„Dacă se va demonstra că a fost finanțat ilegal, conform Codului Penal, Partidul „Șor” va fi radiat din registrul partidelor politice” (Revista presei)

  • 23 Iulie 2022 09:22
„Dacă se va demonstra că a fost finanțat ilegal, conform Codului Penal, Partidul „Șor” va fi radiat din registrul partidelor politice” (Revista presei)

• Directorul CNA, Iulian Rusu, a declarat la TVR Moldova dacă se va dovedi că Partidul „Șor” a fost finanțat ilegal, formațiunea va fi radiată din registrul partidelor politice. Șeful CNA a spus că, în cadrul recentelor percheziții la sediul partidului, au fost colectate o serie de materiale, care sunt analizate foarte minuțios pentru consolidarea probatoriului acumulat. Între altele, Rusu a spus că deși în documentele Partidului „Șor” este trecută o finanțare de 1,6 milioane de lei, CNA a ajuns la concluzia că finanțarea reală este de 20 de milioane de lei. „Dacă se va demonstra că a fost finanțat ilegal, conform Codului Penal, Partidul „Șor” va fi radiat din registrul partidelor politice”, a pus Iulian Rusu.

Portalul Anticorupție citează răvașul din izolatorul CNA al deputatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, care a fost reținută la 21 iulie pentru 72 de ore pe două noi capete de acuzare – acceptarea finanțării Partidului „Șor” de un grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului „Șor”. Tauber notează în scrisoare că „(...) PAS este în agonie. (...) Le transmit Maiei Sandu, lui Igor Grosu și tuturor celor din PAS că (...) ați pierdut legătura cu realitatea”. Portalul citează și declarația președintelui Rep. Moldova, Maia Sandu, care a spus că: „singura mea dorință e ca acest proces să fie unul corect, transparent, să nu trezească unele semne de întrebare pentru că asta este despre credibilitatea actului de justiție, este despre democrație.”

Comentatorul politic Nicolae Negru scrie în Ziarul Național, în contextul unui recent sondaj care arată indică scăderea încrederii în președintele Maia Sandu, pe de o parte, și creșterea încrederii în Igor Dodon și Ilan Șor că „adevărata, reala atitudine față de Maia Sandu, Guvern și partidul de guvernământ, mai bine decât sondajele cu finanțare neclară, o vor arăta protestele cu care amenință ambii lideri inculpați.” Acesta, în opinia lui Nicole Negru, ar fi sondajul cel mai credibil, protestele la care cetățenii să iasă benevol, nu să li se plătească pentru prezență.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat la emisiunea Rezoomat de la Rlive că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor consideră drept „periculos” proiectul de modificare a Codului electoral. Potrivit fruntașului socialist, dacă documentul va fi adoptat, noile prevederi vor crea condiții pentru fraudarea următoarelor alegeri. Bătrâncea a criticat proiectul, spunând că reforma electorală propusă este netransparentă și nu a ținut cont de propunerile opoziției. De aceea, spune Bătrâncea, BCS propune amânarea examinării documentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău