„Cum a cumpărat R. Moldova, ani la rând, rachete antigrindină direct de la o companie care susține războiul din Ucraina” (Revista presei)
-
05 August 2022 10:01
Dintr-o investigație realizată de Ziarul de Gardă aflați „Cum a cumpărat R. Moldova, ani la rând, rachete antigrindină direct de la o companie care susține războiul din Ucraina. Anual, milioane de lei din bugetul R. Moldova ajung în Federația Rusă pentru procurarea rachetelor antigrindină și modernizarea prin automatizare a sistemului care permite monitorizarea caracteristicilor norilor. Totul se face dintr-o singură sursă, prin negocieri directe, responsabilii de la antigrindină motivând că nu există surse alternative. În 2022, rușii nu ne-au mai livrat rachete antigrindină, pentru că autoritățile de la Chișinău au anulat contractul semnat cu ei. A urmat o licitație internațională, procedura fiind stopată la jumătate de drum. Într-un final, s-a mers tot pe practica negocierilor directe cu producătorul, protecția antigrindină fiind cumpărată de la o companie bulgară. ZdG a constatat că firma rusească de la care R. Moldova a cumpărat ani de zile rachete antigrindină a îndeplinit, la începutul anilor 2000, ordinele de înarmare ale Federației Ruse, iar acum susține războiul în Ucraina”.
„Revoltați de prețuri mari, protestatarii nu suflă un cuvânt despre război”, titrează Gazeta de Chișinău, care scrie despre proteste din ultima perioadă în regiunea Găgăuză. „Și dacă la prima vedere s-ar părea că sunt manifestații ale unor oameni revoltați de creșterea prețurilor în raport cu veniturile mici, de creșterea tarifelor la gaze și energie, oameni care și-ar dori să fie auziți și ajutați de guvernare, la scurt timp înțelegi că apelurile de la tribune sunt un ecou al mesajelor lansate din arestul la domiciliu de Igor Dodon. Sunt de fapt aceleași mesaje care au fost rostite din Israel, prin intermediul monitoarelor, de Ilan Șor sau de Marina Tauber în cadrul protestului organizat la 19 iunie în PMAN. Atât doar că în UTA Găgăuzia, pe lângă „Jos Maia Sandu!” se mai scandează „Rusia e cu noi!”, „Putin” și unii vorbitori spun deschis că sunt gata să întâmpine cu colaci trupele ruse, care azi omoară oameni și distrug sate și orașe în țara vecină”, scrie Gazeta de Chișinău.
Și Moldova.org atrage atenția la protestul de duminică, 31 iulie, de la Comrat. Oamenii și-au arătat nemulțumirea față de creșterea prețurilor. Și-a arătat nemulțumirea față de actuala guvernare și au scandat „Rusia”. Protestatarii au cerut Federației Ruse reexaminarea contractului la gaz și prețul pe care-l plătește Moldova sau cel puțin un preț mai bun pentru Găgăuzia. Cu această idee au cochetat în februarie 2022 trei deputați din cadrul Adunării Populare a UTA Găgăuzia, printre care și Victor Petrov. Moldova.org explică „Cine este Victor Petrov din Găgăuzia și de ce ar putea fi periculos pentru securitatea Republicii Moldova. Deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia, Victor Petrov este fondatorul asociației care a deținut siteul gagauznews.md, blocat la 26 februarie de SIS pentru promovarea de informații ce incită la ură și război. De asemenea, este președintele „Uniunii Populare din Găgăuzia”, organizație social-politică fondată la sfârșitul lunii iulie anul acesta. Pe parcursul timpului, presa a descoperit că acesta are legături cu Grigore Caramalac, una dintre cele mai de temut figuri criminale ale anilor ’90. Iar ambii ar fi conectați cu Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor, inclusiv cu Federația Rusă. Potrivit experților, Petrov face parte dintr-o alianță foarte puternică. Aceasta poate lovi mortal actuala guvernare. Inclusiv poate compromite proiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, scrie Moldova.org.
Portalul Zona de Securitate atrage atenția la cifrele privind importul bunurilor combat retorica Tiraspolului ce invocă blocade economice, după cum titrează publicația. Biroul Politici de Reintegrare prezintă volumul importurilor de bunuri în regiunea transnistreană, date ce combat retorica așa-numitei blocade economice a regiunii. Autoritățile constituționale au evidențiat lipsa probelor plauzibile în privința declarațiilor Tiraspolului de acuzare injustă a autorităților de la Chișinău privind aplicarea pretinselor restricționări comercial-economice. Publicația atrage atenția la *Cota procentuală cantitativă a importurilor de bunuri în regiune pe semestrul I 2022, raportat la totalul importurilor pe întreg teritoriul țării: 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate; 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate; 10,40% din total de benzină ș.a.