoase pe propriul teritoriu.

„Acesta este pământul nostru! Nu am dori să îl umplem de gunoaie atât de mult”, a spus el.

În regiunea Cernihiv din nord-estul Ucrainei tranșee erau săpate miercurea aceasta cu un excavator și la lopată, potrivit unei echipe Reuters de la fața locului.

„Când civilii și-au făcut treaba (n.r. de construire a pozițiilor) noi vom veni și vom plasa mine”, a declarat Serhiy Nayev, comandantul forțelor ucrainene responsabile de sectorul din norul țării, adăugând că liniile defensive de fortificații au fost extinse aici cu 63% în ultimele luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău