„Chișinăul demască planul Rusiei de destabilizare a Moldovei” (Revista presei)

  • 06 Martie 10:10
„Chișinăul demască planul Rusiei de destabilizare a Moldovei” (Revista presei)

Chișinăul demască planul Rusiei de destabilizare a Moldovei, titrează DW. Moldova apare mereu în discuțiile despre război ale oficialilor ruși, iar Chișinăul avertizează despre „tentative fără precedent” de destabilizare a Republicii Moldova de către Federația Rusă, scrie publicația. Kremlinul lucrează, în 2024, la compromiterea referendumului constituțional pentru aderarea Moldovei la UE și la influențarea alegerilor prezidențiale, iar în 2025, când vor avea loc alegeri parlamentare în Moldova, Rusia va încerca să preia controlul asupra Parlamentului de la Chișinău prin propulsarea în legislativ a partidelor loiale. Este avertismentul, bazat pe informații, al șefului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață. El a menționat marți, în cadrul unui briefing, că SIS a intrat în posesia unor date care indică „intensificarea fără precedent” a implicării Rusiei în diferite procese care au loc în Republica Moldova. „Scopul acestora este compromiterea aderării Moldovei la Uniunea Europeană, deturnarea proceselor democratice și menținerea republicii în sfera de influență a Rusiei”.

Ziarul Național face trimitere la declarațiile fostului președinte al României, Traian Băsescu, care crede că liderul rus Vladimir Putin are capacitatea să ocupe Transnistria într-o noapte, însă nu poate păstra controlul asupra zonei nici măcar trei zile. Potrivit lui Băsescu, Ucraina nu va tolera prezența militară masivă în Transnistria, iar Rusia s-ar regăsi în aceeași situație în care a fost cu Insula Șerpilor, respectiv că o poate ocupa, dar nu o poate cuceri și menține. Traian Băsescu și-a amintit că oamenii au râs de avertismentele lansate în urmă cu un deceniu cu privire la planurile lui Putin și că l-au ironizat spunându-i că e și el un simplu comandant care s-a mai plimbat prin Marea Neagră, fără să ia în calcul că ar putea avea dreptate.

Despre sursele și limitele agresivității Rusiei lui Putin în Republica Moldova scrie Iulian Chifu în Deschide.md. În opinia autorului, recentele diatribe de la Moscova la adresa Republicii Moldova, și chiar absența Republicii Moldova din discursul lui Putin despre Starea Națiunii, din 29 februarie, adăugat peste vizita bașcanului Evghenia Guțul la Moscova subliniază multiplele dileme ale dependenței, prizonierului și a securității din regiunea Republicii Moldova. Pe de altă parte, ele subliniază și justețea alegerilor Chișinăului de a tăia Nodul Gordian, de a rupe legăturile maligne cu Rusia și de a alege să supună votului referendumului de integrare europeană, referendum organizat concomitent cu alegerile prezidențiale din noiembrie. După Iulian Chifu, recucerirea teritoriului Uniunii Sovietice cu arma în mână, de către Rusia lui Putin, este un vis cu șanse infime de a se întâmpla într-un viitor previzibil. De aici și nevoia de a valida viabilitatea opțiunii pro-europene și pro-occidentale a Republicii Moldova și organizarea referendumului pro-european la Chișinău. Un gest clar, de tranșare a unei realități care să consacre definitiv orientarea strategică, după ce votul copleșitor din 24 martie 2005 nu a putut să aibă consecințe constituționale sau legale împotriva reîntoarcerii pe călcîie a lui Voronin spre Rusia, în 2007, sau a lui Dodon în aceeași direcție, în 2016.

Despre ce este un referendum constituțional și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru ca acesta să poată avea loc în ziua alegerilor prezidențiale, scrie ZDG. Inițiativa Maiei Sandu de a desfășura un referendum privind dezideratul european în aceeași zi cu alegerile prezidențiale a generat confuzie între experți și analiști, chemare la boicot din partea opoziției și neînțelegeri din partea societății.  ZdG  a încercat să-i abordeze pe fiecare și să afle la ce etapă se află Parlamentul în pregătirea acestui scrutin, cât este de corectă desfășurarea acestui referendum, care ar putea fi întrebarea și care ar fi pronosticul succesului sau eșecului acestui plebiscit. 

Moldova va include Rusia în noua listă a jurisdicțiilor offshore, anunță Mold-Street. Un proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) și promovat de Ministerul Justiției, prevede aprobarea unei liste de 75 de jurisdicții și regiuni autonome care nu implementează standardele internaționale de transparență. Potrivit autorilor, lista a fost întocmită în conformitate cu prevederile Metodologiei de stabilire a jurisdicțiilor/regiunilor autonome care nu implementează standardele internaționale de transparență și va fi folosită de către autoritățile publice, întreprinderile de stat și societățile comerciale cu capital public în vederea stabilirii condițiilor de participare la procedurile de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni vizate de mecanismul de deoffshorizare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău