„Ce vor fermierii? (Revista presei)
-
22 Noiembrie 2023 11:24
Din Ziarul de Gardă aflăm „Ce vor fermierii? Fermierii anunță proteste în toată republica. Decizia vine după întrevederea la guvern de săptămâna trecută a liderilor Asociației „Forța Fermierilor” cu prim-ministrul Dorin Recean și conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Forța Fermierilor a anunțat după întrevedere că guvernul a reacționat formal la revendicările lor, „ca totdeauna, cu noi promisiuni”.
Antreprenoare Diana Crudu spune în Ziarul de Gardă că pentru producătorii de cereale anul 2023 a fost unul extrem de complicat. Situația sectorului este una în derivă, pentru că foarte mulți producători de cereale nu vor avea resursele necesare să înceapă un nou an agricol, mulți se vor trezi cu tehnica și bunurile sechestrate de către creditori, iar o bună parte – cu stocuri mari de cereale nevalorificate. Implicarea guvernului în rezolvarea acestor probleme – iată ce vor fermierii. Și fermierul Sergiu Dimineț spune în Ziarul de Gardă că agricultura e în criză. Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a atenționat că fermierii mici și mijlocii falimentează, strâmtorați de agro-holdingul „Trans-Oil”. Și totul se face pe fundalul inacțiunii statului.
Fermierii vor ieși la protest din cauza că nu au ajuns la un consens cu Ministerul Agriculturii, scrie și portalul Anticorupție.md. Ministerul susține că o parte dintre propunerile înaintate de asociațiile profesionale sunt imposibil de a fi realizate și vine cu propunerea sa de susținere a agricultorilor. „Ministerul recunoaște că situația este gravă, dar soluția propusă de ei nu va avea efecte imediate și este întârziată și insuficientă, spune președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. El spune că a propus un plan de salvare, care incorporează și acel grup de lucru propus de minister. Numai că prima etapă este instituirea moratoriului pe executare penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii”. El susține că aplicarea moratoriului pe o perioadă scurtă pentru fermierii mici și mijlocii nu ar trebui să constituie o problemă. În schimb, aceasta ar da un răgaz antreprenorilor care sunt în pragul falimentului până la obținerea ajutorului din partea autorităților.
Mold-street scrie că Guvernul a găsit bani pentru a începe plata la ajutorul pentru fermierii afectați de secetă. Primele 118 milioane de lei din ajutorul alocat de Guvern – în valoare de 200 de milioane de lei (5,9 mln de euro) – au ajuns în conturile a 958 de fermieri micro și mici din țară, a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Banii îi vor ajuta pe fermieri să-și reducă costurile de producție, să-și îmbunătățească situația financiară, să lucreze și să pregătească terenul pentru perioada imediat următoare, susține Ministerul Agriculturii.